Θεατρικό πρόγραμμα με το βλέμμα στο τώρα

Θεατρικό πρόγραμμα με το βλέμμα στο τώρα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οδός Φρυνίχου είχε κλείσει χθες το μεσημέρι από τους συντελεστές των νέων παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης για τη σεζόν 2015-2016. Και μπαίνοντας στο φουαγιέ είδαμε ένα τραπέζι γεμάτο… ψηφοδέλτια.

Οι παραστάσεις, τα έργα, οι συντελεστές, κάποια σημαντική φράση από το έργο, η έναρξη και η λήξη της παράστασης, όλα ήταν γραμμένα σ’ αυτό το μικρό χαρτί, το απολύτως εναρμονισμένο με το πνεύμα των ημερών, που ήταν το δημοσιογραφικό υλικό.

Την ίδια στιγμή, η σκηνή της οδού Φρυνίχου είχε «καταληφθεί» από τελειόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Θ.Τ., που με ντουντούκα φώναζαν, εν είδει συνθημάτων, φράσεις από τα έργα που θα δούμε τον χειμώνα. Και ένας από τους μαθητές άρχισε να γράφει στον τοίχο από μαυροπίνακα στην πλάτη της σκηνής μια φράση: «Να θυμίζεις το πέρασμα ανάμεσα στην ομορφιά…». Αυτή η φράση, στίχοι από το ποίημα του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου «Τα ερείπια της Παλμύρας», θα είναι το μότο για το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης. Και μετά από ένα έξοχο δείγμα από τον κύκλο τραγουδιών του Σούμπερτ «Ταξίδι το χειμώνα», στη σκηνή ανέβηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θ.Τ. Μαριάννα Κάλμπαρη.

«Εδώ που όλα σκουπίζονται, η τέχνη για όλους εμάς παραμένει κάτι όμορφο και σταθερό και μας δείχνει τον δρόμο να συνεχίζουμε. Με σπουδαία κλασικά κείμενα που δεν παίζονται συχνά και με νεοελληνικά κείμενα που έχουν κάτι να πουν. Ο χρόνος είναι πολύ έντονα παρών στα περισσότερα φετινά έργα». Και θυμήθηκε τον Διαγόρα Χρονόπουλο, ο οποίος έναν χρόνο πριν ήταν σ’ αυτήν τη σκηνή και παρέδιδε τη σκυτάλη. «Εγώ του στέλνω την αγάπη μου», είπε συγκινημένη.

Το Θ.Τ. φέτος θα ξεκινήσει με την επανάληψη δύο παραγωγών που είδαμε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών: «Ο Αρντεν πρέπει να πεθάνει» σε σκηνοθεσία Χ. Φραγκούλη και «Θέλω μια χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη. Θα ξαναδούμε δύο περυσινές επιτυχίες: τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» σε σκηνοθεσία Νατ. Τριανταφύλλη και «Η Λίλα λέει» σε σκηνοθεσία Βασ. Μαυρογεωργίου, Μαριάννας Κάλμπαρη.

Οσο για τα καινούργια, πολλά και ενδιαφέροντα. Στα ελληνικά, η παράσταση του Βασίλη Παπαβασιλείου «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή θα πεις κι ένα τραγούδι» (5/11-16/2/16)· «Το παιχνίδι του τέλους» του Σ. Μπέκετ (σκην. Κων. Χατζής 3/12-20/2/16)· «Δόνια Ροζίτα» (σκην. Μαριάννα Κάλμπαρη, από 25/2-24/4/2016)· «Τα παιδιά του ήλιου» του Μαξίμ Γκόρκι (σκην. Ν. Μαστοράκης, 11/11-7/2/16)· «Οταν ξυπνήσουν οι νεκροί» του Ερ. Ιψεν (σκην. Δημ. Καραντζάς από 17/2-29/5/16). Στα ελληνικά, δίπλα σ’ εκείνο του Βασίλη Παπαβασιλείου, ένα νέο έργο του Ακη Δήμου, «Οσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» (σκην. Γ. Σκουρλέτη, από 18/2-26/4/16) και το νέο έργο του Παν. Μέντη «Αδαμαντία» (σκην. Κ. Καπελώνης, από 11/1-26/4/15).

Δίπλα στο πρόγραμμα για ενήλικες θα υπάρχει και πάλι η Παιδική Σκηνή, θα λειτουργήσει για δεύτερη χρονιά το Αναλόγιο, το οποίο επιμελείται η Σίσσυ Παπαθανασίου, που θα έχει τίτλο «Το πέρασμα: μετανάστευση/προσφυγιά», αλλά στο Θέατρο Τέχνης θα δούμε επίσης και μουσικές παραστάσεις (όπως αυτή που ετοιμάζει ο Θέμελης Γλυνάτσης, «Το ταξίδι το χειμώνα», και μια γεύση πήραμε στην έναρξη της εκδήλωσης), τον «Ερωτόκριτο» και την ομάδα χορού Griffon της Ιωάννας Πορτόλου. Πλούσιο πρόγραμμα από ένα θέατρο που «δεν παίρνει βοήθεια από κανέναν. Ο,τι κάνουμε το κάνουμε χάρη στην επιμονή και την πίστη μας. Και προσπαθούμε να δώσουμε την ευκαιρία να έρθουν και όσοι δεν μπορούν. Γι’ αυτό στις 30 Σεπτεμβρίου, από τις 5-10 μ.μ., όσοι έρθουν και στα δύο θέατρα θα πάρουν δύο εισιτήρια για κάθε παράσταση στην τιμή των 3 ευρώ. Αυτό είναι το δώρο μας, αυτό μπορούμε να κάνουμε», είπε η Μαριάννα Κάλμπαρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή