Ιστορίες φαντασίας με ρεαλιστικά μηνύματα

Ιστορίες φαντασίας με ρεαλιστικά μηνύματα

Η πιο πολυαναμενόμενη επιστροφή στην πλατφόρμα του Netflix είναι γεγονός, με την αγαπημένη σειρά φαντασίας να έρχεται με τον τέταρτο, καθαρά κινηματογραφικό πλέον, κύκλο της. Επτά επεισόδια, άνω της μιας ώρας το καθένα, μας στέλνουν ξανά στο Χόκινς της δεκαετίας του 1980

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Stranger Things (4ος κύκλος)
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2016)
Δημιουργοί: Αδελφοί Ντάφερ
Ερμηνείες: Μίλι Μπόμπι Μπράουν, Γουινόνα Ράιντερ, Ντέιβιντ Χάρμπουρ

Η πιο πολυαναμενόμενη επιστροφή στην πλατφόρμα του Netflix είναι γεγονός, με την αγαπημένη σειρά φαντασίας να έρχεται με τον τέταρτο, καθαρά κινηματογραφικό πλέον, κύκλο της. Επτά επεισόδια, άνω της μιας ώρας το καθένα, μας στέλνουν ξανά στο Χόκινς της δεκαετίας του 1980, όχι όμως μόνο εκεί. Ηδη από το τέλος της προηγούμενης σεζόν, η παρέα των ηρώων μας έχει χωριστεί, με την οικογένεια των Μπάιερς να μετακομίζει στην Καλιφόρνια, μαζί με την Ελ. Πίσω στο Χόκινς ωστόσο, μια καινούργια εφιαλτική απειλή ξεπηδά μέσα από τον «ανάποδο κόσμο» και οι πάντες θα πρέπει να ενώσουν δυνάμεις προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

Επειτα από ένα μάλλον εισαγωγικό πρώτο επεισόδιο, πέφτουμε με τα μούτρα στην κανονική δράση, η οποία μάλιστα αυτή τη φορά διαδραματίζεται σε αρκετά διαφορετικά σκηνικά. Το βεληνεκές και η παραγωγή της σειράς είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερα από ποτέ, όμως πια σχετικά αλλαγμένο είναι και το ύφος. Και είναι λογικό. Τα παιδάκια του δημοτικού των πρώτων κύκλων βρίσκονται πλέον στο κατώφλι της ενηλικίωσης και οι δημιουργοί του «Stranger Things» (σοφά) τους ακολουθούν. Συγκεκριμένα, ο τέταρτος κύκλος είναι πολύ πιο σκοτεινός, με στοιχεία καθαρού τρόμου, τα οποία πάντως δεν περιορίζονται μόνο στα ψηφιακά τέρατα που απειλούν τους ήρωες· αντιθέτως υπάρχουν εδώ αναφορές στην κατάθλιψη, στον σχολικό εκφοβισμό, στη βουλιμία/ανορεξία και άλλους πολύ πραγματικούς εφιάλτες που ταλαιπωρούν τους νέους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σεζόν ολοκληρώνεται στις αρχές Ιουλίου με δύο ακόμα επεισόδια.

Ιστορίες φαντασίας με ρεαλιστικά μηνύματα-1
Σκηνή από την ταινία «Monos» που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Monos ★★★
ΔΡΑΜΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Λαντές
Ερμηνείες: Σοφία Μποναβεντούρα, Τζούλιαν Τζιράλντο, Κάρεν Κιντέρο

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε την τελευταία δημιουργία του ταλαντούχου Αλεχάντρο Λαντές («Porfirio»), ένα πολύ ιδιαίτερο φιλμ πάνω στην παράνοια του πολέμου, που αντλεί έμπνευση και από το «Αποκάλυψη, Τώρα!». Σε κάποια κορυφογραμμή της Κολομβίας, σε ένα μισοδιαλυμένο μπούνκερ, μια χούφτα νεαρών παιδιών-πολεμιστών στέκεται φύλακας μιας Αμερικανίδας ομήρου και μιας σημαντικής… αγελάδας. Σύντομα πάντως τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή και τα παιδιά θα καταλήξουν να συμμετέχουν σε ένα άγριο κυνηγητό στα βάθη της παρθένας λατινοαμερικανικής ζούγκλας.

Με κινηματογραφικά κάδρα και εικόνες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό στο πρώτο μέρος και ατμόσφαιρα που ανακαλεί τον Χέρτσογκ στο δεύτερο, ο Λαντές κινείται κάπου ανάμεσα στην ωμή πραγματικότητα και στις παραισθήσεις, βάζοντας αρκετά θέματα στο τραπέζι. Η ιστορία του μπορεί να διαβαστεί τόσο αυτούσια όσο και ως αλληγορία του σκληρού σημερινού κόσμου, παρόλο που αυτή η μεταιχμιακή κατάσταση είναι ίσως και η μόνη σοβαρή αδυναμία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή