Πρωτότυπη αφήγηση παραμυθιού χωρίς τη χρήση λόγου

Πρωτότυπη αφήγηση παραμυθιού χωρίς τη χρήση λόγου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βουβή κωμωδία με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής είναι «Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ», από τις πιο πρωτότυπες παραστάσεις των θεατρικών ημερών που διανύουμε εδώ στην Αθήνα, στο θέατρο Olvio. Ενδιαφέρον έχει πέρα από το έργο, η ομάδα που ονομάζεται Art Vouveau, ο τρόπος που δουλεύει, αλλά και η νέα εκδοχή του έργου που είχε μεγάλη επιτυχία την άνοιξη στην παρουσίασή της στο Baumstrasse του Βοτανικού.

Ενα ινδικό λαϊκό παραμύθι είναι η ιστορία της κωμωδίας, που μιλάει για μια μακρινή πολιτεία όπου η ζωή κυλά ήρεμα μέχρι την ημέρα που ανακοινώνεται η διαταγή πως «όλοι υποχρεωτικά θα περπατούν με δεκανίκια». Εξι ηθοποιοί κι ένας μουσικός επί σκηνής περιγράφουν την υπόθεση χωρίς τη χρήση του λόγου, κι εδώ βρίσκεται η μοναδικότητα της παράστασης, καθώς η ομάδα Art Vouveau εργάζεται με άξονα τεχνικές αφήγησης του αμερικάνικου βωβού κινηματογράφου και της slapstick κωμωδίας.

«Η πρώτη μας συνάντηση έγινε τo 2013, έναν χρόνο πριν από την επίσημη δημιουργία της ομάδας. Ηταν η επιθυμία μας να συνεργαστούμε για να διερευνήσουμε μαζί έναν θεατρικό κώδικα καθαρό, δυνατό και διασκεδαστικό κάτι που μας οδήγησε, μεταξύ άλλων, στις βωβές ασπρόμαυρες ταινίες της δεκαετίας του ’30», λέει σε συνομιλία της με την «Κ» η Δανάη Τίκκου, η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης. «Με σημείο αναφοράς τον υποκριτικό κώδικα και την αισθητική των ταινιών του Τσάρλι Τσάπλιν, του Μπάστερ Κίτον και του γερμανικού εξπρεσιονισμού αναζητήσαμε, με θεατρικούς όρους, τον τρόπο να αφηγηθούμε και να επικοινωνήσουμε βουβά ιστορίες και μύθους», εξηγεί και μιλάει για τη σημασία που είχε για τα μέλη της ομάδας «η εξερεύνηση του τρόπου λειτουργίας μιας καλλιτεχνικής ομάδας: πώς χτίζεται μια κοινή καλλιτεχνική ταυτότητα με κύρια πιστεύω την ομαδικότητα, τον σεβασμό στη δημιουργικότητα του άλλου και το παιχνίδι ως πρωταρχική πηγή έμπνευσης».

Αρχικά, η ομάδα αποφάσισε να αφηγηθεί αυτό το παραμύθι «γιατί είναι μια απλή και καθαρή ιστορία που θα μπορούσαμε να παίξουμε μαζί της». Το συγκεκριμένο παραμύθι πραγματεύεται θέματα όπως η ελευθερία και η διαμάχη μεταξύ εξουσιαστή κι εξουσιαζόμενου. «Δηλαδή απεικονίζει με ακραίο τρόπο όσα συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα», επισημαίνει η Δανάη Τίκκου.

​​Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 μ.μ. Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή