Από την παύση στην έκρηξη;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η σιωπή μπορεί να είναι παύση αλλά μπορεί να είναι ένταση, ένα σημείο πριν από την έκρηξη». Με αυτή τη φράση εκφράζει το θέμα της νέας παράστασης της οποίας έκανε τον ηχητικό σχεδιασμό ο ταλαντούχος Ελληνας συνθέτης Coti K. Πρόκειται για το έργο της χορογράφου Πέρσας Σταματοπούλου με τίτλο «Σιωπή» που παρουσιάζει με την ομάδα της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση από τις 28 έως τις 31 του μήνα. Μια μελέτη, ένας σκηνικός στοχασμός που αντιλαμβάνεται τη σιωπή «ως λυτρωτικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης και αναρωτιέται γιατί οι άνθρωποι σωπαίνουν». Εχουν υποστεί κάποιο σοκ; Θέλουν να πάρουν απόσταση για να προστατευτούν ή έπεται μια επανάσταση που κοχλάζει;

«Για μένα η σιωπή υπάρχει παντού, μέσα στον άνθρωπο, γύρω μας, στη φύση, είναι μια ενέργεια που δεν έχει αδράνεια, δεν είναι παθητική, κρύβει πολλά πράγματα κι αυτό ήταν κάτι που ήθελα να ερευνήσω κάνοντας αυτό το έργο» λέει η Πέρσα Σταματοπούλου. Η χορογράφος με διαρκή παρουσία τα τελευταία είκοσι χρόνια στα δρώμενα του σύγχρονου ελληνικού χορού παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δουλειά της στη Στέγη. Ανάμεσα σε σώματα, υλικά και τα ηχητικά τοπία του Coti K, η σιωπή ως μέσο παρατήρησης του άλλου αλλά και ένας τόπος ανασυγκρότησης του εαυτού. «Ερευνήσαμε ατμόσφαιρες, καταστάσεις, συναισθήματα μέσα από τα οποία η σιωπή υποδεικνύεται ή αναδύεται, η σιωπή που δεν είναι ησυχία, η σιωπή που για τον καθένα είναι κάτι πολύ προσωπικό» αναφέρει από την πλευρά της η Ιωάννα Αποστόλου, μία από τις χορεύτριες της ομάδας. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι χορευτές συμμετείχαν στη δημιουργική διαδικασία, υπήρχε πολλή συζήτηση με τη χορογράφο στο τραπέζι και όλοι εξέφρασαν τις σκέψεις τους σχετικά με τη σιωπή. «Το σημαντικό για μένα είναι η απουσία μέσα στη σιωπή, αυτό μπορεί να είναι ο χώρος που αφήνω πίσω μου ή αυτό που αδειάζει» λέει ο Αρης Παπαδόπουλος, ενώ η Μαρκέλλα Μανωλιάδη μιλάει για «την αίσθηση της σιωπής που δημιούργησε την έννοια της παρατήρησης και φώτισε το πριν και το μετά της σιωπής».

Η σκηνογραφία της παράστασης είναι του Kenny MacLellan, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, ο σχεδιασμός φωτισμού του Αλέκου Αναστασίου.

​​28-31/1, έναρξη 9 μ.μ. Λ. Συγγρού 107-109.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή