Roadtrip, μια παράσταση εν κινήσει

Roadtrip, μια παράσταση εν κινήσει

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζούμε δύσκολες ιστορικές στιγμές και νομίζω ότι είναι απαραίτητο και στην τέχνη να βρούμε τρόπους διαφορετικούς να συνυπάρχουμε με τους γύρω μας, αποδεχόμενοι ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου». Τα λόγια της Βιολέττας Γύρα, σκηνοθέτιδος και συνιδρύτριας του Στούντιο Κινητήρας, δεν θα μπορούσαν να εκφράσουν καλύτερα το «νόημα» μιας από τις πιο αναπάντεχες θεατρικές προτάσεις της χρονιάς. Ο λόγος για το Roadtrip, την πρώτη παράσταση σε αυτοκίνητο η οποία φέτος πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου. Θα βάλετε κανονικά τη ζώνη σας και θα επιβιβαστείτε μαζί με τους ηθοποιούς, επιπλέον θα ερμηνεύσετε κι έναν από τους ρόλους του έργου! Οσοι πάντως έχουν παρακολουθήσει το Roadtrip σε περασμένες χρονιές δηλώνουν ενθουσιασμένοι κι έχουν ήδη κρατήσει θέσεις για τη φετινή θεατρική εμπειρία on the road.

«Κάθε παράσταση είναι απρόβλεπτη για τους θεατές, αλλά και μοναδική για τους ηθοποιούς. Οι ηθοποιοί καλούνται να προσαρμόζονται ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με αυτό που προκύπτει. Οδηγούν, παίζουν, ακούν, απαντούν, επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, την κίνηση» λέει σε συνομιλία της με την «Κ» η Βιολέττα Γύρα η οποία θυμάται περιστατικά από το περσινό Roadtrip όπως ένας θεατής που τραγουδούσε σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, άνθρωποι στη γειτονιά που έκαναν σχόλια ή έπαιρναν μέρος στη διάδραση ακόμη και έξω από το αυτοκίνητο, κάποιοι θεατές που ήρθαν να το ξαναδούν και έφεραν όλη την παρέα τους μαζί για να το μοιραστούν.  «Σε όλες τις διαδρομές, υπήρξαν και κάποιες “λακκούβες". Aλλά ευτυχώς όλοι οι συνεργάτες και στα τρία Roadtrip στάθηκαν ενωμένοι και τις αντιμετώπισαν με ψυχραιμία, υπομονή και χιούμορ. Είμαι πραγματικά τυχερή που είχα και έχω δίπλα μου τέτοιους συνεργάτες. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να το κάνω» τονίζει η Βιολέττα Γύρα. Το φετινό Roadtrip στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί με αφετηρία το Στούντιο του Κινητήρα (Ερεχθείου 22) από τις 22/9 έως τις 4/10 και ύστερα θα συνεχίσει τη διαδρομή του στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο.

Το Roadtrip ξεκίνησε το 2011 πειραματικά στο in progress festival στο Κινητήρας studio. Στο πλαίσιο της έρευνας και της εξέλιξης του έργου, με αφετηρία πάλι τον Κινητήρα και με την υποστήριξη των χορηγών μπόρεσε να υλοποιηθεί το Roadtrip 2, και τώρα το Roadtrip 3. Κάθε φορά με νέους χαρακτήρες και διαφορετική πλοκή, διατηρώντας πάντα τον βασικό άξονα της ιδέας του Roadtrip: Μια παράσταση εν κινήσει, που παραμένει site specific (τοποειδικότητα), time specific (πραγματικός χρόνος) και interactive experience (διαδραστική εμπειρία). 

Ιδέα από ένα όνειρο

«Η ιδέα του Roadtrip γεννήθηκε στον ύπνο μου, σε ένα όνειρο που είδα το 2011. Οταν σηκώθηκα μου ήταν ξεκάθαρο όλο το πρότζεκτ. Για μένα ήταν μια αληθινή “μετατόπιση” και αποφάσισα να βάλω αμέσως μπροστά την υλοποίησή του» εξηγεί η Βιολέττα Γύρα. «Εχοντας περάσει ατελείωτες ώρες μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο, είχα πολλές φορές προβληματιστεί για τον χρόνο που κυλά και τη στάση που κρατάμε απέναντι σε αυτά που συναντάμε στον δρόμο. Είτε είμαστε σταματημένοι, είτε βρισκόμαστε εν κινήσει».

Ο στόχος της ήταν η δημιουργία μιας διαδραστικής εμπειρίας για το κοινό, τοποθετώντας τον θεατή σε μια καθημερινή συνθήκη και μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε κινούμενο σκηνικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να ξεχάσει, ότι παρακολουθεί θέατρο και να πάρει μέρος στη δράση. «Ο τρόπος οδήγησης και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε όταν οδηγούμε στο Roadtrip ερμηνεύεται και σαν στάση ζωής. Πότε ξεκινάμε, πότε ανάβουμε τη μηχανή, πότε πατάμε γκάζι, πότε σταματάμε για να επαναπροσδιορίσουμε τις επιλογές μας, πότε στρίβουμε ή κάνουμε επί τόπου στη ζωή μας, πότε οδηγούμε ή οδηγούμαστε σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, πότε αλλάζουμε κατεύθυνση, πότε επιταχύνουμε ή επιβραδύνουμε και ούτω καθεξής. Είτε είμαστε οδηγοί, είτε συνοδηγοί, βρισκόμαστε όλοι στον ίδιο δρόμο ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό, ή μορφωτικό επίπεδό μας και ο καθένας ζει στον δικό του μικρόκοσμο».

Χιούμορ και τρέλα για ζωή και θάνατο

Οι τέσσερις χαρακτήρες του «Roadtrip 3» που βρίσκονται στο τιμόνι έχουν ανάγκη να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, να ξεσπάσουν, να πουν την αλήθεια για το πώς νιώθουν και να μοιραστούν το δίλημμά τους με το κοινό. Ο κεντρικός άξονας του «Roadtrip 3» είναι η σχέση των ηρώων με τις έννοιες της ζωής και του θανάτου, που τις αντιμετωπίζουν, όμως, με χιούμορ και τρέλα. Ανάμεσά τους υπάρχει και ένας χαρακτήρας-κλειδί που λειτουργεί σαν τη συνείδησή τους, τον φύλακα-άγγελο που με πλάγιο τρόπο παρακινεί τους άλλους χαρακτήρες να κάνουν ένα προσωπικό «u-turn», διότι, όπως λέει και ένας από τους χαρακτήρες, όλοι βρισκόμαστε συχνά «εκτός πορείας». «Με άλλα λόγια, διλήμματα έχουμε όλοι καθημερινά και καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση. Από το πιο μικρό ώς το πιο μεγάλο. Και τελικά ν’ αναλάβουμε το κόστος της απόφασης μας», λέει η Βιολέττα Γύρα.

Οι τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσουν αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της διαδρομής, και το κοινό εκτίθεται σε τέσσερις διαφορετικές ιστορίες. Κάθε ηθοποιός δίνει στους επιβάτες που συναντά σε κάθε αυτοκίνητο έναν κοινό ρόλο για να μπορέσουν να πάρουν μέρος στη δράση. Οι επιβάτες-θεατές επιλέγουν με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν στο διαδραστικό παιχνίδι που τους προτείνεται κάθε φόρα. 

Παίζουν οι: Κύνθια Βουκουβαλίδου, Αστέρης Κρικώνης, Δημήτρης Λιόλιος, Θοδωρής Σμέρος, Έλενα Τυρέα

Κείμενα: Γιάννης Ζευγώλης, Γιάννης Ράγκος

Μουσική προσαρμογή: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

Επιμέλεια κουστουμιών: Τόνια Αβδελοπούλου

Τηλ: 6949.679.113.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή