Θα είναι το 2023 η χρονιά που θα ξαναζήσουμε το «Blur vs Oasis»;

Θα είναι το 2023 η χρονιά που θα ξαναζήσουμε το «Blur vs Oasis»;

Η μπάντα του Ντέιμον Αλμπαρν βγάζει νέο δίσκο μετά από οκτώ χρόνια, ο Λίαμ Γκάλαχερ υπόσχεται συμφιλίωση με τον Νόελ αν η Μάντσεστερ Σίτι κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ και το ημερολόγιο δείχνει… 1995

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήσουν θιασώτης της britpop, αν στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 δεν έπαιρνες θέση στο μεγάλο δίλημμα «Blur vs Oasis». Έστω και για πλάκα, έστω κι αν άκουγες και τους δύο ή προτιμούσες τη σοφιστικέ αλητεία των Pulp ή την αισθαντικότητα των Suede. 

Από τη μία ήταν οι Λονδρέζοι Blur που με αρχηγό τους τον Ντέιμον Άλμπαρν προέτασσαν το κουλ, το πότε νευρώδες, πότε τεμπέλικο («Leisure» λεγόταν άλλωστε ο πρώτος τους δίσκος που κυκλοφόρησε το 1991), αλλά τελικά υπήρξαν η ηχητική σταθερά του είδους που ξεπήδησε πριν τρεις δεκαετίες από το Νησί. Κι από την άλλη, ήταν οι Oasis, η μπάντα δύο αδερφών τρελαμένων με τους Beatles, που ένα βράδυ ανακάλυψε ο Άλαν ΜακΓκι της Creation Records. Εσκεμμένα στριφνοί, με βαριά προφορά από το Μάντσεστερ κι έναν ήχο «γηπεδικό», έτοιμο να δονήσει μεγάλα στάδια. 

Παρότι φαινομενικά δεν είχαν και πολλά να χωρίσουν, το 1994 ξεκίνησε ένας άτυπος «πόλεμος» για τις δύο μπάντες. Εντάξει, κυρίως με τη βοήθεια του Τύπου και των δισκογραφικών που ήθελαν να θρέψουν ένα νέο «Beatles vs Rolling Stones». Τον Απρίλιο οι Blur κυκλοφόρησαν τον τρίτο δίσκο τους «Parklife», τη δουλειά που τους χάρισε το πολυπόθητο «break through», με κομμάτια όπως το ομώνυμο και το «Girls & Boys» να μην δυσκολεύονται να πλασαριστούν στα τσαρτ. Τέσσερις μήνες μετά, ηρθε το ντεμπούτο των Oasis «Definitely Maybe», που εκτοξεύτηκε απευθείας στο νούμερο ένα των τσαρτ της Βρετανίας με άσσους στο μανίκι του κομμάτια όπως το «Cigarettes & Alcohol», «Rock ‘n’ Roll Star», «Live Forever». 

Η πρώτη «μάχη» όμως κηρύχθηκε κι επίσημα στις 14 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Όταν οι Blur μετακίνησαν την κυκλοφορία του σινγκλ τους «Country House» και συνέπεσε με αυτή του «Roll With It» των Oasis. Μια τέλεια ευκαιρία για τον Τύπο να «γιγαντώσει» το επίπλαστο δίλημμα, με αποκορύφωμα το κλασικό πλέον εξώφυλλο του ΝΜΕ στις 12 Αυγούστου του 1995 που εναπόθετε με μεγάλη γραμματοσειρά εκείνο το «Blur vs Oasis». 

Ήταν ο τρόπος για να μετατραπεί η britpop σε ένα μεγαλύτερο «γεγονός» που τη συνόδευσε φαρδύ πλατύ για όσο διήρκησε. Ύστερα και για τα δύο συγκροτήματα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Κι ο καθένας πήρε τον δρόμο του. Ο Ντέιμον Άλμπαρν έφτιαξε τους δισδιάστατους Gorillaz, το supergroup των The Good, the Bad and the Ugly κυκλοφόρησε σόλο δουλειές αλλά και ξανασυναντήθηκε με την πάλαι ποτέ παρέα των Blur για το «The Magic Whip» του 2015. Όσο για τους αδερφούς Γκάλαχερ, ο Λιαμ κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια κάποιες σόλο δουλειές που ακούγονται σαν να μην πέρασε μια μέρα από αυτές της δόξας των Oasis, ο Νόελ τραγούδησε με τους High Flying Birds, αλλά κυρίως, τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν μια κόντρα σε δημόσια θέα που δεν άργησε να μετατραπεί σε κακόγουστο σίριαλ, βορά για την εναλλακτική «κιτρινίλα», που για να ανατρέξουμε με λεπτομέρεια στο χρονικό της, θα χρειαζόμασταν τρία ακόμα άρθρα. 

Αντ’ αυτού, «κόβουμε δρόμο» για να έρθουμε στο 2022. Οι Pulp κάνουν την αρχή ανακοινώνοντας μία περιοδεία για το 2023, για να ακολουθήσουν λίγο καιρό αργότερα οι Blur που επιβεβαίωσαν ότι επανενώνονται για μια συναυλία στο Γουέμπλεϊ. Η συναυλία δεν άργησε να γίνει κανονική περιοδεία και ένας νέος δίσκος, όπως μάθαμε πριν ένα 24ωρο. 

Έτσι, τον Ιούλιο θα ακούσουμε το «The Ballad of Darren» και πρώτο δίσκο των Λονδρέζων μετά από οκτώ χρόνια, με ένα καταπληκτικό εξώφυλλο από τον φωτογράφο Μάρτιν Παρρ, που έχει αποτυπώσει με τον φακό του το καλοκαίρι όπως κανείς. Το πρώτο κομμάτι από τον δίσκο, το «The Narcissist», προμηνύει μια -το λιγότερο- τίμια επιστροφή. 

Όλο αυτό το διάστημα, ο Λίαμ Γκάλαχερ δεν σταματάει να παίζει το παιχνίδι του Twitter, ανάβοντας «φυτιλιές» σε όσους περιμένουν διακαώς το πιο πολυσυζητημένο reunion «που-ποτέ-δεν-θα-συμβεί» των τελευταίων δεκαετίων. Από τη μία, αντί να λέει πλέον τον αδερφό του απλά «πατάτα» αναρωτιέται «Πώς ένας τόσο κακός τύπος βγάζει ένα τόσο ωραίο κομμάτι» (το λες και πρόοδο). Στο μεταξύ, ο πρώην κιθαρίστας των Oasis, ο Bonehead υποστηρίζει πως μια επανένωση της μπάντας από το Μάντσεστερ «θα άξιζε» για μια νεότερη γενιά ακροατών. 

Τίποτα, βέβαια, δεν γέννησε μεγαλύτερη ελπίδα από την απάντηση που έδωσε πριν λίγες μέρες ο πρώην frontman των Oasis όταν ένας φαν ρώτησε «Θα επιστρέψουν οι Oasis αν η Μάντσεστερ Σίτι κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ;». Για να λάβει από τον Λίαμ Γκάλαχερ την απάντηση, «Είμαι έτοιμος». 

Τηρουμένων των αναλογιών κι αν συνυπολογίσουμε πως η Σίτι είναι το μεγάλο φαβορί του φετινού τελικού απέναντι στην Ίντερ, ένα reunion των Oasis ίσως και να είναι πιο κοντά από ποτέ. Αν συμβεί κι αυτό μέσα στο 2023 θα μπορούμε και με τη βούλα να μιλάμε για αναβίωση της britpop. Κι αυτή τη φορά, δεν χρειάζεται να απαντήσουμε σε κανένα δίλημμα, μιας και είμαστε με τα παιδιά της «Cool Britannia» από όπου κι αν προέρχονται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή