Το Εθνικό ξεκινάει με περυσινές επιτυχίες

Το Εθνικό ξεκινάει με περυσινές επιτυχίες

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με τρεις παραστάσεις που πέρυσι πολλοί δεν πρόλαβαν να δουν ξεκινάει η φετινή σεζόν για το Εθνικό Θέατρο. Ετσι από χθες και μέχρι τις 5 Οκτωβρίου καλό θα είναι να δείτε στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» το έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές «Δυτική αποβάθρα» ένα έργο που καταπιάνεται με τη ζωή των απόκληρων, σ' ένα από τα γκέτο στις όχθες του ποταμού Χάντσον, δυτικά του Μανχάταν. Η ζωή τους στεγάζεται σ' ένα μεγάλο, έρημο υπόστεγο κι εκεί καταφτάνουν δύο άλλα θύματα της σύγχρονης κοινωνίας, θύματα του καταναλωτισμού: ο Κοχ, οικονομικός διευθυντής που κατασπατάλησε σκανδαλωδώς μια περιουσία και ψάχνει μια γωνιά για να πεθάνει και η βοηθός του Μονίκ.

 Ο Γάλλος Ludovic Lagarde σκηνοθέτησε την παράσταση, αναδεικνύοντας με ξεχωριστό τρόπο αυτό το ασφυκτικό και γκετοποιημένο περιβάλλον της Δυτικής Αποβάθρας και αναδεικνύοντας τις αγωνίες και τα όνειρα των απόκληρων που ζουν εκεί. Είχε, βέβαια, στη διάθεσή του μερικούς από τους καλύτερους Ελληνες ηθοποιούς: Γιώργος Κοτανίδης, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Χατζόπουλος, Σαμουήλ Ακιμόλα, Αναστασία-Ραφαέλλα Κονίδη, Δημήτρης Λάλος, Γιάννης Νιάρρος. Το σκηνικό του Sebastien Michaud ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο το αίσθημα του εγκλωβισμού σ' ένα απόκοσμο γκέτο και την αίσθηση του  λαβύρινθού που νιώθουν όσοι ζουν εκεί και ονειρεύονται να φύγουν…

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το «Μεφίστο», ένα έργο που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, διασκεύασε η Αριάν Μνουσκίν και σκηνοθέτησε για το Εθνικό ο Νίκος Μαστοράκης. Την περυσινή σεζόν παρουσιάστηκε για λίγες μόνο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και αυτή είναι η πρώτη του παρουσίαση στην Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ. Το έργο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, ιχνηλατεί τη σταδιοδρομία του Χέντρικ Χέφγκεν από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όταν ήταν νέος αριστερός ηθοποιός και πρωταγωνιστούσεστο φημισμένο θέατρο του Αμβούργου.

Το θέατρο μέσα στο θέατρο και ο κόσμος του θεάτρου έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο σ' αυτή την παράσταση. Παρακολουθούμε τη διαδρομή του Χέφγκεν μέχρι τα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ, οπότε το όνομά του ταυτίστηκε με τους Ναζί και ο ίδιος άφησε πίσω του πολλές από τις παλιές του ιδεολογίες και τα οράματα. Μια παράσταση που παραπέμπει σε πολλά απ' όσα συμβαίνουν σε τούτον τον τόπο σήμερα. Τον κόσμο του Μεσοπολέμου ζωντανεύουν οι: Μαρίνα Ασλάνογλου, Βίκυ Βολιώτη, Μαρία Ζορμπά, Δανάη Κατσαμένη, Θύμιος Κούκιος, Δημήτρης Μαύρος, Υβόννη Μαλτέζου, Στέφανος Μουαγκιέ, Αλκης Παναγιωτίδης, Εκτορας Λιάτσος, Τάσος Πυργιέρης, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιάννης Στόλλας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Τζωρτζάκης, Θάνος Τοκάκης, Ενκε Φεζολάρι, Χάρης Φράγκούλης (υποδύεται τον Κλάους Μαν) Μηνάς Χατζησάββας (υποδύεται τον Τόμας Μαν σ' έναν μικρό αλλά γοητευτικό ρόλο) και Νίκος Ψαρράς.

 Στις 10 Οκτωβρίου θα δουν (όσοι έμειναν απ' έξω πέρυσι μετά το διαρκές sold out) και στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, τη διασκευή σ' ένα κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας γραμματείας, το «Δεκαήμερο» του Βοκκάκιου. Ο Νίκος Καραθάνος που σκηνοθέτησε και διασκεύεασε το κείμενο, σε συνεργασία με τη Λένα Κιτσοπούλου, και βασίστηκαν στη μετάφραση του Κοσμά Πολίτη, κατάφερε να μεταφέρει σε μερικά μόνο τετραγωνικά -όσα είναι η Νέα Σκηνή του Εθνικού-  όλο το κλίμα της μεσσαιωνικής θρησκευτικής αγκύλωσης και ιδεοληψίας, αλλά και όλη τη διάθεση των ανθρώπων για έρωτα, ελευθερία και επικοινωνία. Με ελάχιστα σκηνικά μέσα, αλλά με μερικούς σπουδαίους ηθοποιούς, το «Δεκαήμερο» αγαπήθηκε και σχημάτιζε ουρές στη λίστα αναμονής την περασμένη άνοιξη. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αναστασία Διαμαντοπούλου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Μπινιάρης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Αγγελος Τριανταφύλλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Λυδία Φωτοπούλου Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Ξεχωριστό ρόλο παίζει η μουσική που έγραψε ο Αγγελος Τριανταφύλλου και μεταφέρει ζωντανά επί σκηνής ο Δημήτρης Τίγκας.

Τρεις παραστάσεις που πρέπει να δείτε στις λίγες φετινές επιπλέον παραστάσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή