«Αντίο» σ’ έναν ακάματο εργάτη του θεάτρου

«Αντίο» σ’ έναν ακάματο εργάτη του θεάτρου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημόσιοι αποχαιρετισμοί έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο σεμνό, προσηνή και εργατικό, βαθύ γνώστη του θεάτρου αλλά και των διοικητικών αναγκών του. Με έργο πολυσχιδές, που μένει ως παρακαταθήκη στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα που διηύθυνε καλλιτεχνικά, υπηρετώντας πιστά την αποστολή τους. Γι’ αυτούς και για πολλούς ακόμη λόγους, η απώλεια του Γιάννη Καραχισαρίδη σε ηλικία 65 ετών, το Σάββατο από ανακοπή καρδιάς, ήταν απροσδόκητη, αδιανόητη: «Δεν σου λέμε αντίο, γιατί θα είσαι πάντα παρών. Θα είσαι εδώ να καθοδηγείς τη σκέψη και τα βήματά μας», έγραψε σε ανακοίνωσή του το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Γεννήθηκε στη μακεδονική πόλη το 1955. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών, στο οικονομικό τμήμα της Νομικής Αθηνών, ενώ σπούδασε θέατρο στις σχολές των Πέλου Κατσέλη και Λεωνίδα Τριβιζά. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής των ΔΗΠΕΘΕ Βεροίας (1993-2002) και Κοζάνης (2007-2014), ενώ από το 2001 έως το 2006 διηύθυνε το Ελληνικό Φεστιβάλ. Περίπου 70 ήταν οι θεατρικές παραστάσεις (και έξι οι όπερες) που σκηνοθέτησε σε κρατικές σκηνές, σε πλήθος ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και στο ελεύθερο θέατρο. Αριστοφάνης, Σαίξπηρ, Γκολντόνι, Μολιέρος, Λόρκα, Ντάριο Φο, Ξενόπουλος, Κορρές, Κορομηλάς και άλλοι, μερικοί από τους δημιουργούς των οποίων έργα ανέβασε. Οι συνεργασίες του με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή και κατόπιν το Μέγαρο Μουσικής ξεκινούν από το 1976. Ενα χρόνο αργότερα σκηνοθέτησε «Φοίνισσες» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο, με την Αννα Συνοδινού. Το 2000, η αγγλόφωνη παράσταση «Follow the fellow who follows a dream», συμπαραγωγή της Λυρικής, του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Βεροίας, είχε τη δική του διοργανωτική και σκηνοθετική σφραγίδα. Σειρές και ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και άρθρα για το θέατρο σε λογοτεχνικά περιοδικά συμπληρώνουν το συγγραφικό και σκηνοθετικό βιογραφικό του.

Μνημονεύοντας στο συλλυπητήριο μήνυμά της και τη θητεία του ως εκτελεστικού διευθυντή των Special Olympics, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον Γιάννη Καραχισαρίδη ως έναν «ακάματο εργάτη του θεάτρου». Σε δικό του μήνυμα, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου υπογράμμισε και την ευρηματικότητά του στην επιλογή των εκδηλώσεων ή τις «θερμές, προσωπικές σχέσεις που διατηρούσε με όλους τους υπαλλήλους». Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη, στις 12.00, στο κοιμητήριο Παπάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή