Η ιέρεια της πίστας στο θέατρο σκιών

Η ιέρεια της πίστας στο θέατρο σκιών

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μου αρέσουν οι αλλαγές, τα καινούργια πράγματα – πιστεύω ότι έρχονται όλα στην ώρα τους», είναι οι πρώτες κουβέντες που λέει στην «Κ» η Κατερίνα Στανίση. Η «ιέρεια της πίστας», όπως την αποκαλούν πολλοί, εμφανίζεται με τον ανατρεπτικό σκιοπαίκτη Ηλία Καρελλά και τους μάγους των χορδών String Demons (Λυδία και Κωνσταντίνος Μπουντούνης) για δύο παραστάσεις θεάτρου σκιών μόνον για ενήλικες, στο «Ilion Plus».

«Οι πεντάμορφοι και το κέρας» ονομάζεται η παράσταση του Ηλία Καρελλά και, όπως λέει ο ίδιος στην «Κ», «είναι μια επιστροφή στο παραδοσιακό θέατρο σκιών, που απευθυνόταν στους “μεγάλους” και αποτελούσε μια μικρή επιθεώρηση». Μετά τις αλλεπάλληλες sold out παραστάσεις του για οικογενειακό κοινό στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, ο σκιοπαίκτης διασκεύασε τον «Καραγκιόζη στην Αμερική» και τον τοποθετεί, μαζί με τον κολλητό του Χατζηαβάτη, σε άλλο… περιβάλλον. Ο Χατζηαβάτης μαθαίνει ότι η σύζυγος του Καραγκιόζη τον απατά, ενώ ο τελευταίος μαθαίνει, με τη σειρά του, ότι η σύζυγος του φίλου του δεν είναι κι εκείνη τόσο πιστή.

Αποφασίζουν, έτσι, οι δύο φίλοι να ξεκινήσουν μία περιοδεία, ώστε να αφήσουν περιθώρια στις συζύγους τους να «κάνουν παιχνίδι» όσο θα είναι μόνες, μπας και τις κάνουν τσακωτές. Η σύζυγος του Καραγκιόζη, όμως, έχει άλλα σχέδια· θέλει κι εκείνη να συνοδεύσει τους δύο φίλους στην περιοδεία. Σε αυτό το σημείο ξετυλίγεται, με τις τεράστιες φιγούρες που έχει δημιουργήσει ο Ηλίας Καρελλάς, ο πυρήνας του έργου. «Είναι ένα έργο για τις παράνομες αγάπες, για τη μοιχεία», αναφέρει ο ίδιος, για να τον συμπληρώσει η Κατερίνα Στανίση:

«Στη νύχτα, έχω δει πολλά τέτοια. Ερχονταν οι σύζυγοι και τσάκωναν τους συντρόφους τους στα πράσα, με άλλες γυναίκες. Αγιο είχαμε που οι ιδιοκτήτες δεν επέτρεπαν να γίνει φασαρία εντός του μαγαζιού. Τώρα, έξω, δεν ξέρω τι γινόταν…».

Το δεύτερο στοιχείο της επιστροφής στην παράδοση του θεάτρου σκιών, που έρχεται να «δέσει» τους String Demons με την Κατερίνα Στανίση και την ορχήστρα της με τις φιγούρες και τον σκιοπαίκτη, είναι η ζωντανή μουσική που ακολουθεί όλη την παράσταση. Ο Ηλίας Καρελλάς, που ζωντανεύει με τη φωνή του τις 50 διαφορετικές γιγαντοφιγούρες σκιών σε ένα μουσικό παραμύθι αυστηρά για ενήλικο κοινό, συνοδεύεται από τις διασκευές των εκρηκτικών String Demons, παρουσιάζοντας ζωντανά μουσικά κομμάτια από το «Prelude» της Lady Gaga έως τη λαϊκή και δημοτική παράδοση, σε δική τους πάντα διασκευή, και από τον Μπετόβεν έως το εμβληματικό «Σ’ έχω κάνει Θεό» και το αξέχαστο «Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε» της Κατερίνας Στανίση, αλλά και το αξεπέραστο «Ακρογιαλιές, δειλινά» του Βασίλη Τσιτσάνη.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς, όπως αναφέρει ο Ηλίας Καρελλάς, πέραν των διαλόγων που ο ίδιος παίζει με τη φωνή του, υπάρχει και επιπλέον πρόζα, που ερμηνεύεται από την Κατερίνα Στανίση και τα αδέλφια Μπουντούνη. «Η επιλογή της πρόζας και της μουσικής στηρίζεται στο ρεπερτόριο των δύο που συνοδεύουν την παράσταση», λέει ο σκιοπαίκτης. «Η Κατερίνα έχει αυτό το μεγαλειώδες παρελθόν στη νύχτα – σ’ αυτήν την παράσταση ξαναγίνεται η αρχόντισσα της πίστας», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Οι String Demons είναι καταπληκτικοί», λέει στην «Κ» η Κατερίνα Στανίση. Ακούγοντάς τη να μιλάει, είναι αδύνατον να μην τη φανταστείς ως αρχόντισσα πάνω στην πίστα με το κοινό να την αποθεώνει. Η ερμηνεύτρια ανήκει σ’ εκείνη την κατηγορία καλλιτεχνών που είδαν, βίωσαν και ερμήνευσαν σχεδόν τα πάντα μέσα στη νύχτα. «Αυτήν τη φορά, θα δείξω κάτι διαφορετικό. Ο κόσμος που θα έρθει θα δει πολλές εκπλήξεις. Διότι αυτό είναι το σημαντικό πια, η έκπληξη. Το κοινό με ξέρει τόσα χρόνια· είναι η ώρα να δει και κάτι άλλο. Αισθάνομαι όμορφα που δοκιμάζω καινούργια πράγματα. Ειδικά τώρα που θα είμαι σε μία σκηνή πιο κοντά στον κόσμο, σ’ έναν ζεστό χώρο. Δεν θα είναι όπως στις πίστες, όπου υπήρχε η απόσταση. Είμαι, όμως, από τα 15 στις πίστες και, παρότι τα έχω δει όλα, τις σέβομαι και λέω κι ευχαριστώ που μου επιτρέπουν να κινούμαι», εξηγεί.

«Νιώθω σαν τα παιδάκια που πάνε πρώτη φορά στο σχολείο», συνεχίζει η Κατερίνα Στανίση. «Εχω την ίδια αδημονία». Ακούγεται σίγουρη γι’ αυτό που πάει να κάνει. Και πώς αλλιώς, αφού, όπως λέει «ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεσκάσει. Δεν είναι μόνον το τραπέζι και ο χορός – είναι και η αγάπη, ο πόνος, η φτώχεια. Αυτό θα κάνουμε στις δύο παραστάσεις».

Καθόλου τυχαία

Η Κατερίνα Στανίση δεν θεωρεί καθόλου τυχαία τη συμμετοχή της σε μια τέτοια παράσταση, καθώς παρατηρεί επιστροφή των Ελλήνων στην παράδοση, στο ρεμπέτικο ακόμη, μετά «την απίστευτη ξενομανία που μας έχει πιάσει όλους. Στα μπουζούκια, ιδίως σ’ εκείνα της επαρχίας, στο λαϊκό πρόγραμμα λέγαμε πάντοτε αυθεντικά, ποιοτικά λαϊκά τραγούδια. Σήμερα, οι λαϊκοί τραγουδιστές φοβούνται να χρησιμοποιήσουν το μπουζούκι. Γίνεται λαϊκό τραγούδι χωρίς μπουζούκι; Εχουν κυριεύσει τη νύχτα τα μεγάλα ονόματα, που έτυχαν μεγάλης προβολής από το ’90 και μετά, δίχως να το αξίζουν 100%, και ό,τι βλακεία σκέφτονται την τραγουδάνε. Δεν είναι, όμως, έτσι η νύχτα, δεν είναι έτσι το λαϊκό τραγούδι».

​​«Ilion Plus», 10 και 17 Μαρτίου 2017, στις 22.00, Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17. Κρατήσεις: 210-88.24.383, 6983-600.510. Είσοδος: 10 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή