Μια σχεδία για το μέλλον της Ευρώπης…

Μια σχεδία για το μέλλον της Ευρώπης…

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια σχεδία για το άγνωστο μέλλον της Ευρώπης», έτσι περιγράφουν τη νέα τους δουλειά οι γνωστοί πλέον Rootless Root, χοροθεατρικό σχήμα της Λίντας Καπετανέα και του Γιόζεφ Φρούτσεκ που θα παρουσιάσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για λίγες παραστάσεις (29/10-1/11) το επίκαιρο «Europium». Αν υπάρχει μια ελληνική ομάδα χορού που αυτή τη στιγμή έχει γίνει διάσημη στην Ευρώπη για την πρωτοτυπία της έρευνάς της, αυτή είναι η Rootless Root, η οποία τα τελευταία χρόνια ολοένα και εξελίσσεται με πλήθος εμφανίσεων σε φεστιβάλ σύγχρονου χορού πολλών ευρωπαϊκών χωρών, σημαντικές βραβεύσεις, συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Ακραμ Καν και σεμινάρια της τεχνικής που δημιούργησαν οι δύο ιδρυτές της με τίτλο «Fighting Monkey» σε μεγάλες σχολές χορού και θεάτρου.

Παρόλη την αναγνώρισή τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ είναι καλλιτέχνες οι οποίοι όπως λένε, ζουν σύμφωνα με τα λόγια του Μπουκόφσκι: «Αυτό που κάνεις αρέσει σε κάποιους, άλλοι το σιχαίνονται, αλλά οι περισσότεροι δεν δίνουν δεκάρα». «Κάνεις αυτό που σε καίει, αυτό που σε κάνει να ξενυχτάς, αυτό που απορροφά όλη σου τη σκέψη και δεν σου επιτρέπει να ζήσεις αν δεν το κάνεις, πράγματα που σε σπρώχνουν στον γκρεμό, που σε βάζουν σε κίνηση, που δημιουργούν τέτοια επιτάχυνση που δεν μπορείς να σταματήσεις» λέει σε συνέντευξη στην «Κ» η Λίντα Καπετανέα. Αυτή η επιτάχυνση, η επιθετικότητα με την καλή έννοια, ο δυναμισμός και μια απίστευτη σωματικότητα που συνεπαίρνει τον θεατή είναι τα χαρακτηριστικά της δουλειάς τους, έργα που γίνονται περισσότερο αντιληπτά με τις αισθήσεις.

«Η καταγωγή μας είναι από την Ελλάδα και τη Σλοβακία και έχουμε άλλη πολιτιστική σχέση με τη δυτική τέχνη και το γούστο που επικρατεί» υπενθυμίζει ο Γιόζεφ Φρούτσεκ. «Είμαστε απόλυτα υποχρεωμένοι να είμαστε εμείς και να βάλουμε το δικό μας χρώμα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία γιατί αυτό προάγει την ποικιλομορφία και η ποικιλομορφία είναι υγεία» λέει η Λίντα Καπετανέα.

Ας δούμε όμως τι είναι το Europium και πώς κατασκευάστηκε αυτή η σχεδία… «Η σημερινή κατάσταση μοιάζει πολύ με την εποχή πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» μου εξηγούν οι δύο δημιουργοί, ζευγάρι και στη ζωή. «Τότε νομίζαμε ότι είμαστε πολύ δυνατοί, εξελιγμένοι, ανεκτικοί, μορφωμένοι και ότι τίποτε κακό δεν θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά συνέβη το χειρότερο. Πάντα, όμως, υπάρχει ελπίδα και η ελπίδα που τρέφουμε για την Ευρώπη είναι να γίνει αυτό που λέει ότι είναι και ό,τι επιθυμούσαμε πάντα να είναι».

Το Europium είναι συμπαραγωγή της Στέγης με το φινλανδικό JoJo-Oulu Dance Centre. Ωρα έναρξης των παραστάσεων στις 8.30 μ.μ. Την Παρασκευή 30/10 μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Λεωφόρος Συγγρού 107-109

Η παράσταση

«Πριν από ένα χρόνο περίπου ανακαλύψαμε τον τίτλο της παράστασης» αναφέρει το χορευτικό δίδυμο των Rootless Root. «To Europium είναι το χημικό στοιχείο ευρώπιο (ΕU63) που πήρε το όνομά του από την Ευρώπη. Ενα στοιχείο χωρίς κανένα σημαντικό βιολογικό ρόλο. Ενα στοιχείο ασταθές που μεταβάλλεται εύκολα και το φαινόμενο της ανταλλαγής ιόντων του ονομάζεται “ανωμαλία αρνητικού ευρωπίου”. Οσο ενδιαφέρουσες ή συμβολικές όμως κι αν είναι οι πληροφορίες για το όνομα της Ευρώπης ή τις παράγωγες λέξεις της, κυρίως σε σχέση με το σήμερα, εμείς θέλουμε να είμαστε πρακτικοί και να εργαζόμαστε με απλά και απτά υλικά. Ενα από τα αγαπημένα μας είναι το ξύλο. Ετσι, αρχίσαμε να κατασκευάζουμε μια σχεδία». Η «Σχεδία της Μέδουσας» φάνηκε στους δύο καλλιτέχνες η πιο ξεκάθαρη ιστορία σχετικά με την Ευρώπη.

Πρόκειται για το αληθινό περιστατικό του ναυαγίου της Μέδουσας, ενός πλοίου που προσάραξε σε αμμώδη ύφαλο ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, εξαιτίας των λανθασμένων και αδέξιων χειρισμών του πλοιάρχου του. Στις 5 Ιουλίου του 1816, 147 άτομα του πλοίου επιβιβάστηκαν σε μια πρόχειρα κατασκευασμένη σχεδία. Ολοι τους, με εξαίρεση δεκαπέντε άτομα, πέθαναν στις μέρες που μεσολάβησαν μέχρι τον τυχαίο εντοπισμό της σχεδίας. Οι ελάχιστοι επιζήσαντες υπέφεραν από πείνα και αφυδάτωση ενώ είχαν προβεί και σε κανιβαλισμό.

Η τεχνική

Για την τεχνική που εφαρμόζουν στον χορό τους, η οποία διδάσκεται σε σχολές χορού της Ευρώπης, την πρακτική Fighting Monkey, οι Rootless Root επισημαίνουν «πως έχει σχεδιαστεί και εξελίσσεται έτσι ώστε να προσφέρει την εκπαίδευση που μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα ποιοι είμαστε και πώς μπορούμε να εξελιχθούμε ως άνθρωποι μέσα στο σύγχρονο πιεστικό περιβάλλον που καλούμαστε να ζήσουμε ως κοινωνικά όντα.

Βασίζεται στη λογική ότι αν μπορούμε να παραμένουμε δημιουργικοί σε οτιδήποτε κάνουμε και αυτό φυσικά δεν περιορίζεται στην τέχνη, θα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε, να ανασυντασσόμαστε και να κινητοποιούμαστε απέναντι στα προβλήματα που προκύπτουν στον δρόμο μας».

Να σημειωθεί ότι τα Σάββατα 31/10, 7, 14 και 21/11 οι Rootless Root θα διδάξουν στη Στέγη την πρακτική Fighting Monkey σε έφηβους 13 έως 17 ετών (κόστος συμμετοχής 36 ευρώ και για τις τέσσερις συναντήσεις), ενώ θα πραγματοποιήσουν επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία (μαθητές Λυκείου) με θέμα την Ευρώπη την Παρασκευή 30/10. Πληροφορίες στο τηλ. 210- 90.05.800.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή