Τα 5 ονόματα που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Plisskën Festival

Τα 5 ονόματα που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Plisskën Festival

Από την βρετανική «αλητεία» του Slowthai μέχρι την ηλιόλουστη indie pop των Beach Bunny, προτείνουμε 5 acts που πρέπει να προσθέσετε στην ατζέντα σας πριν περάσετε το κατώφλι της Τεχνόπολης στις 12 και 13 Ιουνίου

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναυλίες και φεστιβάλ είδαμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, αλλά, κακά τα ψέματα, το καλοκαίρι του 2022 είναι αυτό της μεγάλης φεστιβαλικής επιστροφής. 

Στην άλλη πλευρά της Ευρώπης, είδαμε το Primavera, το πιο «βαρέων βαρών» indie φεστιβάλ του κόσμου, να ανοίγει τις πόρτες του, χωρίς περιορισμούς, «όπως παλιά», μετά από δύο χρόνια. 

Και στα καθ’ ημάς, βέβαια, αρκεί μια ματιά στις συναυλιακές ατζέντες, για να καταλάβει κανείς πως το φετινό καλοκαίρι έχει επιστρέψει στις εποχές που διχαζόμασταν επειδή «δύο live έπεφταν την ίδια ημέρα». 

Ανάμεσα, λοιπόν, στα πολλά και καλά που θα δούμε στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι, ένα από τα φεστιβάλ που θα δώσει το παρόν (όπως το έκανε και πέρυσι τον Σεπτέμβρη άλλωστε) είναι το Plisskën Festival, το αθηναϊκό φεστιβάλ που, ως γνωστόν, φέρνει κάθε χρόνο στην πόλη μας όχι μόνο τα ονόματα «που συμβαίνουν τώρα», αλλά και αυτά που πολύ πιθανόν θα μας απασχολήσουν στο μέλλον και δεν το ξέρουμε ακόμη. 

Την Κυριακή 12 και την Δευτέρα 13 Ιουνίου, το Plisskën Festival καταλαμβάνει την Τεχνόπολη, με ένα χορταστικό line up με 44 acts. Για να μην πελαγώσετε, επιλέγουμε και προτείνουμε 5 από αυτά -και τα υπόλοιπα, τα αφήνουμε πάνω σας. 

Στο φετινό, λοιπόν, Plisskën, φροντίστε να δείτε…

Τον Slowthai, γιατί «there’s something great about him»

Τα 5 ονόματα που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Plisskën Festival-1
Φωτ.: Shutterstock

To 2019, οπότε και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του, ο Slowthai ήταν αδύνατον να μην τραβήξει την προσοχή: ένας εμπρηστικός τίτλος («Nothing Great About Britain»), ένα εξώφυλλο με τον ίδιο σαν άλλο (γυμνό) σύγχρονο «εσταυρωμένο», βαριά προφορά από το Νορθάμπτον, grime αλητεία και καταγγελτική διάθεση που αντανακλά απόλυτα τον τίτλο του δίσκου, ο ράπερ έγινε γρήγορα ένα από τα ελπιδοφόρα ονόματα του βρετανικού χιπ χοπ. Τρία χρόνια και έναν ακόμα δίσκο μετά (το περσινό «Tyron») περιμένουμε από τον Slowthai να ξεδιπλώσει την σχεδόν καρτουνίστικη προσωπικότητά του ενώπιων του αθηναϊκού κοινού. 

 

Τους Tropical Fuck Storm, γιατί λίγη αυστραλέζικη κιθαριστική τρέλα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν (τουναντίον)

Τα 5 ονόματα που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Plisskën Festival-2
Φωτ.: Plisskën Festival

…Ή και πολλή κιθαριστική τρέλα. Οι Tropical Fuck Storm έρχονται από την Μελβούρνη, είναι ένα supergroup με μέλη από τους Drones, τους Palm Springs και τους High Tension, τους ακούσαμε πρώτη φορά το 2019, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε μέχρι σήμερα να έχουν κυκλοφορήσει ήδη 3 άλμπουμ, τα φωνητικά του Γκάρεθ Λίντιαρντ παραπέμπουν αναπόφευκτα σε αυτά του συμπατριώτη τους Νικ Κέιβ και κάτω από την ηχητική τους ομπρέλα χωράει η ψυχεδέλεια, το art punk attitude, η λυρικότητα και η noise διάθεση. Εν ολίγοις, θέλουμε να δούμε «τι ψάρια πιάνουν» και στην σκηνή.  

Τους Beach Bunny, γιατί σπάνια βλέπουμε ηλιόλουστες indie μπάντες σαν αυτή στα μέρη μας 

Τα 5 ονόματα που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Plisskën Festival-3
Φωτ.: Plisskën Festival

Στον αντίποδα της indie εσωστρέφειας, κάποιες μπάντες επιμένουν να βλέπουν το φως πίσω από τις κιθάρες και τα hipster αξεσουάρ τους και τελικά, να γράφουν τραγούδια μακράν απολαυστικότερα από τους μουσικούς της πρώτης κατηγορίας, κάτι που τόσο έχει ανάγκη το ταλαιπωρημένο indie. Οι Beach Bunny έρχονται από το Σικάγο, μπολιάζουν τα τραγούδια τους με pop punk γωνίες και power pop χαμόγελα και γράφουν τελικά ανέμελη μουσική για κορίτσια (και αγόρια) που αρθρώνουν το coolness τους κάπου ανάμεσα στα εναλλακτικά τους ακούσματα και την ανοία του ατέλειωτου scrolling. Πολύ ευχάριστη και απροσδόκητη έκπληξη του φετινού line up. 

Τους Kokoko!, γιατί η Αφρική ξέρει «να το κουνάει»

Τα 5 ονόματα που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Plisskën Festival-4
Φωτ.: Plisskën Festival

Η κολεκτίβα των Kokoko! έρχεται από το Κονγκό και διόλου τυχαίο δεν μοιάζει το θαυμαστικό στο όνομά τους άπαξ και πατηθεί το play. Με έντονη την παρουσία του τοπικού ηχητικού στοιχείου αλλά και των ηλεκτρονικών πινελιών, οι Kokoko! έχουν αυτοχαρακτηρίσει την μουσική τους «tekno kintueni», για όργανα χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά, ακούγοντας τους, σε στιγμές θα θυμηθείτε γιατί αγαπήσατε τους Talking Heads και θα τους αναγνωρίσετε το ασίγαστο νεύρο που έχουν κάθε στιγμή. 

Τον Yves Tumor, για την αλλόκοτη φινέτσα του

Τα 5 ονόματα που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Plisskën Festival-5
Φωτ.: Plisskën Festival

Πιστός στην τάση του «μπλέκω τόσα είδη που τα αλληλοκαταργώ ή/και κάνω δύσκολη την ζωή των μουσικοκριτικών», ο Yves Tumor έχει καταφέρει να ξεχωρίσει από τον (φιλικά προσκείμενο προς το Pitchfork) όγκο καλλιτεχνών που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, ακριβώς γιατί το ηχητικό του κοκτέιλ έχει τελικά δικό του χαρακτήρα και ο πειραματισμός δεν καπελώνει την ραχοκοκαλιά των τραγουδιών. Το αποτέλεσμα ισορροπεί, τελικά, ανάμεσα στο φινετσάτο, το σέξι, το σκοτεινό αλλά και το weird, όπως θα μπορέσετε να διαπιστώσετε και μόνοι σας στην Τεχνόπολη. 

Το Plisskën Festival θα γίνει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την Κυριακή 12 και την Δευτέρα 13 Ιουνίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή