Μουσική σε ένα πανέμορφο τοπίο στη Χίο

Μουσική σε ένα πανέμορφο τοπίο στη Χίο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nα συνδυάσει τα πανέμορφα τοπία της Χίου με την κλασική μουσική, την τζαζ και το μουσικό θέατρο, σε μια σύγκλιση ξένων και ντόπιων καλλιτεχνών, επιδιώκει το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου. Η βιολονίστα Ολγα Χόλντορφ Μυριαγκού και ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης, δύο Χιώτες που ζουν στη Γερμανία, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους με ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να αποκτήσει ετήσια παρουσία. 

«Το σκεφτόμασταν εδώ και μερικά χρόνια. Η μητέρα μου ήταν από τη Χίο και μου μετέδωσε την αγάπη της για το νησί», μας λέει η κ. Μυριαγκού που μεγάλωσε στο Βερολίνο. Στις παραστάσεις και στις συναυλίες που έδιναν οι δύο καλλιτέχνες κατέγραφαν τη θερμή ανταπόκριση του κοινού. «Στη φιλοσοφία του φεστιβάλ είναι να γίνουν ζυμώσεις με καλλιτέχνες που ζουν στο εξωτερικό και εκτός του νησιού με Χιώτες δημιουργούς, όπως τη χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου που συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις», σημειώνει ο κ. Βενιάδης.

Στην προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της Χίου, οι εκδηλώσεις τους περιλαμβάνουν σημεία στη χώρα, το βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού: το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου θα φιλοξενήσει συναυλία μουσικής δωματίου εγχόρδων και πνευστών με έργα Μότσαρτ, Βέμπερν και Σκαλκώτα, στο Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί θα ανέβει το μουσικό θέατρο «Στο τραπέζι», του κ. Βενιάδη, με την ανερχόμενη σοπράνο Στελίνα Αποστολοπούλου, ενώ στο αμφιθέατρο «Αδαμάντιος Λεμός» θα δώσει συναυλία τζαζ μουσικής ο Πέτρος Κλαμπάνης.

Οπως εξηγεί ο κ. Βενιάδης, στόχος του φεστιβάλ είναι να υπάρχει πολιτιστική παρουσία και τον χειμώνα που συνήθως η Χίος, όπως και τα περισσότερα νησιά, αποκτούν έναν εσωστρεφή χαρακτήρα. «Εχω μεγαλώσει στη Χίο και ξέρω πώς είναι να μην έχει επιλογές τον χειμώνα», σημειώνει και τονίζει πως το φεστιβάλ θα συνεχίσει και τον Νοέμβριο με συναυλίες, μουσικά εργαστήρια, σεμινάρια σύνθεσης και εκπαιδευτικές δράσεις για τα σχολεία της περιοχής και το Μουσικό Γυμνάσιο Χίου.

​​Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, έως 7/8, www.chiosmusicfestival.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή