Νικ Κέιβ, ωδή στη «χαμένη γενιά» των χαρακωμάτων

Νικ Κέιβ, ωδή στη «χαμένη γενιά» των χαρακωμάτων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια είδηση που κρατά ανυπόμονο το διεθνές θεατρικό κοινό: Φέτος, έτος μνήμης για τα εκατό χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την ίδια ώρα που συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Γάζα, αυτό το καλοκαίρι ο Νικ Κέιβ γράφει ένα αντιπολεμικό ρέκβιεμ «για τον σπαραγμό των αγοριών που δεν κουλουριάστηκαν στην αγκαλιά κάποιας κοπέλας αλλά στα χαρακώματα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου»… Το έργο, όπερα σε μουσική του Nicholas Lens, έχει τίτλο «Shell Shock», ονομασία του σύνδρομου κρίσεων πανικού, αϋπνίας και σύγχυσης που προκαλούν σε όσους επιβιώνουν οι συνεχείς βομβαρδισμοί. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Οι πρωταγωνιστές

Οι ανώνυμοι του Μεγάλου Πολέμου, όπως και κάθε πολέμου, δεν έχουν θέση στην επίσημη ιστορία. Σε αυτούς τους ανώνυμους πρωταγωνιστές, στους στρατιώτες, στις μητέρες, στα ορφανά παιδιά, στους φυλακισμένους αφιερώνει το έργο του ο Κέιβ.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε στις ευρωπαϊκές χώρες δέκα εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες νεκρούς μόνο στα πεδία των μαχών. Δέκα εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες νέοι άνδρες. Αριθμός που σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και στη Ρωσία, ισοδυναμεί με μια ολόκληρη γενιά. Η Γαλλία θρήνησε μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια το 7% του συνολικού αρσενικού πληθυσμού της, η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία το 3%, η Βρετανία το 2%, και όλοι νέοι έως τριάντα πέντε ετών. Επρόκειτο για δημογραφική καταστροφή χωρίς προηγούμενο, που σήμανε την οριστική παρακμή της Ευρώπης.

Μέσα από δώδεκα ποιήματα/τραγούδια, ο Νικ Κέιβ με τον Νίκολας Λενς ανιχνεύουν τις μαρτυρίες των ηρώων τους, δημιουργώντας ξεχωριστούς χαρακτήρες με τους οποίους μπορούν όλοι να ταυτιστούν.

Μυστήριο καλύπτει ακόμη την εξέλιξη του ανεβάσματος της όπερας που υπόσχεται να εκφράσει ένα παγκόσμιο κάλεσμα για έναν ανθρώπινο και ειρηνικό κόσμο.

Είτε το ονομάζουμε shell shock είτε μετατραυματικό άγχος, διαταραχή με την οποία διαγνώστηκαν πολλοί άνθρωποι που επέζησαν, είναι βέβαιο ότι ο πόλεμος δημιουργεί σοβαρά ψυχολογικά τραύματα. Ενθουσιασμός και περιέργεια επικρατεί για τα κείμενα του έργου που υπογράφει ο Νικ Κέιβ, ο διάσημος αντισυμβατικός Αυστραλός μουσικός και συγγραφέας.

Η διεύθυνση της χορογραφίας του πρότζεκτ είναι στα χέρια του «χορογράφου της χρονιάς» Sidi Larbi Cherkaoui, ο οποίος πρόσφατα σε συνέντευξή του αποκάλυψε μερικές λεπτομέρειες για τη δική του συμμετοχή. «Συγκλονίστηκα από τις ταινίες που παρουσιάζουν τις κρίσεις όσων συμμετείχαν στον πόλεμο, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτα τρέμουλα», λέει χαρακτηριστικά. «Ο πόλεμος του 1914 ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε όπλα μαζικής καταστροφής. Επιθυμία μου είναι να δείξω ότι ο πόλεμος σημάδεψε τα ανθρώπινα σώματα. Οι χορευτές μέσα από μοτίβα σύγχρονου χορού συνεχών συσπάσεων αναβιώνουν τις πηγές του πολέμου και δείχνουν τη φρίκη του μέσα από τις κινήσεις του σώματός τους».

Το πολεμικό ρέκβιεμ «Shell Shock» θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Οκτωβρίου στη Βασιλική Οπερα La Monnaie De Munt στις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιαστεί έως τις 2 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για συμπαραγωγή με τη La Monnaie και συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο ημερολόγιο της επιτροπής οργάνωσης εκδηλώσεων για την απότιση μνήμης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή