Ενα εικοσιτετράωρο με τον στιχουργό Αρη Δαβαράκη

Ενα εικοσιτετράωρο με τον στιχουργό Αρη Δαβαράκη

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

09.00

Ξυπνάω εύκολα. Δεν είμαι από αυτούς που αντιμετωπίζουν την αρχή της μέρας με δυσκολία. Αντίθετα είμαι γεμάτος ενέργεια και περιέργεια, αν και οι φωτεινές μέρες είναι πάντοτε πιο ευπρόσδεκτες από τις ημέρες με κακοκαιρία. Πηγαίνω στο Da Kappo της πλατείας Κολωνακίου που βρίσκεται δυο βήματα από το σπίτι μου. Θα πάρω οπωσδήποτε ένα διπλό εσπρέσο και δύο κρουασάν, ένα βουτύρου και ένα σοκολάτας. Η απόλαυση του πρωινού συνδυάζεται με απαντήσεις σε email και με ανάγνωση των ειδήσεων της ημέρας. Είμαι σταθερά εξαρτημένος από την ενημέρωση για τα θέματα της επικαιρότητας. Η σκέψη μου παραμένει (και) δημοσιογραφική. Αλλωστε, και στο τραγούδι, έμπνευση μακριά από την πραγματικότητα, δεν υπάρχει.

10.00

Ειδικά σήμερα (μια Τρίτη στις αρχές Δεκεμβρίου) παίρνω ταξί από την Πατριάρχου Ιωακείμ και πηγαίνω στο «Αλσος» στο Πεδίον του Αρεως. Εχουμε πρόβα για το live «Κάτσε Καλά» που παρουσιάζουμε κάθε Δευτέρα του Δεκεμβρίου ώς τα μέσα Ιανουαρίου. Διαλέξαμε 35 από τα συνολικά πάνω από 300 τραγούδια που έχω γράψει τους στίχους. Είναι τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, του Χρήστου Νικολόπουλου και άλλων συνθετών. Η Βίκυ Καρατζόγλου, ο Σταύρος Νιφοράτος, ο Παντελής Καλαμάκης και η Κατερίνα Μακαβού είναι οι ερμηνευτές, με ενορχηστρωτή τον ιδιοφυή κατά τη γνώμη μου Μανόλη Ανδρουλιδάκη και τον Μιχάλη Ατσάλη που παίζει κιθάρα, μπουζούκι και μαντολίνο. Μαζί κι εγώ, σύνολο επτά. Και οι επτά είμαστε υπέροχοι και, ναι, περνάμε πολύ ωραία. Κάθε φορά υπάρχει και ένας όγδοος – ως guest. Τη Δευτέρα 23 περιμέναμε τον Γιάννη Κότσιρα, τη Δευτέρα 30 περιμένουμε τη Γιώτα Νέγκα και τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου τον Κώστα Μακεδόνα. 

12.00

Συζητάμε με τον Διονύση Σαββόπουλο, που εκτός από σπουδαίος δημιουργός και διαχρονικός φίλος, είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Aλσους». Ο Διονύσης μας έδωσε μια απλή συμβουλή: «Σε ένα πρόγραμμα υπάρχουν τα τραγούδια που πρέπει να βάλεις και τα τραγούδια που θέλεις να βάλεις». Ευτυχώς εμείς δεν διχαστήκαμε ανάμεσα στα «πρέπει» και στα «θέλω». Η «Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων», η «Αλεξάνδρεια», το «Κάτσε καλά», το «Ποδήλατο», το «Και τώρα μένω μόνος μου», ο «Πωλητής ιδανικών στιγμών», η «Πορνογραφία», το «Λέει, λέει, λέει», αλλά και δύο νέα τραγούδια που γράψαμε με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη, συνδυάζουν τέλεια το «πρέπει» και το «θέλω» της σαββοπουλικής συμβουλής.

15.00

Ανάλογα την ημέρα, είτε θα περάσω από το σπίτι του φίλου μου Τάσου Μελετόπουλου με τον οποίο γράφουμε νέα τραγούδια, είτε θα συναντήσω τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο κοντά στο σπίτι του, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Μου αρέσει η Κυψέλη γιατί συγκεντρώνει όλες τις φυλές του Ισραήλ. Ετσι ήταν η Αλεξάνδρεια στην οποία μεγάλωσα. Και δεν μπορώ παρά να θυμηθώ τον στίχο του προφήτη, του Νίκου Γκάτσου, που έγραψε το 1979: «Λιβανέζοι και Νέγροι στη Φωκίωνος Νέγρη». Πρόκειται για ένα τραγούδι του Δήμου Μούτση με τίτλο «Σαν τον Τσε Γκεβάρα», που ερμήνευσε ο Μανόλης Μητσιάς. Σαράντα χρόνια μετά, αυτή είναι η Κυψέλη του σήμερα. 

17.00

Από την Κυψέλη στο Σύνταγμα, στο «Ζόναρς» (που τώρα λέγεται «Ατενέ») για μια επαγγελματική συνάντηση και ένα ελαφρύ γεύμα. Στη συνέχεια, επειδή ανήκω στην περιπατητική σχολή, θα πάρω την Ερμού από το Σύνταγμα και θα φτάσω έως την Πειραιώς. Δεν είναι μόνο το περπάτημα που μου αρέσει, αλλά και η παρατήρηση του κόσμου. Πότε γράφω; Μα γράφω συνέχεια. Δεν θέλω ιδιαίτερες συνθήκες για να γράψω. Γράφω όπου κι αν βρίσκομαι, ακόμα και όταν περπατάω. Υπαγορεύω στο iPhone το οποίο έχει ενσωματωμένο το word και αυτά που υπαγορεύω μετατρέπονται αυτόματα σε κείμενο.

19.30

Απαραίτητη η επίσκεψη στον Aγιο Φίλιππο στο Θησείο για να μη χάνουμε και την επαφή με το «άνω τερματικό». Δεν χάνω καμία από τις αγρυπνίες του πατέρα Δημητρίου Μαρούλη. Eχουμε οργανώσει και μία λέσχη ανάγνωσης μέσα στην εκκλησία. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβρισκα στην Αθήνα τη γαλήνη και την πνευματικότητα που αναζητούσα στο Aγιον Oρος, όπου πήγαινα πολύ συχνά για πολλά χρόνια. 

01.00

Εάν δεν βρίσκομαι στο σπίτι της Eλενας Σαμαρτζή για ατελείωτες συζητήσεις περί φυσικών και μεταφυσικών, θα είμαι στο δικό μου σπίτι, ξαπλωμένος και με το κινητό «συντονισμένο» στο Netflix. Από τότε που βγήκε το Netflix δεν πάω πλέον στον κινηματογράφο. Και δεν συμφωνώ με τον Σκορσέζε που ζήτησε να μη δούμε τον «Ιρλανδό» από το κινητό. Εγώ είδα την ταινία από το κινητό, και μάλιστα χωρίς διακοπή. Παρομοιάζω το Netflix στο κινητό σαν το view-master που είχα μικρός.  

Ο Αρης Δαβαράκης υπογράφει τη μουσική παράσταση «Κάτσε Καλά» που παρουσιάζεται στο «Aλσος» στο Πεδίον του Αρεως τις Δευτέρες του Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου. Τραγουδούν: Βίκυ Καρατζόγλου, Κατερίνα Μακαβού, Παντελής Καλαμάκης και Σταύρος Νιφοράτος. Guests: 30/12: Γιώτα Νέγκα. 13/1: Κώστας Μακεδόνας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή