Σε «ηρωικό» τόνο η ΚΟΑ με αφορμή την επανάσταση

Σε «ηρωικό» τόνο η ΚΟΑ με αφορμή την επανάσταση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεματική «Ηρωες» θα αναπτύξει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τις επόμενες δύο σεζόν με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζοντας έργα ηρώων που δεν είναι μόνο ιστορικές μορφές του παρελθόντος αλλά και πρόσωπα της καθημερινότητας. Στη φετινή καλλιτεχνική περίοδο (2019-2020) η ΚΟΑ θα παρουσιάσει δύο «ηρωικές» συναυλίες με έργα του Μανώλη Καλομοίρη («Θάνατος της αντρειωμένης»), του Αλέκου Ξένου («Τζαβέλας»), του Πέτρου Πετρίδη («Κλέφτικοι Χοροί»), του Γεώργιου Σκλάβου («Κυρά Φροσύνη») αλλά και του Τσαϊκόφσκι με την «Εισαγωγή 1812» και τους κανονιοβολισμούς της.

Η ορχήστρα θα ανοίξει τη σεζόν με την «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Στραβίνσκι, «Τα ερείπια των Αθηνών» και το Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν, με σολίστ τον διακεκριμένο Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Φέτος συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν και θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, το «Αυτοκρατορικό Κοντσέρτο», η «Ηρωική Συμφωνία» και η κατανυκτική «Missa Solemnis». Στα εμβληματικά έργα της σεζόν περιλαμβάνονται επίσης η «Συμφωνία των Χιλίων» του Μάλερ, το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Μπαχ και η όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Βάγκνερ σε μορφή κοντσερτάντε.

Η ορχήστρα θα συμπράξει με σύγχρονους «ήρωες» αρχιμουσικούς, όπως τους Κριστόφ Εσενμπαχ, Βλαντιμίρ Ασκενάζι Φρανκ Μπέερμαν, Τζιανκάρλο Αντρέτα, Μάρκους Μπος αλλά και με Ελληνες «ήρωες» που διαπρέπουν, όπως τους πιανίστες Στέφανο Θωμόπουλο, Βασίλη Βαρβαρέσο, Θεοδοσία Ντόκου κ.ά.

Τον Φεβρουάριο του 2020 θα κυκλοφορήσει η πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση της Κλασικής Συμφωνίας του Νίκου Σκαλκώτα από την εταιρεία Naxos, ενώ η ορχήστρα ηχογραφεί και τους Χορούς του Ελληνα συνθέτη. Συνεχίζονται η πολύτιμη συνεργασία με τον Λεωνίδα Καβάκο στο πρόγραμμα «Προσφορά Μουσικής», η λειτουργία της Ακαδημίας Νέων Μουσικών και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ορχήστρας σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα και φυλακές.

«Είμαστε μια ομάδα που έχει μάθει να συνεργάζεται. Πέρυσι στις συμφωνικές μας συναυλίες είδαμε αύξηση του κοινού σε ποσοστό 16%», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Στέφανος Τσιαλής κατά την παρουσίαση του προγράμματος. Η «ηρωική» ορχήστρα υλοποιεί το πρόγραμμά της με την ετήσια επιχορήγησή της να λιμνάζει στις 500.000 ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια και με περίπου 10 θέσεις μουσικών να παραμένουν κενές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή