Η Ιρλανδία λέει «αντίο» στη Σινέντ Ο’ Κόνορ

Η Ιρλανδία λέει «αντίο» στη Σινέντ Ο’ Κόνορ

Λίγες μέρες πριν την κηδεία, στη γενέτειρα της τραγουδίστριας υπήρξε ένα μεγάλο «κύμα» αφιερωμάτων στην ίδια και το έργο της

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια στοίβα μπουκέτα με λουλούδια που ολοένα και μεγαλώνει έξω από το σπίτι όπου έζησε η Σινέντ Ο’Κόνορ στη μικρή παραλιακή πόλη Μπρέι, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν την Ιρλανδή τραγουδίστρια την ημέρα της κηδείας της. 

Στις 26 Ιουλίου, η Ο’Κόνορ βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο, σε ηλικία 56 ετών. Η πολυβραβευμένη ερμηνεύτρια, που έγινε ευρέως γνωστή με το τραγούδι «Nothing Compares 2 U» (1990), το 2018 ασπάστηκε το Ισλάμ και έτσι η οικογένειά της σχεδίαζε για την Τρίτη, μια ταφή κατά τα μουσουλμανικά έθιμα.  

Αλλά, σύμφωνα με ένα παλιό ιρλανδικό έθιμο, το φέρετρό της θα μεταφερθεί πρώτα έξω από το σπίτι της στην Ιρλανδία κι έτσι το κοινό είναι καλεσμένο να ταξιδέψει εκεί για το τελευταίο αντίο στην τραγουδίστρια. 

Δύο ημέρες νωρίτερα, στη γενέτειρα της Ο’Κόνορ, υπήρξε ένα μεγάλο «κύμα» αφιερωμάτων στο έργο της από κατοίκους, εταιρείες και επισκέπτες. 

Θαρραλέα, παθιασμένη και συχνά αμφιλεγόμενη, η Ο’Κόνορ είχε γίνει για χαρακτηριστεί από πολλούς ως «εθνικός θησαυρός». Μια γυναίκα που μιλούσε υπέρ των αδύναμων και καταπιεσμένων, μια γυναίκα που τοποθετήθηκε νωρίς για το σκάνδαλο κακοποιήσεων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία και άλλες περιοχές. Κατέκρινε το Βατικανό, χαρακτηρίζοντάς το ως «φωλιά διαβόλων», ύστερα από κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. 

Η δική της μάχη με την ψυχική διαταραχή δημιούργησε το συναίσθημα προστασίας από τους θαυμαστές και υποστηρικτές της οι οποίοι πενθούν το είδωλό τους. 

Αν και η νεκροψία έχει ολοκληρωθεί στο Λονδίνο, δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα η αιτία θανάτου. 
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τραγουδιστές ενώθηκαν με τα πλήθη στα μουσικά φεστιβάλ της Ιρλανδίας για να ερμηνεύσουν όλοι μαζί μερικές από τις επιτυχίες της Ο’Κόνορ όπως τα τραγούδια: «Mandinka» και «Black Boys on Mopeds».

Μια εβδομάδα νωρίτερα, σε τελικό ποδοσφαίρου στο Δουβλίνο, οι παρευρισκόμενοι στο γήπεδο χωρητικότητας 80,000 ανθρώπων, τήρησαν ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια χειροκρότησαν δυνατά καθώς οι μεγάλες οθόνες έπαιζαν το βιντεοκλίπ του «Nothing Compares 2 U». 

Ακόμα και η Καθολική Εκκλησία την τίμησε. «Είχε πραγματική ενσυναίσθηση. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο αρχιεπίσκοπος Ιαμον Μάρτιν. 

Με πληροφορίες από τους New York Times 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT