Γιατί τα Emmys έχουν ακόμα σημασία για την τηλεόραση

Γιατί τα Emmys έχουν ακόμα σημασία για την τηλεόραση

Η 75η τελετή απονομής των τηλεοπτικών βραβείων συνδύασε το παλιό με το καινούργιο, σε μια διοργάνωση που αντέχει μετά την ιστορική διπλή απεργία στο Χόλιγουντ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερήσεις, αναδιοργανώσεις και μια ολόκληρη βιομηχανία σε αβεβαιότητα. Αυτή ήταν μέχρι πρόσφατα η κατάσταση στον χώρο της τηλεόρασης, ως αποτέλεσμα της ιστορικής διπλής απεργίας σεναριογράφων και ηθοποιών στο Χόλιγουντ. Φυσικά, επηρεάστηκε σημαντικά και ο θεσμός των Emmys, η μεγαλύτερη γιορτή για τη μικρή οθόνη. 

Συγκεκριμένα, η τελετή απονομής των βραβείων μεταφέρθηκε από την προγραμματισμένη ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2023, στον Ιανουάριο του 2024. Και παρόλο που αρκετοί άνθρωποι του κλάδου ανησυχούσαν για τη διοργάνωση, τελικά αποδείχθηκε ότι οι ανησυχίες τους ήταν αβάσιμες, καθώς αυτή γνώρισε επιτυχία προκαλώντας συγκίνηση κυρίως για τα αφιερώματα που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της βραδιάς. 

Τα 75α Emmys συνδύασαν με έξυπνο τρόπο το παρελθόν με το σήμερα, δηλαδή τα προγράμματα που έγραψαν ιστορία στην τηλεόραση παλαιότερων δεκαετιών με τις σύγχρονες παραγωγές. Στη σκηνή του Peacock Theater στο Λος Αντζελες, παρακολουθήσαμε το reunion του αρχικού καστ της μακροβιότερης ιατρικής σειράς «Grey’s Anatomy» όπως και αυτό των κωμικών Τίνα Φέι και Εϊμι Πόλερ. Οι Λορέιν Μπράκο και Μάικλ Ιμπεριόλι του «Sopranos» παρουσίασαν βραβείο έχοντας μπροστά τους μια φωτογραφία του εκλιπόντα πρωταγωνιστή της σειράς Τζέιμς Γκαντολφίνι. Σε άλλο στιγμιότυπο, οι ηθοποιοί της πολυβραβευμένης σειράς του 1980, «Cheers», χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό. 

Αυτές οι επανενώσεις είχαν διττό χαρακτήρα. Από τη μία πέτυχαν τον στόχο τους, δημιουργώντας ένα αίσθημα νοσταλγίας στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης και από την άλλη έμοιαζαν ότι θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση των παραγωγών από το σημείο που σταμάτησαν πριν την απεργία. 

Με τη φετινή απονομή των Emmys και τη σαρωτική νίκη του «Succession» (HBO), ήταν σαν να έκλεισε ένας κύκλος γεμάτος περίπλοκα –και σε καμία περίπτωση ανάλαφρα– σενάρια που σίγουρα αφήνουν εποχή.

Ωστόσο, η διαφορά είναι μεγάλη αν ανατρέξουμε στα προγράμματα που ουσιαστικά εγκαινίασαν μια νέα εποχή στην τηλεόραση όπως ήταν το «Grey’s Anatomy» και το «Sopranos». Το πρώτο συνδύασε αριστοτεχνικά το ιατρικό στοιχείο με το ανθρώπινο δράμα και τη δυναμική που είχε το καστ συνολικά, μαγνητίζοντας θεατές από όλο τον κόσμο. Το δεύτερο έφερε στο προσκήνιο τον όρο «peak TV» ή «χρυσή τηλεόραση», που αφορούσε μια περίοδο η οποία χαρακτηριζόταν από πολλές υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένες σειρές όπως αυτή του Ντέιβιντ Τσέις. Ολοένα και περισσότερα δίκτυα άρχισαν να αναπτύσσουν πολύ προσεγμένα προγράμματα. Με τη φετινή απονομή των Emmys και τη σαρωτική νίκη του «Succession» (HBO), ήταν σαν να έκλεισε ένας κύκλος με περίπλοκα –και σε καμία περίπτωση ανάλαφρα– σενάρια που σίγουρα αφήνουν εποχή. 

Πλέον, οι «παίκτες» στον χώρο της αμερικανικής τηλεόρασης έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις, δηλαδή τα δίκτυα, πολλές streaming πλατφόρμες όπως και άλλες υπηρεσίες θέασης περιεχομένου έχουν εισέλθει δυναμικά στην αγορά. Το Netflix και το HBO παρουσίασαν πανάκριβες παραγωγές, εξαιρετικά καλοδουλεμένες δουλειές τόσο σε εικαστικό όσο και σε αφηγηματικό επίπεδο.

Σχετικά με την αφήγηση, ίσως μπορούμε να διακρίνουμε μια νέα τάση που διαμορφώνεται σιγά σιγά. Οι παραγωγοί περιεχομένου επενδύουν σε σειρές των λίγων επεισοδίων αλλά μεγαλύτερου προϋπολογισμού, εστιάζοντας σε ιστορίες από όλους τους θεματικούς άξονες και αναπτύσσοντας νέες μορφές αφήγησης. Αλλά οι σειρές που ενδιαφέρουν περισσότερο τα δίκτυα και τις πλατφόρμες για το άμεσο μέλλον είναι μεσαίου προϋπολογισμού πρότζεκτ, με δυνατή δραματουργία και ιδιαίτερη πλοκή. Τέτοιου είδους παραγωγές θα βλέπουμε να βραβεύονται από εδώ και στο εξής. 

Το ενδιαφέρον δεν χάθηκε

Οσο για το αν η βιομηχανία ψυχαγωγίας ενδιαφέρεται ακόμα για τα Emmys, η απάντηση είναι «ναι». Ενδεικτικά, ένας κορυφαίος τηλεοπτικός παραγωγός δήλωσε στο διαδικτυακό περιοδικό Vulture ότι «για τους συμμετέχοντες σειρών και άλλων προγραμμάτων είναι μεγάλη τιμή η νίκη ενός Emmy. H εκδήλωση σημαίνει ακόμα πολλά και για ολόκληρη την κοινότητα». 

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουν στη λίστα με τους υποψηφίους, οι σταρ γνωρίζουν τον αγώνα που κάνουν τα δίκτυα για να διαφημίσουν τους πρωταγωνιστές τους. «Τα Emmys είναι σημαντικά επειδή ο θεσμός επιβραβεύει το ταλέντο των ηθοποιών οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν σε δίκτυα όπου θα μπορέσουν να προωθήσουν την καριέρα τους. Οπότε, η αναγνώρισή τους σε μια τέτοια διοργάνωση είναι απαραίτητη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή