ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλίες, μια πρώτη αποτίμηση

Συναυλίες, μια πρώτη αποτίμηση

Ξεκίνησαν, λοιπόν, εδώ και περίπου έναν μήνα, να πραγματοποιούνται συναυλίες, με τα υγειονομικά δεδομένα να επιβάλουν συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των καθήμενων θεατών, πληρότητα χώρου που δεν ξεπερνά το 75 %, απουσία διαλείμματος προς αποφυγήν συνωστισμού και διάφορα άλλα μέτρα.

Ωστόσο, αρκετοί ιδιώτες παραγωγοί μουσικών εκδηλώσεων κάνουν λόγο για μια κατάσταση που αντί, έστω, να ισορροπήσει, παραμένει δύσκολη. «Πολλές συναυλίες ανά την επικράτεια ακυρώνονται, γιατί οι δήμοι που τις φιλοξενούν δεν μπορούν να αναλάβουν την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου» λέει η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και managing director της εταιρείας παραγωγής Prospero. «Για παράδειγμα, συναυλία της εταιρείας μας με τη Δήμητρα Γαλάνη, προγραμματισμένη για τις 9 Αυγούστου στον Δήμο Πωγωνίου, ακυρώθηκε, γιατί οι τοπικές αρχές δεν μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη της συνάθροισης. Το υπουργείο δεν έχει δώσει οδηγία που να ξεκαθαρίζει ότι η απαγόρευση των πανηγυριών και το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις δεν αφορά συναυλίες και συχνά η αστυνομία, μπερδεμένη, τις απαγορεύει. Επίσης, η αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει φόβο στο κοινό. Η προπώληση και η προσέλευση είναι μειωμένες».

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει η εκπρόσωπος της Menta Art Events, Μαρία Ιωάννου. «Είχαμε προγραμματίσει για τις 24 Αυγούστου μια συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Γιάννη Κότσιρα στην Υδρα, αλλά ο δήμος και το λιμεναρχείο ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να τηρήσουν με βεβαιότητα την υγειονομική τάξη», λέει. «Είναι δύσκολο να τοποθετήσεις αντισηπτικά, να σηματοδοτήσεις τις θέσεις και απαιτείται επιπλέον προσωπικό. Ο κόσμος φοβάται, ενώ υπάρχει και παραπληροφόρηση. Για παράδειγμα, παρόλο που έχω δει σε συναυλίες από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα να τηρούνται όλα τα μέτρα, συχνά λέγεται το αντίθετο, χωρίς να ισχύει. Τα ΜΜΕ επικρίνουν τις μουσικές εκδηλώσεις των ιδιωτών αλλά όχι των κρατικών φορέων, ενώ προφανώς κανείς από εμάς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την υγεία κανενός. Οικονομικά μιλώντας, τα πράγματα, λόγω μειωμένης προσέλευσης και πληρότητας που δύσκολα φθάνει το 75%, δεν είναι καλά. Προσπαθούμε να μην έχουμε ζημία, αλλά κέρδος δεν υπάρχει».

Ακύρωση φεστιβάλ

Προ ημερών, εξάλλου, ακυρώθηκε το Urban Athens Festival, που θα διεξαγόταν σήμερα και αύριο στη Μαλακάσα, με συγκροτήματα όπως οι Πυξ Λαξ, οι Villagers of Ioannina City κ.ά. Η ανακοίνωση της παραγωγού εταιρείας Xlalala έκανε επίσης λόγο για «αρνητική προβολή από φορείς και ΜΜΕ», καθώς και για μια φεστιβαλική εμπειρία που «δεν βιώνεται με μέτρα καταπίεσης και τακτικές εκφοβισμού». Μιλώντας στην «Κ», ο υπεύθυνος της Xlalala, Νίκος Λώρης, συμπληρώνει: «Δεν θα έλεγα πως το κομμάτι των συναυλιών βρίσκεται υπό διωγμόν, ωστόσο, ενώ ό,τι προέρχεται από κρατική διοργάνωση γίνεται με τις ευλογίες όλων, οι κλασικοί promoters ζουν σε ακραίες δυσκολίες. Είναι μια πολιτική που τη θεωρώ παράδοξη, ειδικά για το μέλλον».

Από την άλλη, δεν είναι άραγε σημαντικό το γεγονός ότι σε χώρους όπως το Θέατρο Βράχων, στον Βύρωνα, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες της Φωτεινής Βελεσιώτου (24/8) και του Μανώλη Μητσιά (25/8), όπως θα γίνει και στο Θέατρο Πέτρας, με τον Νίκο Πορτοκάλογλου (26/8), ή στο Θέατρο της Ρεματιάς, με τον Rous (12/8); Στην Τεχνόπολη, επίσης, φιλοξενούνται ιδιωτικές παραγωγές χωρίς παρατράγουδα και στο πρόγραμμά της μπορεί κανείς να βρει, για παράδειγμα, την εμφάνιση του Δημήτρη Ζερβουδάκη (25/8) ή του Γιώργου Μαργαρίτη (26/8).

«Η Τεχνόπολη αντιμετωπίζει την κατάσταση με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, όπως συμβαίνει, λ.χ., και με το Βεάκειο», τονίζει η Κατερίνα Σταματάκη. «Φοβόμαστε, όμως, για τον χειμώνα, αφενός λόγω πιθανής αύξησης των κρουσμάτων, αφετέρου από οικονομικής άποψης, γιατί οι συναυλιακοί χώροι δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το όριο της πληρότητας και δεν μπορούν ακόμα να κάνουν ένα προγραμματισμό που κανονικά θα έκλεινε πριν από το καλοκαίρι». Η Μαρία Ιωάννου είναι ελάχιστα πιο αισιόδοξη. «Δεν νομίζω ότι θα κλείσουν οι χώροι συναυλιών», καταλήγει. «Αλλά ειδικά αν αυξηθούν τα κρούσματα, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλους».