Το Εθνικό Θέατρο τιμά τον Τάσο Λιγνάδη

Το Εθνικό Θέατρο τιμά τον Τάσο Λιγνάδη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Ενας τόμος, μια οφειλόμενη εκδήλωση τιμής και μνήμης, ένα βιβλίο με μεγάλες στιγμές από την ιστορία του θεάτρου. Ο λόγος για την έκδοση «Κριτικές Θεάτρου – Αρχαίο Δράμα (1975-1989)» στις σελίδες της οποίας συγκεντρώθηκαν οι κριτικές ενός μεγάλου θεατρανθρώπου, του Τάσου Λιγνάδη και για την οποία φρόντισε το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη. Την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Απριλίου, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα γίνει η παρουσίαση αυτού του τόμου, μια εκδήλωση τιμής για το πέρασμα και τη σφραγίδα που άφησε στην ελληνική κριτικογραφία ο Τάσος Λιγνάδης. Ομιλητές πολλοί: Σπύρος Ευαγγελάτος, Ρούλα Πατεράκη, Ματίνα Καλτάκη, Καίτη Διαμαντάκου – Αγάθου (η καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών που είχε και την επιμέλεια του τόμου) και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Σωτήρης Χατζάκης. Ο γιος του Τάσου Λιγνάδη, ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, θα διαβάσει αποσπάσματα από τις κριτικές, σαν μια περιδιάβαση σε παραστάσεις, εποχές και θεατρικό ύφος.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Τάσου Λιγνάδη, το Ιδρυμα Ουράνη έρχεται να καλύψει το εκδοτικό κενό και να συγκεντρώσει σε τρεις τόμους τις κριτικές του. Θα ακολουθήσουν δύο τόμοι με κριτικές για το νεοελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο. Στον τόμο συγκεντρώθηκαν 107 κείμενα που αντιστοιχούν σε 104 ελληνόφωνες παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Ελλάδα στο διάστημα 1975-1989 (η χρονιά θανάτου του Τάσου Λιγνάδη) και δημοσιεύτηκαν το συγκεκριμένο διάστημα στα εξής έντυπα: «Εσπερινή», περιοδικό «Επίκαιρα», «Μεσημβρινή», «Καθημερινή». «Παιδιόθεν συστηματικός θεατής και λάτρης του θεάτρου, από τότε που ζούσε με την οικογένειά του στην οδό Κουμουνδούρου 6, λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου Ομονοίας» μας ενημερώνει στην κατατοπιστική εισαγωγή της η επιμελήτρια του τόμου, στις κριτικές που περιλαμβάνονται μπορούμε να δούμε πολλές όψεις από την εξέλιξη του θεάτρου, του αρχαίου δράματος, της γλώσσας της κριτικής και της υποκριτικής. Μια σημαντική βραδιά, μια σημαντική έκδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή