Διάδραση και περφόρμανς στην «άκρη του βατήρα»

Διάδραση και περφόρμανς στην «άκρη του βατήρα»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ’ έναν «μη συμβατικό χώρο», το νέο θεατράκι «Μπανγκλαντές», κοντά στην πλατεία Βάθης, αποφάσισε να ανεβάσει τη νέα της δουλειά η χορογράφος Μαρία Γοργία με την ομάδα της Αμάλγαμα. «Στην άκρη του βατήρα» ο τίτλος του έργου, που κάνει πρεμιέρα αύριο στις 9.15 μ.μ. Σε ένα γυμνό χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ, μια γυναίκα (η χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου) «κολυμπά» ανάμεσα στις δοξασίες της, στις αντιφάσεις της, στην αναποφασιστικότητά της και στα αδιέξοδα που -κατά κύριο λόγο- η ίδια δημιουργεί στον εαυτό της.

Ζητήματα έμφυλης ταυτότητας και κατά κύριο λόγο, της γυναικείας ταυτότητας, έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο στα έργα που έχει δημιουργήσει η Μαρία Γοργία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ομως «Στην άκρη του βατήρα», για πρώτη φορά, εκφράζει τόσο προσωπικούς προβληματισμούς και αγωνίες. «Το έχω ξαναπεί και στο παρελθόν», μου λέει, «ότι το εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός έργου, κάθε φορά, είναι κάποιο θέμα που με απασχολεί επίμονα. Αυτή την περίοδο, αυτό που με καίει είναι οι κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικές, πολιτισμικές, και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, οι προσωπικές υπαρξιακές μου αγωνίες και κατ’ επέκταση οι αγωνίες των γυναικών που βρίσκονται σε κάποιου είδους μεταίχμιο, αλλά και γυναικών της εποχής της παγκόσμιας κρίσης». Η παράσταση είναι διαδραστική με την ουσιαστική σημασία της λέξης. Αρχικά, ο χώρος αντιμετωπίζεται από την performer σαν να ήταν το σπίτι της. Αγνοεί πλήρως την παρουσία τρίτων. Στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε μια πασαρέλα, όπου εξιστορεί το φαντασιακό της παρόν σε ένα κοινό «φάντασμα»: το κοινό είναι παρόν, αλλά για εκείνην δεν υπάρχει. Αργότερα η διάδραση παίρνει κι άλλες μορφές, που η Μαρία Γοργία μάς τις κρατάει για έκπληξη…

Το σημαντικό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ο κόπος και η αυτοθυσία με την οποία εργάζονται οι Ελληνες χορογράφοι και χορευτές δίχως ποτέ να φτάνει στη δημοσιότητα το παράπονό τους. Ετσι, όπως πολλοί συνάδελφοί της, η Μαρία Γοργία έχει ξοδέψει ό,τι έχει και δεν έχει, ακολουθώντας «ένα οικονομικά αυτοκτονικό σύστημα» για να ανεβάζει τις παραστάσεις της με τη στήριξη κάποιων συνεργατών, χωρίς ποτέ να κόβει από τους μισθούς των χορευτών της.

Χαλκοκονδύλη 35, τηλ. κρατήσεων 6944686991. Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή