Το νέο ορατόριο του Φίλιππου Τσαλαχούρη

Το νέο ορατόριο του Φίλιππου Τσαλαχούρη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγραφα ασταμάτητα για περίπου δέκα μήνες αυτό το έργο έχοντας στο νου την “αλήθεια” που πρέπει να φέρει». Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης είναι αυτές τις ημέρες έτοιμος να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό το νέο έργο του, το ορατόριο «Κατά Μάρκον Πάθη, opus 94». Οσοι είναι εξοικειωμένοι με τη μακρά πνευματική καταγωγή κάθε δημιουργίας του Φίλιππου Τσαλαχούρη, αντιλαμβάνονται στην πληρότητά του όσα λέει ο ίδιος: «Αυτά τα λόγια, από το Ευαγγέλιο του Μάρκου, απαιτούν μεγάλη προσοχή, ψύχραιμο νου και καθαρή καρδιά. Για να δανειστώ μια φράση της Βιρτζίνια Γουλφ "η ασυνειδητότητά μας είναι η ιδιωτικότητά τους, το σκοτάδι μας είναι το δικό τους φως"».

Το «Κατά Μάρκον Πάθη, opus 94», που διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 24 Απριλίου, ώρα 8.30μμ, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) στο πλαίσιο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2016. Το ορατόριο, διάρκειας 80 λεπτών, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2015, βασίζεται στο Ευαγγέλιο του Μάρκου και διηγείται τις τελευταίες ώρες του Ιησού, από τη σύλληψη στη Γεθσημανή μέχρι τη Σταύρωση. Η δομή της διήγησης αρθρώνεται -όπως είναι η καθιερωμένη δομή των Παθών από τον 17ο αιώνα- με εμβόλιμα ποιητικά στάσιμα που έγραψε ο ποιητής Γιώργος Ψάλτης. Συμμετέχουν πέντε σολίστ, δυο χορωδίες και οργανικό σύνολο. Τα «Κατά Μάρκον Πάθη» είναι η δεύτερη συνεργασία του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη με τον ποιητή Γιώργο Ψάλτη. Εχει προηγηθεί το λειτουργικό δράμα «Η Ωρα του Μυστικού Δείπνου» (2012).

«Δεν κρύβω πως με βασάνισαν και με βασανίζουν σκέψεις σχετικά με το νόημα, όχι μόνον του συγκεκριμένου έργου, αλλά γενικά της δημιουργίας στην γκρίζα μας εποχή», λέει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης. «Ομως, δεν έχουμε, δεν έχω άλλο όπλο, δεν με έμαθαν οι δάσκαλοί μου άλλη γλώσσα. Μιλώ την γλώσσα της μουσικής και κάθε φορά προσπαθώ να την αρθρώνω ορθά κι αληθινά. Εχουν εθελοντικά εργαστεί όλοι οι συντελεστές με ενθουσιασμό και αφοσίωση και τους ευχαριστώ. Τον λόγο έχει πλέον ο χρόνος». 

* Φίλιππου Τσαλαχούρη «Κατά Μάρκον Πάθη, opus 94». Στάσιμα: Γιώργος Κ. Ψάλτης. Πρώτη παγκόσμια εκτέλεση 
Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου 2016, 8:30 μ.μ.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138    

Γενική είσοδος 5€, πληροφορίες 2103453111

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή