Σε κατάσταση αναμονής

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τους πολιτικούς και οι πολιτιστικοί φορείς (όλοι εποπτευόμενοι από το κράτος) δονούνται τον τελευταίο χρόνο. Πότε το Εθνικό Θέατρο, πότε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πότε το ΚΘΒΕ, πότε η Εθνική Λυρική Σκηνή…

Χθες ήρθε η σειρά του Ελληνικού Φεστιβάλ και δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», με την ένδειξη «αποκλειστικό» και τίτλο «Σκάνδαλο στο Φεστιβάλ Αθηνών», σημειώνει ότι «το Ελληνικό Φεστιβάλ έχει χρεώσει το ελληνικό Δημόσιο με 2.700.000 ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, για το διάστημα από 16/12/13 έως 13/6/14». Το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί υπό την κρυπτική μορφή του κουίζ και στην εφημερίδα «Τα Νέα» της περασμένης Δευτέρας.

Από εκείνη τη στιγμή άναψαν τα τηλέφωνα, οι ερωτήσεις, οι διασταυρώσεις, η προσπάθεια όλων να κατανοήσουν τι γίνεται. Υπάρχουν πηγές που επιμένουν ότι η περίοδος που καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα στο Ελληνικό Φεστιβάλ και όχι το διάστημα τα στοιχεία του οποίου εξετάστηκαν. Και προσθέτουν ότι η έρευνα του ΓΛΚ πήγε πολλά χρόνια πίσω, μέχρι το 2002.

Το υπουργείο μάς ενημέρωσε ότι θα πρέπει να αναμένουμε ανακοίνωση προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργο Λούκο, με την οποία θα τον καλεί να κοινοποιήσει «ως οφείλει» (αφού είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟ) το πόρισμα στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε απορία μας γιατί ένα υπουργείο δεν ζητάει τα στοιχεία από το άλλο υπουργείο, το Οικονομικών δηλαδή, η απάντηση ήταν ασαφής. Πάντως, οι πηγές του ΥΠΠΟ σημείωναν ότι το θέμα είναι σοβαρό, ότι δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο του πορίσματος και ότι πρέπει να διαλευκανθεί. Και επιμένουν στο ερώτημα γιατί δεν έχει παραδοθεί το πόρισμα στο υπουργείο.

Αναμένουμε, λοιπόν, τις ανακοινώσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ και του ΥΠΠΟ, μήπως και βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Πάντως, σίγουρα η χθεσινή μέρα ήταν πολύ δύσκολη για έναν πολύ επιτυχημένο φορέα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή