Η νεότερη μπαγκέτα για έναν ιστορικό θεσμό

Η νεότερη μπαγκέτα για έναν ιστορικό θεσμό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης θα αναμεταδοθεί φέτος και στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα είναι η καινοτομία για τη φετινή χρόνια, καθώς το «έθιμο» της ακρόασης από την τηλεόραση διευρύνεται και μετατρέπεται σε άλλης δύναμης εμπειρία. Πόσο μάλλον που φέτος θα απολαύσουμε ως μαέστρο της Φιλαρμονικής της Βιέννης τον 35χρονο Γουστάβο Ντουνταμέλ, μια συναρπαστική και επιδραστική προσωπικότητα της μουσικής. Θα είναι ο νεότερος σε ηλικία μαέστρος που θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης στην Ιστορία του θεσμού της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας.

Η συναυλία της Πρωτοχρονιάς στην περίλαμπρη, ιστορική αίθουσα της Musikverein είναι ένας θεσμός της Αυστρίας με κοινό σε όλον τον κόσμο. Η συναυλία αναμεταδίδεται σε περίπου 90 χώρες, με τηλεθέαση άνω των 50 εκατομμυρίων. Η απήχηση της διπλωματίας του πολιτισμού μάς δείχνει τη δύναμη μιας τέτοιας σοβαρής επένδυσης. Η Αυστρία έχει κεφαλοποιήσει στο έπακρο τη διεθνή εικονογραφία της και μέσα από τη μουσική. Ο Μότσαρτ, η δυναστεία των Στράους και η κληρονομιά τους, καθώς και η λάμψη της αυτοκρατορικής Βιέννης συμβάλλουν στην αύξηση του εθνικού ΑΕΠ.

Το πρόγραμμα της συναυλίας της 1ης Ιανουαρίου 2017 είναι επιλογή από το βασικό ρεπερτόριο με οπερέτες, βαλς και πόλκες, που ταυτίζονται όχι μόνο με την παράδοση της Βιέννης αλλά και με το ευφρόσυνο κλίμα της ημέρας. Θα ερμηνευθούν έργα Φραντς Λέχαρ, Γιόζεφ Στράους, Γιόχαν Στράους υιού, Φραντς φον Ζουπέ, Οτο Νικολάι. Η πανδαισία των αισθήσεων είναι εγγύηση στην πρωτοχρονιάτικη Βιέννη και στο μεγαλείο της Musikverein.

Με τη συνδρομή της χορωδίας, της ερασιτεχνικής κατά βάση Singverein, που έχει ιστορία 150 ετών, ο Γουστάβο Ντουνταμέλ αναμένεται να οδηγήσει τη Φιλαρμονική της Βιέννης σε έναν τόπο γεμάτο ζωηράδα και νεύρο. Ο Ντουνταμέλ είναι μια διεθνής προσωπικότητα, διευθυντής της Φιλαρμονικής του Λος Αντζελες. Ο ίδιος προήλθε μέσα από το πρωτοποριακό El Sistema, το μουσικό σύστημα που γεννήθηκε στη Βενεζουέλα το 1975 με καλλιέργεια ταλέντων από τη σχολική ηλικία. Ο Ντουνταμέλ εκφράζει αυτήν τη βιωματική σχέση με τη μουσική και το πάθος για τη διάδοση της δημιουργίας και της εμπειρίας μέσα από την ερμηνεία και την ακρόαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή