Σύγχρονος χορός από εφήβους μαθητές πλημμύρισε τη Στέγη

Σύγχρονος χορός από εφήβους μαθητές πλημμύρισε τη Στέγη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα εφήβων πλημμυρίζει την κεντρική σκηνή της Στέγης. Οι νέοι φορούν πολύχρωμα άνετα ρούχα και μπαίνουν τρέχοντας. Προσπερνούν ο ένας τον άλλον, δίνουν τα χέρια, πέφτουν στο πάτωμα, αιωρούνται… Η μουσική είναι δυνατή, νεανική, συνεπαίρνει. Είναι η δική τους στιγμή και είναι υπέροχοι! Το κοινό, συγγενείς, συμμαθητές, δάσκαλοι, φίλοι των παιδιών και φίλοι του χορού ξεσπούν σε ένα θερμό χειροκρότημα.

Το βράδυ της Κυριακής (23/2) με την παράσταση όλων των ομάδων των μαθητών που συμμετείχαν ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονου χορού για έφηβους «Dancing to Connect» («Χορεύω άρα Επικοινωνώ») που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Συνεργάτες σε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια είναι η αμερικανική ομάδα χορού Battery Dance Company που έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας (φέτος στο Dancing to Connect εντάχθηκαν πέντε σχολεία της Αχαΐας) και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Είκοσι μέρες κράτησαν τα εργαστήρια σε Αθήνα και Πάτρα. Οι μαθητές έζησαν ανεπανάληπτες στιγμές σκληρής δουλειάς αλλά και μεγάλης ικανοποίησης με τους δασκάλους τους, μια καταπληκτική ομάδα Ελλήνων χορευτών και χορογράφων με επικεφαλής την Αμερικανίδα χορεύτρια Carmen Nicole Smith, οι οποίοι έβγαλαν κυριολεκτικά τον καλύτερο εαυτό των παιδιών.

Μια γεύση από τα εργαστήρια πήραμε παρακολουθώντας τις φωτογραφίες που προβλήθηκαν στην οθόνη της κεντρικής σκηνής της Στέγης λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση. Πρόβες σε άδειες αίθουσες σχολείων, σε αυλές και εξωτερικούς χώρους. Αγκαλιές, χαμόγελα, οι πρώτες απόπειρες δημιουργίας των παιδιών, μια τολμηρή βουτιά στον σύγχρονο χορό. «Το σημαντικό σε αυτό το πρόγραμμα είναι η ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας, η ομαδική εργασία, το παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η έκφραση, η χαρά που παίρνουν οι μαθητές δημιουργώντας τη δική τους χορογραφία» επισήμανε, μεταξύ άλλων, στην αρχή της εκδήλωσης η Μυρτώ Λάβδα, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης.

Η δουλειά που παρουσιάστηκε αξιοθαύμαστη, αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα παιδιά κατάφεραν να φτάσουν σ’ ένα άριστο επίπεδο τεχνικά αλλά και εκφραστικά. Πέρα από την έκπληξη, το απρόβλεπτο του στυλ της κάθε χορογραφίας ένιωθες πόσο σημαντικό ήταν για όσους έφηβους συμμετείχαν, η εκτόνωση της ενέργειας και των αισθημάτων τους μέσα από τον χορό αλλά και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί την αρχή ενός έργου προαγωγής των τεχνών σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας και της επαρχίας που υλοποιείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των σχολείων και των μαθητών.

Ζητωκραυγές και ενθουσιώδη χειροκροτήματα είναι η ανάμνηση που αφήνει πίσω της μια δράση που ευχόμαστε να δοκιμάσουν όλοι οι έφηβοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή