Home Cinema: Το «αμερικανικό όνειρο» των σύγχρονων Ινδιάνων

Home Cinema: Το «αμερικανικό όνειρο» των σύγχρονων Ινδιάνων

Παραφράζοντας τον τίτλο του κλασικού φιλμ του Κουέντιν Ταραντίνο, οι δημιουργοί της σειράς του Hulu παραπέμπουν στον όρο (Reservation Camp) που χρησιμοποιείται στην Αμερική για τις περιοχές όπου κατοικούν ομαδικά οι εναπομείναντες αυτόχθονες της ηπείρου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Reservation Dogs
ΚΟΜΕΝΤΙ (2021)
Δημιουργός: Τάικα Γουατίτι,Στέρλιν Χάρτζο
Ερμηνείες: Ντέβερι Τζέικομπς, Λέιν Φάκτορ, Πολίνα Αλέξις

Παραφράζοντας τον τίτλο του κλασικού φιλμ του Κουέντιν Ταραντίνο, οι δημιουργοί της σειράς του Hulu παραπέμπουν στον όρο (Reservation Camp) που χρησιμοποιείται στην Αμερική για τις περιοχές όπου κατοικούν ομαδικά οι εναπομείναντες αυτόχθονες της ηπείρου. Μια ομάδα τέτοιων, όλοι τους έφηβοι, είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του μίνι σίριαλ, το οποίο συνυπογράφουν ο Τάικα Γουατίτι («Jojo Rabbit») και ο Στέρλιν Χάρτζο. Οι τέσσερις νεαροί, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, περνούν την ώρα τους αλητεύοντας, κάνοντας τρέλες, μικροκλοπές ή και δουλειές του ποδαριού και έχοντας όνειρο να αφήσουν τη φτώχεια και τη μιζέρια της περιοχής τους στην Οκλαχόμα, για μια καλύτερη ζωή στην ουτοπική Καλιφόρνια.

Η γνήσια κωμωδία παντρεύεται με τον ωμό ρεαλισμό σε ένα κάπως αλλόκοτο, αλλά εξαιρετικά σύγχρονο, μείγμα, που δεν ωραιοποιεί καταστάσεις· αντιθέτως, απεικονίζει την πραγματικότητα ανθρώπων –όχι μόνο των εφήβων αλλά και όσων βλέπουμε γύρω τους– οι ιστορίες των οποίων σπάνια βρίσκουν τον δρόμο τους προς τη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη. Φυσικά, επειδή ο Τάικα Γουατίτι έχει βάλει αρκετά το χεράκι του, η δράση εδώ εμπλουτίζεται και με φανταστικά/σουρεαλιστικά στοιχεία, όπως η «επικοινωνία» του βασικού πρωταγωνιστή με το πνεύμα του (ανεκδιήγητου) Ινδιάνου προγόνου του. Η σειρά πήρε πρόσφατα έγκριση για τη δημιουργία και δεύτερου κύκλου.

Home Cinema: Το «αμερικανικό όνειρο» των σύγχρονων Ινδιάνων-1
Η Κάτια Γκουλιώνη πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ακίνητο ποτάμι», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Ακίνητο ποτάμι ★★½
ΔΡΑΜΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Αγγελος Φραντζής
Ερμηνείες: Κάτια Γκουλιώνη,Ανδρέας Κωνσταντίνου

Πριν από τη μεγάλη εμπορική –και δημιουργική– επιτυχία της «Ευτυχίας», ο Αγγελος Φραντζής είχε σκηνοθετήσει το «Ακίνητο ποτάμι», το οποίο επιλέγουμε από τις νέες κυκλοφορίες της πλατφόρμας του Cinobo. Η ελληνική συμπαραγωγή ταξιδεύει στις παγωμένες εκτάσεις της Ρωσίας και της Λετονίας προκειμένου να βρει την ατμόσφαιρα για ένα ιδιαίτερο, ψυχογραφικό θρίλερ. Η Αννα (Κάτια Γκουλιώνη) και ο Πέτρος (Ανδρέας Κωνσταντίνου) μετακομίζουν σε μια βιομηχανική πόλη της Σιβηρίας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του τελευταίου. Εκεί ωστόσο η σχέση τους θα μπει σε δοκιμασία όταν η Αννα μένει έγκυος, δίχως να έχει επαφή με τον σύζυγό της.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκινά μια αέναη μάχη μεταξύ τους, στην οποία μπλέκονται επίσης η πίεση της δουλειάς αλλά και οι πνευματικές αναζητήσεις (κυρίως) της Αννας. Ο Φραντζής πετυχαίνει διάνα με την υποβλητική ατμόσφαιρα και τα σκηνικά της ταινίας του, παρόλο που σεναριακά το φιλμ του θα μπορούσε να έχει περισσότερη συνοχή και διαύγεια. Αρκετές από τις ενδιαφέρουσες αλληγορίες είναι κάπως τραβηγμένες, ενώ και η μεγάλη διάρκεια δεν βοηθά ιδιαίτερα στη διατήρηση του ρυθμού· από την άλλη, η τόλμη που επιδεικνύει και η εφευρετικότητα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτα στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή