Οιδίποδας με καστ χολιγουντιανό

Οιδίποδας με καστ χολιγουντιανό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οσκαρ Αϊζακ, γνωστός από το «Inside Llewyn Davis», απευθύνεται στον Τζέφρι Ράιτ του «Hunger Games» κατηγορώντας τον ότι είναι «τυφλός στα αυτιά, στα μάτια και στον νου». Εκείνος οργίζεται, γιατί ενώ του έχει αποκαλύψει ποιος είναι «το μίασμα το απαίσιο στην πόλη», τα λόγια του έχουν πάει στράφι. Λίγο αργότερα, ο Τζον Τορτούρο του «Μπάρτον Φινκ» αγανακτεί γιατί ο Αϊζακ έχει στρέψει και σε εκείνον τον άδικο θυμό του, ενώ η Φράνσις Μακντόρμαντ του «Φάργκο» εκλιπαρεί και τους δύο να δείξουν ψυχραιμία. Και ίσως είναι ήδη σαφές ότι μιλάμε για τον Οιδίποδα, τον Τειρεσία, τον Κρέοντα και την Ιοκάστη: τους υποδύονται οι τέσσερις δημοφιλείς ηθοποιοί, σε μια δραματοποιημένη ανάγνωση με τίτλο «The Oedipus Project», που θα αναμεταδοθεί διαδικτυακά απόψε από το Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για μια παραγωγή της ομάδας Theatre of War Productions, που από το 2009 και με τη συνεργασία διεθνώς αναγνωρισμένων ηθοποιών (Πολ Τζιαμάτι, Αλφρεντ Μολίνα, Τζέικ Τζίλενχαλ κ.ά.) παρουσιάζει αναγνώσεις κλασικών ή σύγχρονων θεατρικών έργων που συνομιλούν με επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα και συνοδεύονται από  σχετικές συζητήσεις με το κοινό. Καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας είναι ο Μπράιαν Ντόρις, ο οποίος ανέλαβε τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση του «Oedipus Project» όταν ο Τζουμάανε Γουίλιαμς, δικηγόρος του δήμου της Νέας Υόρκης, του πρότεινε να παρουσιάσει ένα έργο που θα μιλούσε στους πληττόμενους από την πανδημία Νεοϋορκέζους για θέματα όπως οι συνέπειές της, οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν ή η αλαζονεία της εξουσίας. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 7 Μαΐου και την παρακολούθησαν σχεδόν 15.000 άτομα από τριάντα διαφορετικές χώρες.

Ο Αϊζακ ως Οιδίποδας, η Μακντόρμαντ ως Ιοκάστη, ο Ράιτ ως Τειρεσίας και ο Τορτούρο ως Κρέοντας δεν είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές. Τους πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, ο Ντέιβιντ Στράθερν από το «Καληνύχτα και καλή τύχη» ως Αγγελος, ο Φράνκι Φέισον από το «The Wire» ως Θεράπων, αλλά και ο Τζουμάανε Γουίλιαμς στον ρόλο του Χορού. Μια ματιά, ωστόσο, στο βίντεο που συνοψίζει το έργο αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι σε μια διαδικτυακή ανάγνωση το ζητούμενο δεν είναι η κατάκτηση κάποιας δραματουργικής κορυφής. Οπως και σε κάθε παραγωγή του Theatre of War, σημασία έχει και ο σχολιασμός που ακολουθεί – η προβολή στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival δεν αποτελεί εξαίρεση. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ ο Οιδίποδας πυροδότησε συζητήσεις για έναν λαό που υποφέρει από λοιμό και έναν ηγέτη που στρέφεται εναντίον όλων, εκτός εκείνου που φταίει πραγματικά. Δεν έχει μεγάλη σημασία: σε μια κριτική του το CNN έγραψε ότι «ως πείραμα ζωντανού, χωρίς φυσική υπόσταση θεάτρου, το “Oedipus Project” πέτυχε γιατί ένωσε ένα διασκορπισμένο κοινό, φέρνοντάς το λίγο πιο κοντά».

Στις 8 μ.μ. στο snfestival.org. Για τη συμμετοχή στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή