Θίασοι μη κερδοσκοπικοί Αθήνας, αγωνία και προτάσεις για το μέλλον

Θίασοι μη κερδοσκοπικοί Αθήνας, αγωνία και προτάσεις για το μέλλον

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μη κερδοσκοπικοί θίασοι είναι πολλοί στην Αθήνα: 89 τον αριθμό. Πριν από δυόμισι χρόνια ενώθηκαν και έφτιαξαν την Ενωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ). Χθες το μεσημέρι συνάντησαν τους δημοσιογράφους για να τους ενημερώσουν για τη δράση τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί, για τις αγωνίες τους.

Στο πάνελ ήταν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΜΚΕΘΙ: η πρόεδρος Ροζαμαλία Κυρίου, η γ.γ. Αννίτα Δεκαβάλλα και τα μέλη Γ. Αγγελόπουλος, Κ. Δελακούρας, Σοφ. Καραγιάννη, Π. Μιχαηλίδης, Ρουμ. Μοσχοχωρίτη, Ασπα Τομπούλη.

Το θέμα για το οποίο παλεύουν αυτό το διάστημα είναι να πάρουν, επιτέλους, τα ποσά των επιχορηγήσεων που είχαν εγκριθεί για την περίοδο 2011-2012, από τα οποία έχει εκταμιευθεί μόνο το 1/4 και μόνο για το ένα τρίτο των μελών της ΕΚΜΕΘΙ. Χθες ανακοινώθηκε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε εγκριτικές αποφάσεις για να πάρουν και οι υπόλοιποι θίασοι το 1/4 του ποσού μέχρι το τέλος του μήνα. «Γιατί το κράτος θεωρεί ως ανειλημμένη υποχρέωσή του να καλύψει τα υπέρογκα χρέη του Μεγάρου Μουσικής, ενώ δεν εκπληρώνει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του που αφορούν τους θιάσους και φυσικά συντριπτικά μικρότερα ποσά;» αναρωτιούνται.

Τι άλλο ζητούν; Να συμβάλουν με προτάσεις στη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για το θέατρο. Να προωθήσουν θεσμούς αλληλεγγύης και δίκτυα συνεργασιών μεταξύ των μελών. Ζητούν επίσης να διατηρηθεί και να αναμορφωθεί ο θεσμός των επιχορηγήσεων «με σκοπό την ανάπτυξη του θεάτρου». Και βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις με το ΥΠΠΟ ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να μπορούν να παίρνουν ευρωπαϊκά προγράμματα και ΕΣΠΑ και οι μη κερδοσκοπικοί θίασοι. Τέλος, ζητούν να αναμορφωθεί ο θεσμός της ιδιωτικής πολιτιστικής χορηγίας και να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες ώστε να θελήσουν να χρηματοδοτήσουν το θέατρο.

Καλά όλα αυτά και υγιή. Μια αυτοοργάνωση δημιουργών με τις ίδιες αγωνίες που δεν στέκονται μόνο στο τι θα πάρουν από την πολιτεία (ορθώς διεκδικούν αυτά που έχουν εγκριθεί εδώ και χρόνια), αλλά αναζητεί τρόπους αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή χορηγιών. Μόνο που κάπου εκεί μπαίνει η… πολιτική.

Γιατί στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι παρεμβάσεις εκπροσώπων των κομμάτων και οι «ενδοαριστερές» αψιμαχίες μεταξύ ηθοποιών-μελών της ΕΜΚΕΘΙ έδειξε μία ακόμη όψη της ελληνικής πραγματικότητας, που δεν αφήνει απέξω, δυστυχώς, ούτε τον χώρο της τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή