Μουσική: «Επιτρέψαμε να μας χωρίσουν»

Μουσική: «Επιτρέψαμε να μας χωρίσουν»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρακτικές που οδήγησαν την ΑΕΠΙ σε ασφυξία και ευθύνες στους δημιουργούς για την πόλωση και τον διαχωρισμό τους σε δύο μεγάλα στρατόπεδα κάνουν λόγο οι δημιουργοί Νίκος Πορτοκάλογλου, Στάθης Δρογώσης και Θάνος Παπανικολάου στην «K». Οι δημιουργοί εκπροσωπούν τα σωματεία ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ, που διαφωνούν με την πρωτοβουλία νομοθετικής ρύθμισης που έχει ανακοινώσει το ΥΠΠΟA για την επίλυση του ακανθώδους θέματος της ΑΕΠΙ.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, το ΥΠΠΟΑ σκοπεύει να δημιουργήσει μια προσωρινή «ειδική υπηρεσία διαχείρισης δικαιωμάτων» που θα υπάγεται στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας με διάρκεια ζωής τα δύο χρόνια, ενώ στο μεταξύ οι δημιουργοί θα πρέπει να συστήσουν έναν νέο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης. H σύσταση της νέας υπηρεσίας προϋποθέτει την αναστολή της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, η διοίκηση της οποίας διώκεται ποινικά για επτά κακουργήματα. Ως «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη» έχουν χαρακτηρίσει την κίνηση τα σωματεία ΑΣΜΑ και Υπέρβαση.

Ενας από τους λόγους που το ΥΠΠΟA προχωρεί στη νομοθετική πρωτοβουλία είναι και η απουσία εγκεκριμένου business plan το οποίο ανέλαβε να εκπονήσει το εποπτικό συμβούλιο της ΑΕΠΙ σε συνεργασία με την Ernst & Young. Γιατί λοιπόν δεν κατατέθηκε ποτέ; «Το business plan, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δεν έχει καταστεί δυνατή η πληρωμή του καθώς η προσωρινή επίτροπος το έχει αρνηθεί με κάθε τρόπο από τον Οκτώβριο του 2017 και μετά, με μια σειρά νομικίστικων δικαιολογιών», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΣΩΜΣΕ Θάνος Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει ότι σε εκκλήσεις του εποπτικού συμβουλίου (το οποίο στο μεταξύ διαλύθηκε μετά τη λήξη της θητείας του) να τοποθετηθεί επίτροπος εξυγίανσης, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα, το ΥΠΠΟ «ούτε καν μπήκε στον κόπο να απαντήσει». Το κόστος του επιχειρησιακού σχεδίου ήταν της τάξεως των 50.000 ευρώ και τα δύο σωματεία ζήτησαν να «χρηματοδοτηθεί το σχέδιο από τα δικά μας χρήματα που υπάρχουν στην ΑΕΠΙ» αλλά και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό, τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

Το μέλος του Δ.Σ. του ΜΕΤΡΟΝ Στάθης Δρογώσης σημειώνει στην «Κ» ότι οι «επιλογές και πρακτικές» της προσωρινής επιτροπείας είχαν την αντίθετη στόχευση από την αποφυγή της χρεοκοπίας της εταιρείας και οι εισηγήσεις προς το ΥΠΠΟA «οδήγησαν την εταιρεία σε ασφυξία για να εμφανιστεί η πολιτεία ως υπερδιαιτητής και σωτήρας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΜΕΤΡΟΝ Νίκος Πορτοκάλογλου εκφράζει τον φόβο ότι μετά το τέλος της μεταβατικής ρύθμισης οι δημιουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με «μια διαιρεμένη αγορά και με τους ξένους οργανισμούς ενδεχομένως αυτονομημένους και κυρίαρχους». Ο κ. Πορτοκάλογλου εκτιμά ότι με το σχέδιο εξυγίανσης και την απομάκρυνση της νυν διοίκησης «οι δημιουργοί θα μπορούσαμε με νόμιμο τρόπο να έχουμε πρόσβαση στα παραγωγικά στοιχεία της εταιρείας μέσω της προπτωχευτικής διαδικασίας» και έτσι να έμπαινε φρένο στην αυτονόμηση του ξένου ρεπερτορίου που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους πιστωτές της ΑΕΠΙ. «Ενδείξεις για την προβληματική κατάσταση της εταιρείας ήταν εμφανείς από νωρίς», σημειώνει ο γνωστός τραγουδοποιός, «ευθύνες έχουμε γιατί επιτρέψαμε να μας χωρίσουν».

Από τους δημιουργούς εκφράζονται επίσης φόβοι ότι η νέα υπηρεσία δεν θα αντέξει απέναντι στο κοινοτικό δίκαιο καθώς στους αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού δεν υπάρχει κρατική εμπλοκή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή