Ενας σεισμός στη Χιλή, που ανέβαλε δύο φρικτούς θανάτους

Ενας σεισμός στη Χιλή, που ανέβαλε δύο φρικτούς θανάτους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική σκηνή του πολυχώρου Bios στην οδό Πειραιώς είναι ήδη γεμάτη, ανήμερα την Πρωτομαγιά. Οι θεατές έχουν καθίσει στις θέσεις τους και πίσω από τις φορητές κερκίδες ακούγεται ένα χαμηλόφωνο τραγούδι. Στη σκηνή, κάποιοι νέοι ηθοποιοί (απόφοιτοι όλοι του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών) ζωγραφίζουν και γράφουν με κιμωλία στο έδαφος. Μετά αρχίζουν να τραγουδούν όλοι μαζί και να αφηγούνται μια αλλόκοτη, αλλά εξαιρετικά γοητευτική ιστορία, που έγραψε ο Χάινριχ φον Κλάιστ το 1807. Αρχικά αυτή η ιστορία είχε τον τίτλο «Χερώνυμο και Γιοζέφα», αλλά ο τελικός τίτλος αυτής της νουβέλας ήταν

«Ο σεισμός στη Χιλή». Ο Ακύλλας Καραζήσης, που τον τελευταίο καιρό μοιράζει τις ανησυχίες του ανάμεσα στην υποκριτική και τη σκηνοθεσία, είναι ο σκηνοθέτης αυτής της παράστασης, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί έργο του Κλάιστ. Είχε προηγηθεί η «Πενθεσίλεια».

«Οι νουβέλες του Κλάιστ είναι η αδυναμία μου. Αυτή υπάρχει στην έκδοση της “Αγρας”, στην εξαιρετική μετάφραση του Θοδωρή Δασκαρόλη, που είναι ο πρέσβης μας στη Μάλτα αυτήν τη στιγμή», λέει στην «Κ» ο Ακύλλας Καραζήσης.Παράλληλα, διευκρινίζει ότι την «Πενθεσίλεια» του την είχε αναθέσει το Εθνικό Θέατρο, όταν διευθυντής ήταν ο Γιάννης Χουβαρδάς.

Σ’ αυτήν τη γοητευτική νουβέλα, λοιπόν, που πράγματι μιλάει για πολλά, οι δύο ήρωες της ιστορίας, ο Χερώνυμο και η Γιοζέφα, πρόκειται να χάσουν τη ζωή τους. Η Γιοζέφα θα αποκεφαλιζόταν και ο Χερώνυμο ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει. Ο σεισμός, όμως, ακυρώνει όλα αυτά και τους δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουν τη μοίρα τους. Συναντιούνται μέσα στην γκρεμισμένη πόλη του Σαντιάγκο και πιστεύουν ότι οι άνθρωποι, ύστερα από αυτή την εμπειρία, θα έχουν αλλάξει και θα μπορούν να δεχθούν τον παράνομο έρωτά τους. Καταφεύγουν στην εκκλησία, το μόνο κτίριο που δεν κατέρρευσε. Κι εκεί διαπιστώνουν ότι η σκληρότητα της ανθρώπινης φύσης μπορεί να είναι ισχυρότερη από τις φυσικές καταστροφές…

Στην παράσταση του Bios, παρακολουθούμε το σασπένς αυτής της ιστορίας, μαγευόμαστε από τη μοναδική ισορροπία ανάμεσα στην «αρετή και την κακία» που διατρέχει το κείμενο, ακούμε την εξαιρετική μετάφραση και χαιρόμαστε το δροσερό παίξιμο αυτών των νέων ηθοποιών: Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Γιώργος Κατσής, Ελένη Μπούκλη, Γιώργος Ονησιφόρου, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος. Ο Ακύλλας Καραζήσης μετέφερε στο σήμερα μια παλιά ιστορία, αντλώντας από την αθωότητα των νέων ανθρώπων, που τους βλέπουμε μπροστά μας να ωριμάζουν.

​​Τετάρτη – Κυριακή στις 8.30 μ.μ. έως 24/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή