Επαναλήψεις και βλέπουμε…

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα ανοίγει η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με την επανάληψη της παράστασης «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, όπως ανακοινώθηκε χθες. Στις 27 Σεπτεμβρίου, η σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Rex θα υποδεχθεί τον «Ανθρωπο που γελά» σε σύνθεση και σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.

Αυτές θα είναι οι δύο πρώτες παραστάσεις-επαναλήψεις του Εθνικού Θεάτρου ενόψει της αλλαγής της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τον Στάθη Λιβαθινό στον Δημήτρη Λιγνάδη. Ανάμεσα στις επαναλήψεις που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η παράσταση «Ξύπνα, Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά, που σκηνοθέτησε πέρυσι ο Αρης Μπινιάρης. Τον προγραμματισμό τους έχουν οριστικοποιήσει τόσο η Πειραματική Σκηνή, με δύο επαναλήψεις («Μπλε υγρό», «Να τελειώνουμε τον Εντυ Μπελγκέλ») και νέες παραγωγές, όσο και το Μικρό Εθνικό, η παιδική σκηνή του θεάτρου. Το πρόγραμμα της χρονιάς είναι καθ’ όλα έτοιμο –το έχει άλλωστε τονίσει επανειλημμένως ο απερχόμενος διευθυντής– αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί και προχωράμε αισίως στα τέλη Αυγούστου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 ο Στάθης Λιβαθινός διατήρησε το πρόγραμμα του Σωτήρη Χατζάκη με μικρές αλλαγές, όταν μάλιστα η τοποθέτησή του είχε γίνει Απρίλιο και όχι λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σεζόν, κάτι που μάλλον έχει δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στο τι μπορεί να ανακοινώσει και τι όχι το Εθνικό Θέατρο.

Σε επικοινωνία της «Κ» με τον κ. Λιγνάδη σχετικά με το εάν σκοπεύει να ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει ο κ. Λιβαθινός, ο νέος διευθυντής του θεάτρου, ο οποίος είναι αυτές τις ημέρες σε περιοδεία με την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί προτού αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του και πριν συζητήσει με τον προκάτοχό του μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, στο τέλος της εβδομάδας. Το μόνο που αρκέστηκε να σημειώσει είναι πως στόχος «δεν είναι να γκρεμίσω αλλά να χτίσω, το Εθνικό Θέατρο έχει συνέχεια».

Μια παράμετρος της εξίσωσης είναι ότι η θητεία του νέου διευθυντή θα είναι τριετής (σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου) αλλά χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. «Θα προετοιμαστεί εγκαίρως η προκήρυξη για την πλήρωση της οικείας θέσης μετά τη λήξη της θητείας του κ. Λιγνάδη, σύμφωνα με καλές διεθνείς πρακτικές και μέσα από διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα. Στόχος μας είναι μια αδιάβλητη και καλά προετοιμασμένη διαδικασία, η οποία θα ακολουθείται εφεξής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Φεστιβάλ Αθηνών

Παρόμοια διατύπωση περιέχεται και στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ για την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ Αθηνών από τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Κατερίνα Ευαγγελάτου. Στην περίπτωση του φεστιβάλ, το υπουργείο προανήγγειλε επίσης και την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού με την προοπτική να καταρτιστεί «εντός του έτους» ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, που θα οριστικοποιεί και τον αριθμό των θέσεων εργασίας, ενώ θα προχωρήσει και σε αξιολόγηση των υφιστάμενων υποδομών του φεστιβάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή