Πέντε Ελληνες θεατρικοί συγγραφείς συστήνονται στο διεθνές κοινό

Πέντε Ελληνες θεατρικοί συγγραφείς συστήνονται στο διεθνές κοινό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήκει στα καλά νέα της κρίσης. Η έκδοση, στα αγγλικά, και η κυκλοφορία σε όλον τον αγγλοσαξονικό κόσμο μιας ανθολογίας σύγχρονου ελληνικού θεάτρου είναι πλέον γεγονός. Και σ’ αυτό συνέβαλε, αφενός, ο μεγάλος βρετανικός εκδοτικός οίκος που ειδικεύεται στο θέατρο Oberon, αλλά και οι «δικές» μας εκδόσεις Σοκόλη, οι οποίες, αφότου ανέλαβε τα ηνία η Αθηνά Σοκόλη, ακολουθούν πορεία εξωστρέφειας.

Ο τόμος τιτλοφορείται «The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays» και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες. Περιλαμβάνει πέντε αυτοτελή θεατρικά έργα, από την αφρόκρεμα των σύγχρονων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Οι Χαράλαμπος Γιάννου («Πείνα»), Ακης Δήμου («…και Ιουλιέτα»), Λένα Κιτσοπούλου («Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.»), Γιάννης Μαυριτσάκης («Wolfgang»), Νίνα Ράπη («Angelstate») επελέγησαν, μεταξύ πολλών άλλων που είχαν προτείνει οι εκδόσεις Σοκόλη, από τον Oberon, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια: η ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών και η υψηλή ποιότητα των μεταφράσεων, κάποιες εξ αυτών με δαπάνες των εκδόσεων Σοκόλη.

«Είχα συναντήσει, την περίοδο που επεβλήθησαν τα capital controls και η Ελλάδα ήταν στη διεθνή επικαιρότητα, τρεις μεγάλους εκδότες της Βρετανίας. Είχαν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον. Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τον Oberon, που είναι και ο πιο δημοφιλής στον χώρο των θεατρικών εκδόσεων», λέει στην «Κ» η Αθηνά Σοκόλη, εκδότρια του ομώνυμου οίκου. «Οι ίδιοι, αργότερα, από συνολικά 15 προτάσεις που υπέβαλα, επέλεξαν με τα δικά τους κριτήρια τους πέντε θεατρικούς συγγραφείς. Η ποιότητα των μεταφράσεων διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο». Είναι η πρώτη φορά, από το 1999, που εκδοτικός οίκος του εξωτερικού ενδιαφέρθηκε για το νεοελληνικό θέατρο: τότε, οι Arcadia Books είχαν συμπεριλάβει αποσπάσματα από έργα των Λούλας Αναγνωστάκη, Γιώργου Σκούρτη, Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά. Στην έκδοση του Oberon, ωστόσο, τα έργα που παρουσιάζονται είναι ολοκληρωμένα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. «Αυτό που ελπίζουμε, και εμείς και οι Βρετανοί, είναι να πάει καλά, αγοραστικά μιλώντας, ο τόμος και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός ακόμη, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου», αναφέρει η Αθηνά Σοκόλη.

Τον τόμο «Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays» προλογίζει ο Γιώργος Πεφάνης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σκιαγραφεί το πανόραμα της σύγχρονης θεατρικής συγγραφικής παραγωγής στη χώρα μας, δίνοντας την ευκαιρία στο διεθνές κοινό να γνωρίσει το νεοελληνικό θέατρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή