Ακυρώσεις, διαψεύσεις και ασυνεννοησία στο Εθνικό Θέατρο

Ακυρώσεις, διαψεύσεις και ασυνεννοησία στο Εθνικό Θέατρο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κλυδωνισμοί φαίνεται ότι συνεχίζονται στο πρώτο θέατρο της χώρας, το Εθνικό Θέατρο. Χθες το πρωί, στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία όλων μας έφτασε μια απάντηση του σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού, που έλεγε ότι ενημερώθηκε μέσω συνέντευξης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Σωτήρη Χατζάκη, για έργο που πρόκειται να σκηνοθετήσει την ερχόμενη σεζόν: «Ομολογώ ότι για πρώτη φορά δέχομαι πρόταση σκηνοθεσίας δημοσίως και διά του Τύπου, γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω κι εγώ δημοσίως.

Μια σκηνοθεσία στο Εθνικό Θέατρο δεν συμπεριλαμβάνεται στα προσεχή μου σχέδια, ακόμη και αν θα πρωταγωνιστούσε, όπως διάβασα, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, τον οποίο είναι αυτονόητο ότι σέβομαι απεριόριστα και τιμώ. Ουδέποτε συζητήθηκε συγκεκριμένη πρόταση σκηνοθεσίας για το Εθνικό Θέατρο -πόσο μάλλον συμφωνία- με τον Σωτήρη Χατζάκη.

Η μόνη σχέση που επιθυμούσα να έχω με το Εθνικό Θέατρο αφορούσε τη δημιουργία Σχολής Σκηνοθεσίας Θεάτρου, πάγιο αίτημα της εποχής μας, αλλά και δικό μου όραμα, το οποίο συμμεριζόταν απόλυτα ο αείμνηστος Νίκος Κούρκουλος, πλάι στον οποίο εργάστηκα επί επτά χρόνια, αλλά το οποίο δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει», έλεγε η δημόσια δήλωση του Στάθη Λιβαθινού.

Το Εθνικό απαντά

Η «Κ» ζήτησε την επίσημη θέση του Εθνικού Θεάτρου στη δήλωση Λιβαθινού. Απάντησε αμέσως σχεδόν ο θεατρικός συγγραφέας Αντώνης Κούφαλης, καλλιτεχνικός σύμβουλος στο Εθνικό: «Εγώ του τηλεφώνησα για λογαριασμό του Σ. Χατζάκη και του είπα ότι θα θέλαμε πολύ να είναι στο Εθνικό και να σκηνοθετήσει το εναρκτήριο έργο της επόμενης σεζόν. Πραγματικά χάρηκε ο Λιβαθινός και νομίζω ότι κάθε σκηνοθέτης θα χαιρόταν. Συμφωνήσαμε ότι θα ξαναμιλήσουμε για να βρεθούμε από κοντά όταν θα επέστρεφε από το εξωτερικό. Οταν επιχείρησα να τον ξαναπάρω δεν τον βρήκα. Θεωρώ ότι είναι υπερβολική η αντίδρασή του. Είναι ένας σκηνοθέτης τον οποίο και εγώ και το Εθνικό εκτιμούμε βαθύτατα.

Το Εθνικό απ’ όσο γνωρίζω του πρότεινε τη διεύθυνση της Δραματικής Σχολής και του διατυπώθηκε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της στέγης της. Δεν ενημερώθηκε ο κ. Λιβαθινός γιατί παραμένει ακόμη αυτή η εκκρεμότητα. Νομίζω ότι έγινε κακό επικοινωνιακό παιχνίδι με τον κ. Λιβαθινό και πραγματικά πιστεύω ότι μια πολύ προσωπική επαφή θα λύσει όλες τις διαφορές, που δεν υπάρχουν. Αντίθετα, παραμένει το χέρι μας απλωμένο στην πρότασή μας να ανοίξει την ερχόμενη σεζόν την Κεντρική Σκηνή», δήλωσε ο κ. Κούφαλης.

Εν τω μεταξύ εκτός από θέμα Λιβαθινού που προέκυψε μόλις χθες, και που σίγουρα έχει πολύ χρόνο για να διευθετηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπάρχει και ένα ακόμα θέμα, που αφορά παράσταση της φετινής σεζόν, για την ακρίβεια του ερχόμενου μήνα. Πρόκειται για την «Πρόβα νυφικού», το δημοφιλές μυθιστόρημα που έγραψε η Ντόρα Γιαννακοπούλου και επρόκειτο να σκηνοθετήσει ο Βασίλης Βαφέας. Λίγες μέρες πριν έγινε γνωστό ότι η παράσταση θα γίνει μεν, αλλά θα την ολοκληρώσει ο Σωτήρης Χατζάκης και θα καθυστερήσει η πρεμιέρα της λίγες μέρες, προς τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πολλά ακούστηκαν γι’ αυτήν τη διακοπή συνεργασίας, αλλά επίσημη ανακοίνωση δεν βγήκε από καμία πλευρά.

Περισσότερες διευκρινίσεις δεν δόθηκαν, πάντως είναι φανερό ότι κάτι συμβαίνει: Σταύρος Ξαρχάκος, Δημήτρης Μαυρίκιος, Βασίλης Βαφέας, Στάθης Λιβαθινός. Και υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα έρθει ούτε η Μάγια Μόργκενστερν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή