Οι σκηνές του χειμώνα: «Επί Κολωνώ»

Οι σκηνές του χειμώνα: «Επί Κολωνώ»

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά του Κολωνού (Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94) βρίσκεται ένας ξεχωριστός χώρος, το θέατρο «Επί Κολωνώ». Με ένα από τα ωραιότερα καφέ στο φουαγιέ (που λειτουργεί τις ημέρες των παραστάσεων από το απόγευμα ως αργά το βράδυ) και με έναν ζηλευτό κήπο για όσο ο καιρός το επιτρέπει. Και με ανήσυχους συντελεστές.  Αν ήθελε να δώσει κανείς τίτλο στον άξονα του φετινού ρεπερτορίου του θεάτρου «Επί Κολωνώ» αυτός θα μπορούσε να είναι «κατά των ολοκληρωτισμών», των παλαιότερων και των νεότερων. Πιο αναλυτικά:

Με την παράσταση που είχε εγκαινιάσει, πριν από 14 χρόνια, την Κεντρική Σκηνή του «Επί Κολωνώ», το έργο της Λουντμίλα Ραζουμόβασκαγια «Αγαπητή Ελενα» ξεκινάει στις 4 Οκτωβρίου η φετινή σεζόν. Μια παράσταση που είχε κάνει μεγάλη επιτυχία και είχε κερδίσει 9 βραβεία κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα». Το παρουσιάζει η Ομάδα Νάμα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε στη Σοβιετική Ενωση της δεκαετίας του ’80, την περίοδο δηλαδή της αποσύνθεσής της. Η ιστορία διαδραματίζεται σ' ένα μικρό διαμέρισμα μιας δασκάλας σε κάποια πόλη της Σοβιετικής Ενωσης, την περίοδο των σχολικών εξετάσεων. Τα πρόσωπα είναι η δασκάλα (Αριέττα Μουτούση) και τέσσερις μαθητές, οι οποίοι εμφανίζονται στο σπίτι της με δώρα, όχι για να της ευχηθούν, αλλά για να κλέψουν τα γραπτά τους και να καταφέρουν να μπουν έτσι στο πανεπιστήμιου. Το έργο είχε τότε απαγορευτεί από τη σοβιετική λογοκρισία και η άρση της απαγόρευσης έγινε την περίοδο της περεστρόικα. Τη μετάφραση υπογράφουν οι Βικτώρια και Ειρήνη  Χαραλαμπίδου. Τους ρόλους των μαθητών αποδίδουν οι: Γιάννης Λεάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Χρήστος Κοντογεώργης, Ηρώ Πεκτέση. Τελευταία παράσταση 31 Ιανουαρίου 2015. Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά. Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15μ.μ. Κυριακή στις 6.30μ.μ.

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, αφού πέρυσι γοήτευσε κοινό και κριτική. Πρόκειται για το έργο του Ισπανού Χουάν Μαγιόρκα «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν», σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Είναι μια φανταστική ιστορία βασισμένη στην τρομερή εμπειρία του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, τον οποίον ο σταλινισμός καταδίκασε σε σιωπή. Στο έργο εμφανίζονται τρία πρόσωπα: ο Μπουλγκάκωφ (Μελέτης Ηλίας), η γυναίκα του Μπουλγκάκοβα (Αννα Ελεφάντη) και ο Στάλιν (Σπύρος Τσεκούρας). Στο «Επί Κολωνώ» θα παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του «Επί Κολωνώ» από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 6.30μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 9.15μ.μ. Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά.

Στις 27 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στην Κεντρική Σκηνή του «Επί Κολωνώ» θα παρουσιάζεται το έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Μήδειας Μπούρκα», ένα σύγχρονο κείμενο που καταπιάνεται μέσω της μυθολογικής Μήδειας με το ζήτημα της μπούρκας και της ταυτότητας των ξένων. Μια παράσταση που ξεχώρισε στο πλαίσιο του καλοκαιρινού φεστιβάλ Off Off Athens 2014. Η Μήδεια είναι μια ξένη από την Ανατολή. Η μπούρκα έχει γίνει πλέον κομμάτι του δέρματός της και λίγο πριν συλληφθεί για τα εγκλήματα που έκανε, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τα παιδιά της και να αφήσει μια για πάντα το μυθικό της πρόσωπο… Παίζει η Μίνα Λαμπροπούλου. Στις 9.15μ.μ. Διάρκεια 65 λεπτά. Τελευταία παράσταση 16 Δεκεμβρίου.

Μια άλλη παράσταση που επαναλαμβάνεται μετά την καλοκαιρινή του παρουσιάστη στο Off Off Athens 2014 είναι «Οι ακαταμάχητοι Λεβέντες – Η τελική αναμέτρηση Μέρος Α» από την ομάδα επίPlay, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Πρόκειται για μια «χολυγουντιανή υπερπαραγωγή», μια παρωδία ρετρό σειρών δράσης, που βασίζεται στον σωματικό αυτοσχεδιασμό και την παντομίμα. Παίζουν Αλέξανδρος Πέρρος, μαρίνα Κουτρούμπα, Αυγουστίνος Κούμουλος. Κάθε Τετάρτη στις 9.15μ.μ. και Πέμπτη στις 7.15μ.μ. Πρώτη παράσταση 15 Οκτωβρίου. Τελευταία παράσταση 11 Δεκεμβρίου 2014.

Και μια παιδική παράσταση περιλαμβάνει το φετινό ρεπερτόριο του «Επί Κολωνώ» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη. Τίτλος «Το ατελείωτο βασίλειο» που θα παρουσιάζεται από τις 12 Οκτωβρίου κάθε Κυριακή στις 3 το μεσημέρι και καθημερινές για τα σχολεία. Μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση για παιδιά, με ανατρεπτική αισθητική και σύγχρονη γραφή, σ' ένα μακρινό βασίλειο που τίποτα δεν ολοκληρώνεται και όλα είναι μισά… Μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7-12 ετών, αλλά και στους θεατρόφιλους κάθε ηλικίας. Τελευταία παράσταση 5 Απριλίου 2015. Διάρκεια 80 λεπτά. Παίζουν αννα Κολιοφώτη, Χάρης Μπόσινας. Αφηγητές: Μενέλαος Χαζαράκης, Γρηγόρης Χατζάκης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή