Σαν γελοιογραφία με πολλά λόγια…

Σαν γελοιογραφία με πολλά λόγια…

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μονόλογος που καταπιάνεται με πολλά. Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι το διακύβευμα είναι η σύγχρονη πραγματικότητα, η χώρα ετούτη: «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι». Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου είναι μόνος του πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης της οδού Φρυνίχου. Υποδύεται τον τρόφιμο του ΑΑΨΟΥ, του Ασύλου Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικώς Υστερούντων. Το όνομά του είναι Φωκίων Καπνίδης, και έχει το προνόμιο να μιλήσει στο κοινό, μιας και ανακηρύχθηκε «τρόφιμος της χρονιάς». Στη διάρκεια του μονολόγου του αφηγείται διάφορα περιστατικά που συνέβησαν είτε με την αδελφή του τη Δωροθέα, είτε με τον γιατρό του, τον Τάκη. Ανθρωποι αυτής της χώρας όλοι, και αυτή η χώρα είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στο γοητευτικό παραλήρημα του Φωκίωνα Καπνίδη. Ετσι κι αλλιώς από την αρχή μας προειδοποιεί ότι «η πολλή Ελλάδα βλάπτει». Μιλάει για τη «χώρα του αβασίλευτου μεγαλείου», για την κατάθλιψη που θεωρεί (ο Φωκίων) ότι «είναι ένα είδος αυτοπαρασημοφόρησης», για τους νεκρούς που είναι οι μόνοι ζωντανοί σ' αυτόν τον τόπο, για την Αμφίπολη, για τη λειψή παιδεία αυτού του τόπου. Κι ίσως η πιο συγκλονιστική φράση αυτού του μονόλογου να είναι: «Παιδεία είναι αυτό που απομένει όταν η λήθη περάσει πάνω από το σώμα της γνώσης».

Κι όλα αυτά τα αφηγείται ο Φωκίων Καπνίδης (ο Βασίλης Παπαβασιλείου) μ' έναν τρόπο σαρκαστικό, πικρό, αδυσώπητα πικρό. Οπως συμβαίνει με τις καλές γελοιογραφίες, που σε κάνουν να γελάς επειδή αγγίζουν πολύ εύστοχα μεγάλες αλήθειες. Η παράσταση του Βασίλη Παπαβασιλείου είναι μια πολύ εύστοχη γελοιογραφία, με πολλά λόγια όμως. Για τη σύγχρονη Ελλάδα, για τους πολιτικούς της, για τις ιδεοληψίες και τα συλλογικά απωθημένα και τα συλλογικά βαρίδια των νεοελλήνων, για τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης, για τις νέες εισόδους στη Βουλή των Ελλήνων, για το δημοψήφισμα, για τους νικητήριους χορούς στο Σύνταγμα, για την αρχαιολατρία και την αρχαιολαγνία, που ανθούν. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου φαινόταν να απολαμβάνει την παρουσία του πάνω στη σκηνή. Και όσοι βρέθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στην επίσημη πρεμιέρα ξαναχάρηκαν το χάρισμά του που έχει όταν κινείται πάνω στο σανίδι, την άνεσή του, τη στόφα του  μεγάλου ηθοποιού.

Δείτε το, γελάστε ή μελαγχολήστε με τις αλήθειες που μόνο από έναν τρόφιμο του ΑΑΨΟΥ μπορεί ν' ακούσει κανείς…

Info: Η παράσταση «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι», σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Βασίλη Παπαβασιλείου παίζεται στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου 14 κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9.15μ.μ. και Κυριακή στις 8μ.μ. μέχρι τις 29/11. Από 7/12 θα παρουσιάζεται στον ίδιο χώρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή