Ξένοι σκηνοθέτες «ακροβολίζονται» στα θέατρα της Αθήνας

Ξένοι σκηνοθέτες «ακροβολίζονται» στα θέατρα της Αθήνας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σκηνοθετική ματιά των ξένων σκηνοθετών την έχουμε επαρκώς παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, πρώτον μέσα από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και δεύτερον μέσα από τις παραστάσεις της Στέγης. Και οι δύο αυτοί φορείς έχουν εξοικειώσει το κοινό με τη θεατρική γλώσσα άλλων χωρών.

Ομως οι ξένοι σκηνοθέτες ποτέ δεν έπαψαν να συνεργάζονται με ιδιωτικά θέατρα. Και δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Πάντα υπήρχαν σκηνοθέτες που είχαν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με Ελληνες καλλιτέχνες και σκηνοθετούσαν ελληνικές παραγωγές. Μια στάση που συνεχίζεται αμείωτη παρά τις οικονομικές δυσκολίες.

Καταγράψαμε, λοιπόν, τους ξένους σκηνοθέτες που και φέτος υπογράφουν παραστάσεις σε ελληνικές σκηνές. Και διαπιστώσαμε ότι είναι κάμποσοι.

• Την πρώτη του συνεργασία με Ελληνες καλλιτέχνες κάνει ο Καναδός Αλαν Ντίλγουορθ, ο οποίος από το ερχόμενο Σάββατο, 19/12, σκηνοθετεί στο θέατρο Πόρτα την παράσταση «This is War» της Χάνα Μόσκοβιτς, μία από τις παραστάσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στον Καναδά τα τελευταία χρόνια. Ο Αλαν Ντίλγουορθ είναι ο βασικός συντελεστής του σημαντικότερου θεάτρου σύγχρονου ρεπερτορίου στο Τορόντο, του Soul and Pepper Theatre.

• Με το θέατρο Ανεσις συνεργάστηκε για δεύτερη χρονιά ο Γεωργιανός Λεβάν Τσουλάτζε, όπου σκηνοθετεί το κλασικό κείμενο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Εγκλημα και τιμωρία», και στην παράσταση συνομιλεί με το ρεαλιστικό αλλά και το αφαιρετικό.

• Στο θέατρο Πορεία ο Λιθουανός Οσκαρας Κορσουνόβας υπογράφει τη σκηνοθεσία μιας παράστασης που πατάει στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, αλλά συνομιλεί με πολλά. Πρωταγωνιστούν ο Λαέρτης Μαλκότσης και η Ιωάννα Παππά και, αν θέλαμε να διακρίνουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο σ’ αυτή τη σκηνοθεσία, είναι η έμφαση που δίνει ο Κορσουνόβας στο να παίρνει από τους ηθοποιούς όχι εκείνο που έχουν, εκείνο που δεν φαντάζονται, ίσως, ότι έχουν.

• Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις είναι επίσης Λιθουανός, αλλά ζει χρόνια στην Ελλάδα και έχει πλέον εδώ την οικογένειά του. Ομως στις σκηνοθεσίες του είναι φανερή η τεράστια θεατρική παράδοση της χώρας του, με έμφαση, επίσης, στην υποκριτική τέχνη. Αυτή την περίοδο μπορούμε να δούμε τον «Ιώβ» στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα σκηνοθετήσει την καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, στη δεύτερη κάθοδό του στην Επίδαυρο.

• Στο νέο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ το έργο «Οι τρομπέτες του θανάτου ή Τα μανιτάρια» σκηνοθετεί ο Ζαν-Πολ Ντενιζόν, για πολλά χρόνια συνεργάτης και βοηθός του Πίτερ Μπρουκ.

• Τέλος, στο θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η όπερα «Μποέμ» βασίζεται στην παλαιά σκηνοθεσία της σπουδαίας Λίνα Βερτμίλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή