Ο ήχος της κιθάρας μεγεθυμένος και λαμπρυμένος

Ο ήχος της κιθάρας μεγεθυμένος και λαμπρυμένος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φαντασία ξετυλίγεται αχαλίνωτη καθώς ακούς το «Soundtracks for ideal movies», το πιο πρόσφατο άλμπουμ του Κώστα Γρηγορέα. Είναι μία επιλογή δικών του συνθέσεων, που με τη συνδρομή εκλεκτών σολίστ, τα παρουσιάζει ως μια ανθολογία ιδανικής μουσικής κινηματογράφου. Η αλήθεια είναι ότι όλα επενδύουν εικόνες, που αναβλύζουν ακατάπαυστα. Στο «Mattina Luminosa» (που ερμηνεύει ο ίδιος ο Κώστας Γρηγορέας) υπάρχει αίσθημα εσωτερικής αρμονίας και προσμονής. Ιδίως, στο πρελούδιο, νιώθεις να ανεβοκατεβαίνεις πλαγιές ή να κάνεις ποδήλατο στην όχθη μιας λίμνης. Στο «Triptych» (ιδίως στο Dedication), η συνομιλία με το βιολί (Διονύσης Βερβιτσιώτης με την Μπέσσυ Διαγωμά στην κιθάρα) γίνεται παιγνιώδης λύπη, και στο «Soundtracks» (με τους κιθαριστές Γιάννη Πετρίδη, Αλεξάνδρα Χριστοδήμου, Sabrina Vlaskalic, Γιάννης Γιαγουρτάς), ιδίως στο πρώτο μέρος, η ιμπρεσιονιστική αίσθηση φέρνει στον νου τα ραμφίσματα του αργαλειού.

Περιλαμβάνεται και η κορυφαία σύνθεση του Κώστα Γρηγορέα «Τhe Night» (αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι), με ερμηνεία υψηλής χημείας ανάμεσα στον ίδιον στην κιθάρα και στην εξαίρετη, πάντα, Εφη Αγραφιώτη στο πιάνο. Αξίζουν μνεία και οι υπόλοιποι σολίστ: ο Αγγελος Μπότσης (κιθάρα) που μαζί με τον Θεόφιλο Σωτηριάδη (σοπράνο σαξόφωνο) ερμηνεύουν το πολύ ιδιαίτερο «Angelic Variations», ο Χάρης Λαμπράκης (νέι), ο Νίκος Κατριτζιδάκης (φλάουτο), ο Παύλος Κανελλάκης (κιθάρα), ο Βασίλης Τζαβάρας (ακουστική κιθάρα). Ενας δίσκος απόλαυσης και εσωτερικότητας, που επιβεβαιώνει την κλάση του Κώστα Γρηγορέα (Kostas Grigoreas, Soundtracks for ideal movies. Timbro, 2013).

Γιώργος Τοσικιάν

Με τον νέο του δίσκο, ο Γιώργος Τοσικιάν έρχεται να στερεώσει τη θέση του ως ένας κιθαριστής με συγκρότηση, στόχους και πολλή δουλειά. Αλλά και το άκουσμα του ήχου του είναι στη σωστή ισορροπία του άυλου και του συμπαγούς. Στον προηγούμενο δίσκο του («Guitar Music by Greek Composers») είχε κάνει μία ανθολογία από σημαντικές συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών, ένα δίσκο που κέρδισε δικαίως την προσοχή. Τώρα, με το «Μosaic», ο Γιώργος Τοσικιάν μας προτείνει έναν θεματικό δίσκο γεφυρώνοντας συνθέσεις που τις ενώνει το βαθύ και χωνεμένο κύτταρο της «ενδιάμεσης περιοχής» ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Με γλυκιά και λυπητερή αύρα της ρευστής, λεβαντίνικης, εβραϊκής, περσικής και βαλκανικής μελωδίας, ο Γιώργος Τοσικιάν ερμηνεύει συνθετες που είναι σήμερα στην ωριμότητά τους: Ευάγγελος Μπουντούνης, Ιάκωβος Κολανιάν, Carlo Domeniconi, Sid Robinovitch, Dusan Bogdanovic, Lily Afshar. Το ωραίο, εικαστικό εξώφυλλο είναι του Πέτρου Μπουλούμπαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή