«Ελληνική» περιοδεία της ομάδας της Μάρθα Γκράχαμ

«Ελληνική» περιοδεία της ομάδας της Μάρθα Γκράχαμ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευχάριστα νέα που αφορούν νέους Ελληνες χορευτές και χορογράφους είναι η έκπληξη που φέρνει η φετινή «ελληνική» περιοδεία της ιστορικής ομάδας της Μάρθα Γκράχαμ από τη Νέα Υόρκη (Martha Graham Dance Company), η οποία ξεκινάει τις παραστάσεις της απόψε στο Ναύπλιο (Φάρος, 9 μ.μ.). Τελικός σταθμός της περιοδείας που θα ακολουθήσει τη διαδρομή Θεσσαλονίκη (7-8/7, Μονή Λαζαριστών)-Ιθάκη (10/7) θα είναι η βραδιά στο Ηρώδειο το επόμενο Σάββατο (12/7).

Εχουμε και λέμε λοιπόν. Κατ’ αρχάς, η περιοδεία, όπως λέει και ο τίτλος της, «Celebrating the Greek Connection», γιορτάζει τη μακρόχρονη σχέση της Μάρθα Γκράχαμ με την Ελλάδα. Το συγκρότημα οργανώνει κάθε χρόνο την καλλιτεχνική του σεζόν γύρω από ένα θέμα το οποίο φέτος ήταν το «Μύθος & Μεταμόρφωση» με μια σειρά έργων εμπνευσμένων από ελληνικούς μύθους. Εμείς θα δούμε τη χορογραφία Errand into the Maze (1947 & 2013) που βασίζεται στον μύθο του Θησέα, τη χορογραφία Echo (2014) του Ελληνα Αντώνη Φωνιαδάκη (ο οποίος μίλησε μέσω Skype στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα), καθώς και το έργο Panorama (1935), μια χορογραφία-διαμαρτυρία που είχε δημιουργήσει η Γκράχαμ την εποχή της μεγάλης κρίσης στην Αμερική. Σε αυτό το κομμάτι θα χορέψουν σπουδαστές της δικής μας Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, ενώ η έκπληξη είναι ότι, κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που έδωσαν οι σπουδαστές πρόσφατα στη Νέα Υόρκη ως καλεσμένοι της ομάδας, μια από τις νεαρές χορεύτριες επιλέχθηκε σε ακρόαση και θα είναι μέλος της Martha Graham Dance Company από τη νέα σεζόν.

Το γιατί η Μάρθα Γκράχαμ (1894-1991) θεωρείται τόσο σημαντική στην ιστορία του σύγχρονου χορού μάς το εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου, όπου ήταν παρόντες όλοι οι χορευτές της ομάδας (νέοι, ωραίοι και χαμογελαστοί!), η Janet Eilber, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας.

«Η Μάρθα Γκράχαμ θεωρήθηκε ευφυΐα γιατί έψαχνε και κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα γλώσσα του χορού, η οποία βασίστηκε στη φυσική κίνηση του σώματος. Οι ριζοσπαστικές της απόψεις άλλαξαν για πάντα τον σύγχρονο χορό στις αρχές του 20ού αιώνα», ανάφερε χαρακτηριστικά η Τζάνετ Εϊλμπερ η οποία στάθηκε στο καινούργιο έργο της ομάδας, τη χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη Echo, «ένα έργο πολύ διαφορετικό ως προς τη χορογραφική του γλώσσα από τα δικά μας, που όμως θεωρούμε εξαιρετική προσθήκη στο ρεπερτόριό μας».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Κωστάλας, παρουσιαστής της συνέντευξης Τύπου, θυμήθηκε τη γνωριμία του με τη Μάρθα Γκράχαμ, η οποία, συζητώντας μαζί του όταν είχε χορέψει στο παρελθόν η ομάδα της στο Ηρώδειο, είχε πει κοιτάζοντας την Ακρόπολη ότι «επιτέλους επιστρέφω στις ρίζες μου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση στο Ηρώδειο (12/7) πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ανθρωπιστικό οργανισμό Lifeline Hellas και τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν για την υποστήριξη της μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών στα τοπικά περιφερειακά νοσοκομεία Κρήτης, Πατρών, Λάρισας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή