«Δεσποινίς Τζούλια» για τη μάχη και την ισότητα των φύλων

«Δεσποινίς Τζούλια» για τη μάχη και την ισότητα των φύλων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σημείο σύνδεσης στην Τζούλια κι εμένα είναι η ελευθερία της», λέει η ηθοποιός Εφη Γούση για τη δεσποινίδα Τζούλια, τον ρόλο που ερμηνεύει στη νέα παράσταση του έργου του Στρίντμπεργκ, που παρουσιάζεται στο Θέατρο 104. Η μετάφραση, η δραματουργική επεξεργασία και η σκηνοθεσία είναι του Αλέξη Ρίγλη. 23 Ιουνίου 1888, Σουηδία, νύχτα παραμονής μεσοκαλόκαιρου, μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της χώρας. Ο αρραβώνας της έχει πρόσφατα διαλυθεί και η δεσποινίς Τζούλια, μια κόρη κόμη, αντί να πάει με τον πατέρα της επίσκεψη στους συγγενείς της, μένει σπίτι και περνάει τη νύχτα με τον Ζαν, έναν υπηρέτη που έχει ερωτικό δεσμό με την Κριστίν, μια μαγείρισσα.

«Το γεγονός ότι πριν, κατά τη διάρκεια της εποχής του Στρίντμπεργκ και μέχρι σήμερα έννοιες όπως η ισότητα των δύο φύλων, το σεξ, δεν έχουν καταφέρει να βρουν την ισοτιμία τους στη σύγχρονη κοινωνία» είναι, σύμφωνα με την Εφη Γούση, το βαθύτερο νόημα της «Δεσποινίδας Τζούλια». Για τον Κίμωνα Κουρή που ερμηνεύει τον Ζαν είναι «η ανάγκη του κάθε ανθρώπου για αγάπη και ευτυχία, η σαθρότητα του γάμου, η αιώνια σύγκρουση των δύο φύλων και η ματαιοδοξία του ανθρώπου». Εχει ενδιαφέρον να βρει κανείς τα σημεία ταύτισης των τριών χαρακτήρων με ανθρώπους που γνωρίζουμε ή με τον ίδιο μας τον εαυτό… Ο Κίμων Κουρής μιλάει σε συνομιλία του με την «Κ» πιο αναλυτικά για τον Ζαν, έναν άνθρωπο με υψηλές φιλοδοξίες για κοινωνική άνοδο και καταξίωση. «Είναι τολμηρός, ψυχρός στις αποφάσεις του και θα έκανε τα πάντα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του», εξηγεί. «Σημασία γι’ αυτόν έχει το πώς φαίνεσαι στους άλλους και όχι τι είσαι πραγματικά. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι στη σημερινή κοινωνία».

Πάντως, για τη Σοφιάννα Θεοφάνους που ερμηνεύει τη μαγείρισσα Κριστίν, η «Δεσποινίς Τζούλια» είναι «ένα μαγικό καπέλο»… «Οσο πιο πολύ βάζεις το χέρι βαθιά τόσο πιο πολλά νοήματα σου βγάζει. Αν επιλέξω να αναφέρω ένα μόνο, θα την αδικήσω, και για μένα είναι καλύτερο να σε παρασύρει να την ανακαλύψεις χωρίς να προσπαθήσεις να την εκλογικεύσεις. Παραείναι σαγηνευτική για να την εξηγήσεις». Τα σκηνικά είναι της Δήμητρας Λιάκουρα, τα κοστούμια του Νικόλα Γεωργίου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Μαΐου. Τετάρτη-Κυριακή (9.15 μ.μ.). Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 210 3455020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή