Η άλλη Ελλάδα από τον Φρίντεμαν Ρίελε

Η άλλη Ελλάδα από τον Φρίντεμαν Ρίελε

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για τους περισσότερους ανθρώπους στη χώρα μου η Ελλάδα είναι γνωστή κυρίως ως τουριστικός προορισμός, ένας ιδανικός τόπος με ωραίες παραλίες. Ελάχιστοι έχουν επίγνωση της συνεισφοράς της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη». Ακριβώς για την αλλαγή αυτής της εικόνας και την παρουσίαση μιας «Αλλης Οψης της Ελλάδας» (εξ ου και ο τίτλος της συναυλίας «The Other Side of Greece») έρχεται στη χώρα μας σε λίγες μέρες ο κορυφαίος Γερμανός μαέστρος Friedemann Riehle. Ως διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Πράγας έχει εργαστεί για χρόνια με πάθος για την ενσωμάτωση της σύγχρονης μουσικής στο κλασικό ρεπερτόριο και τη διεύρυνση του κοινού της κλασικής μουσικής. Η Ορχήστρα κατέχει εξέχουσα θέση στις ηχογραφήσεις κινηματογραφικής μουσικής με πάνω από εκατό κυκλοφoρίες soundtracks και συνεργασίες με τον Ντέιβιντ Λιντς και τον Ρομάν Πολάνσκι.

Το Σάββατο που μας έρχεται (13/9) ο Φρίντεμαν Ρίελε και η Ορχήστρα του ενώνουν τις δυνάμεις με τους «δικούς» μας Φίλιππο Πλιάτσικα, Μπάμπη Στόκα και Αιμίλιο Χειλάκη, καθώς και με τη Liset Alea των Nouvelle Vague για τη νέα εκδοχή της συναυλίας «The Other Side of Greece» που παρουσιάζει από τον Οκτώβριο του 2013 σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, με διαφορετικούς καλεσμένους κάθε φορά, ο Φίλιππος Πλιάτσικας. Στόχος της σειράς συναυλιών είναι η παρουσίαση του «άλλου προσώπου» της Ελλάδας, αυτό της τέχνης και του πολιτισμού. «Αν ο στόχος της παράστασης αυτής στο εξωτερικό ήταν να γνωρίσουν οι ξένοι μια άλλη πλευρά της Ελλάδας, ο στόχος της παράστασης στο Ηρώδειο είναι να ξαναθυμηθούμε εμείς αυτή την άλλη πλευρά», λέει χαρακτηριστικά ο Φίλιππος Πλιάτσικας.

Ανανεωτική δύναμη

Από την πλευρά του ο Φρίντεμαν Ρίελε σε συνομιλία του με την «Κ» μίλησε για την «ανανεωτική δύναμη που προσφέρουν όχι μόνο στο κοινό αλλά και στους ίδιους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν οι συναντήσεις μουσικών από διαφορετικά είδη μουσικής». «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας η σύμπραξή μας με Ελληνες καλλιτέχνες στη σκιά της Ακρόπολης».

Για το έργο του και την επιθυμία του να φέρει το ευρύ κοινό κοντά στην κλασική μουσική, ο Ρίελε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να “ανοίξεις” την κλασική μουσική σε ένα ευρύ κοινό. Προσωπικά έχω επιλέξει να παρουσιάζω συχνά με την ορχήστρα μου έργα κλασικού ροκ καθώς και συνεργασίες με ορχήστρες της Ευρώπης σε συμφωνικές ροκ συναυλίες. Σε αυτές πάντα συμπεριλαμβάνουμε τουλάχιστον μερικά αποσπάσματα από συμφωνικά αριστουργήματα κλασικής μουσικής και με αυτό εννοώ έργα πολύ γνωστά στη μουσική ιστορία, η ευφυΐα των οποίων γίνεται αντιληπτή και από λάτρεις της ροκ μουσικής».

Με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας ο Φρίντεμαν Ρίελε έδωσε μια σειρά συναυλιών στις οποίες συνεργάστηκε με τον frontman των Deep Purple, Ian Gillan. «Οι εντυπώσεις της συνεργασίας μας μαζί του θα μπορούσαν να γεμίσουν τουλάχιστον δύο σελίδες σε μια εφημερίδα», μου λέει. «Η αντιμετώπισή του ήταν πάντα πολύ επαγγελματική. Είναι ένας σταρ, αλλά ήταν ο πρώτος που ερχόταν κάθε βράδυ στον χώρο που είχαμε τη συναυλία. Επίσης έχω δουλέψει με την Καναδή τραγουδίστρια και συνθέτρια Alannah Myles καθώς και με μουσικούς της ροκ από την Τσεχία, την Κροατία και τη Γερμανία. Ολες οι συνεργασίες μας πήγαν πολύ καλά».

Ανηφορίζουμε λοιπόν στο Ηρώδειο το Σάββατο για να ακούσουμε… δώδεκα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Φίλιππου Πλιάτσικα, «Παλιές Αγάπες» από τη συλλογή των Πυξ Λαξ, αλλά και κομμάτια από την προσωπική τους δισκογραφία, όλα με μια νέα ενορχήστρωση, αυτήν που θα τους προσδώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας υπό τη διεύθυνση του Ρίελε. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κομμάτια των Πινκ Φλόιντ και U2 αλλά και επτά μοναδικά λεπτά από την Τέταρτη Συμφωνία του Γκουστάβ Μάλερ. Στίχους του Καβάφη, του Σεφέρη και του Ελύτη θα απαγγείλουν ο Αιμίλιος Χειλάκης και η Νάντια Σπηλιωτοπούλου. «Η ιδέα να συνδέσουμε όλα αυτά τα έργα προήλθε από τον μουσικό παραγωγό Τάσο Αλεξόπουλο, ο οποίος κατά καιρούς παρακολουθούσε τα κοντσέρτα μου στο Βερολίνο», επισημαίνει ο Ρίελε.

​​Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 9 μ.μ., Θέατρου Ηρώδου Αττικού. Η σύμπραξη με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Τσεχία, στην Οπερα της Πράγας, ενώ η συναυλία του Ηρωδείου θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει διεθνώς σε cd. Μέρος των εσόδων από τη συναυλία θα δοθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου» που ιδρύθηκε το 1998 από τον εικοσιεξάχρονο ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου και δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζουν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης. Πληροφορίες: τηλ. 210-72.98.930.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή