Ακολουθώντας τα βήματα ενός σύγχρονου ειδώλου

Ακολουθώντας τα βήματα ενός σύγχρονου ειδώλου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Billie Eilish: The World’s 
a Little Blurry ★★★½
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2021)
Σκηνοθεσία: Ρ. Τζ. Κάτλερ
Εμφανίζονται: Μπίλι Αϊλις,
Φινέας O’ Κόνελ, Τζάστιν Μπίμπερ 

Ενα από τα μεγαλύτερα μουσικά ταλέντα της νέας γενιάς βιογραφείται στο καινούργιο ντοκιμαντέρ της Apple TV, το οποίο περιμέναμε εδώ και καιρό. Κάτοχος πέντε βραβείων Γκράμι ήδη στα 19 της, η Μπίλι Αϊλις αποτελεί αναμφίβολα παγκόσμιο φαινόμενο, στο οποίο αποκτούμε για πρώτη φορά τόσο εκτενή πρόσβαση, φθάνοντας μέχρι τα προεφηβικά χρόνια της, χάρη στο υλικό που φρόντισαν να κινηματογραφήσουν οι γονείς της.

Κάπως έτσι τη βλέπουμε στο περίφημο πια εφηβικό δωμάτιο, όπου μαζί με τον ιδιοφυή αδελφό της, Φινέας, δημιούργησαν εξ ολοκλήρου το πολυβραβευμένο άλμπουμ που την εκτόξευσε στα αστέρια. Από εκεί και έπειτα, δράση αναλαμβάνει ο επιτυχημένος ντοκιμαντερίστας Ρ. Τζ. Κάτλερ, ο οποίος με την κάμερά του ακολουθεί την Μπίλι περίπου παντού, από την ημέρα που οδηγεί για πρώτη φορά το αγαπημένο της αυτοκίνητο –ένα κουλ Ford Mustang αντί για τα πελώρια SUV που προτιμούν άλλοι σταρ– μέχρι το σοκ που βιώνει όταν βλέπει το γιγάντιο πλήθος να αδημονεί για την εμφάνισή της στο φεστιβάλ της Coachella. Υπάρχουν πολλές συγκινητικές και άλλες αστείες σκηνές στο ντοκιμαντέρ της Apple TV, που εν γένει κάνει ακόμη πιο συμπαθή και προσιτή μια καλλιτέχνιδα που έχει ήδη κερδίσει τις καρδιές του κοινού.
 
Σύνορα ★★★
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2018)
Σκηνοθεσία: Αλί Αμπασί
Ερμηνείες: Εβα Μέλαντερ,
Ιρο Μιλόνοφ 

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε το βραβευμένο στις Κάννες σκανδιναβικό φιλμ του Ιρανού Αλί Αμπασί, που ξεχωρίζει με την εναλλακτική, απροσδόκητη ματιά του. Διασκευάζοντας ένα ακόμη ευφάνταστο βιβλίο του Τζον Αβίντε Λίντκβιστ («Ασε το κακό να μπει»), ο σκηνοθέτης – σεναριογράφος δημιουργεί ένα σύγχρονο παραμύθι γύρω από τη διαφορετικότητα αλλά και γενικώς τη μοναδική ταυτότητα του καθενός. Κάπου στα σύνορα της χώρας, μια τελωνειακή υπάλληλος με παραμορφωμένο παρουσιαστικό έχει μια μοναδική ικανότητα: μπορεί και οσμίζεται τα ανθρώπινα συναισθήματα, γεγονός που την κάνει ασυναγώνιστη στο να εντοπίζει τις διάφορες παρατυπίες των διερχομένων. Οταν μια μέρα θα εμφανιστεί εκεί ένας μυστηριώδης άνδρας δίχως μυρωδιά, εκείνη θα προσπαθήσει να μάθει τι κρύβει, ανακαλύπτοντας τελικά κάτι συνταρακτικό γύρω και από τη δική της ταυτότητα.

Το φιλμ χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την αλληγορία προκειμένου να σχολιάσει μια σειρά από θέματα, κοινωνικού αλλά και φιλοσοφικού περιεχομένου. Τα «Σύνορα» είναι στην πραγματικότητα τα όρια της ανθρώπινης φύσης και των συμβάσεων, που πολλές φορές δεν μας επιτρέπουν να δούμε καθαρά την αλήθεια ή να εκτιμήσουμε ένα διαφορετικό είδος ομορφιάς. Η επιστροφή σε μιαν άλλη, πιο πρωτόγονη με τα σημερινά δεδομένα, κατάσταση απελευθερώνει δυνάμεις εκ πρώτης όψεως άγριες και τρομακτικές, στην πραγματικότητα όμως ευεργετικές και σπάνιες στον σύγχρονο κόσμο.

Ακολουθώντας τα βήματα ενός σύγχρονου ειδώλου-1
O Ιρο Μιλόνοφ σε σκηνή από την ταινία «Σύνορα», που προβάλλεται από το Cinobo. 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή