Home Cinema: Οι χαμένοι εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες

Home Cinema: Οι χαμένοι εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παιχνίδι του καλαμαριού
ΘΡΙΛΕΡ (2021)
Δημιουργός: Ντονγκ-χιουκ Γουάνγκ
Ερμηνείες: Γιουνγκ-γιάε Λι, Γκρεγκ Τσουν, Τομ Τσόι 

Η σειρά του Netflix για την οποία όλοι μιλούν αυτόν τον καιρό μοιάζει να έχει ξεπηδήσει κατευθείαν από το σε άνθηση κορεατικό σινεμά, αλλά και την καλτ παράδοση αριστουργημάτων όπως το επίσης ασιατικό «Battle Royale». Η υπόθεση απλή: εκατοντάδες καταχρεωμένοι άνθρωποι αποδέχονται μια παράξενη πρόσκληση, που τους καλεί να διαγωνιστούν σε μια σειρά από παιδικά παιχνίδια με έπαθλο ένα γιγαντιαίο χρηματικό ποσό. Η… παγίδα είναι ότι οι χαμένοι εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες.
Επειτα από το αρχικό σοκ του πρώτου επεισοδίου, που είναι ούτως ή άλλως αρκετό για να το επεξεργαστεί κανείς, η σειρά βρίσκει σταδιακά τους ήρωές της σε αυτό το αλλόκοτο, θανάσιμο παιχνίδι. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δεν είναι ακριβώς διατεθειμένοι να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες, γεγονός που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Αλληγορικό γύρω από τη σημερινή, συχνά ανελέητη κοινωνική πραγματικότητα με τον τρόπο των οσκαρικών «Παράσιτων», αλλά και υποδειγματικό από άποψη ρυθμού και δράσης, το σύνολο αποδεικνύει πως η συνταγή του Netflix μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν ιδανικά μέσα στο κατάλληλο πλαίσιο. 

Home Cinema: Οι χαμένοι εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες-1
Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής ταινίας «Πρόστιμο» (Cinobo, 12/10).

 Πρόστιμο ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2020)
Σκηνοθεσία: Φωκίων Μπόγρης
Ερμηνείες: Βαγγέλης Ευαγγελινός, Στάθης Σταμουλακάτος, Μαρία Μπαλούτσου 

Από την πλατφόρμα του Cinobo αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε μία από τις καλύτερες πρόσφατες ελληνικές ταινίες, βγαλμένη από το σύμπαν των ιστοριών και των ηρώων του Γιάννη Οικονομίδη. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Βαγγέλης Ευαγγελινός, ο οποίος υποδύεται τον… Βαγγέλη, απομεινάρι της rave γενιάς και νυν μικρέμπορο κάνναβης, ο οποίος αγωνίζεται να βρει μια κανονική, «βαρετή» δουλειά. Στον δρόμο του ωστόσο θα βρεθεί ο Πέτρος, φίλος της αδελφής του και μπράβος των νοτίων προαστίων, και η ζωή του θα πάρει (μία ακόμη) επικίνδυνη στροφή.

Ο Μπόγρης υιοθετεί ένα κινηματογραφικό στυλ και γλώσσα παρόμοια με εκείνη του Οικονομίδη, προσθέτοντας ωστόσο μια ευπρόσδεκτη χιουμοριστική πινελιά, που κάνει το σύνολο πιο ανάλαφρο. Η ταινία του διαθέτει ρυθμό και εξαιρετικές ερμηνείες από τους δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι, όταν χρειάζεται, δεν φοβούνται να δείξουν και τις αυτοσχεδιαστικές τους ικανότητες σε μια σειρά από απολαυστικούς διαλόγους. 

Οι δε χαρακτήρες τους, αν και θεωρητικά ανήκουν στο κοινωνικό περιθώριο, έχουν πολύ «συμβατικές» φιλοδοξίες. Μέσα σε ένα σκηνικό γενικότερης παρακμής, αυτό που μετράει τελικά είναι η ανθρωπιά, ακόμη και αν βρίσκεται κρυμμένη μέσα στις πιο παράξενες συνθήκες. Η ταινία κυκλοφορεί στην πλατφόρμα από την Τρίτη 12 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή