Η δεύτερη ζωή της «Οικογένειας Γκίλμορ»

Η δεύτερη ζωή της «Οικογένειας Γκίλμορ»

Δεκαεπτά χρόνια από το φινάλε του, το «Gilmore Girls» βρέθηκε στη λίστα των 10 σειρών με τη μεγαλύτερη θέαση σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες streaming, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen

η-δεύτερη-ζωή-της-οικογένειας-γκίλμο-562886743

Υπάρχουν τηλεοπτικές σειρές που είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς για δεύτερη φορά. Αυτό αφορά παραγωγές που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ένταση πλοκής, απεικονίζουν δυστοπικές καταστάσεις και τελικά δημιουργούν άγχος στον θεατή. Σίγουρα, το «Gilmore Girls» («Οικογένεια Γκίλμορ») δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Η σειρά, που έκανε πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου του 2000 στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο WB και επί επτά χρόνια αποτελούσε την πιο πιστή συντροφιά για εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, προκαλούσε αισθήματα ευφορίας, ικανοποίησης και χαλάρωσης.

Εχουν περάσει 17 χρόνια από το φινάλε, κι όμως το πρότζεκτ των Εϊμι Σέρμαν και Νταν Παλαντίνο παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα στο σύγχρονο τηλεοπτικό πεδίο. Σε αυτό βοήθησε η ένταξη ολόκληρης της σειράς το 2014 στην ταινιοθήκη του αμερικανικού Netflix. Δύο χρόνια μετά απέκτησε ένα νέο κύμα φανατικών θαυμαστών σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων ακόμα περισσότεροι millennials και απρόσμενα πολλά άτομα της γενιάς Z, που θεωρητικά θα προτιμούσαν ένα πιο σύγχρονο περιεχόμενο. 

@thecinecouplee rory and her father 🥹🫶🏻 #rorygilmore #lukedanes #lukeandrory #lorelaigilmore #gilmoregirls #gilmoregirlstiktok #gilmoregirlsedits #gilmoregirlsbrasil #edit #cute #fatherdaughter #family #clips #scottstreet ♬ som original – ruan e cami

Και η τάση συνεχίστηκε. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Netflix, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η σειρά είχε 500 εκατ. ώρες θέασης ξεπερνώντας επιτυχημένες παραγωγές όπως οι «Seinfeld» και «Stranger Things». Παράλληλα, έρευνα της εταιρείας μετρήσεων Nielsen έδειξε ότι το «Gilmore Girls» βρισκόταν πέρυσι στη λίστα των 10 σειρών με τη μεγαλύτερη θέαση σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες streaming. Η ιστορία των Λορελάι και Ρόρι, που ολοκληρώθηκε ένα μήνα πριν από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone, κερδίζει σήμερα ένα ακόμα πιο νεαρό κοινό στο TikTok, όπου οι χρήστες αναρτούν σκηνές που τους αρέσουν, και μάλιστα διαφωνούν για το ποιος από τους συντρόφους των πρωταγωνιστών είναι καλύτερος. Η προσωπική ζωή των δύο ηρωίδων, οι επιθυμίες και τα λάθη τους στις επιλογές είναι και ένα από τα βασικά θέματα της ιστορίας. 

@emmalinechilds I could go down this rabbit hole for years. #gilmoregirls #teamjess #teamlogan #rorygilmore ♬ Where You Lead I Will Follow – Carole King

Πίσω στο 2000 και το πρώτο επεισόδιο που μας σύστησε τον φιλόξενο κόσμο μιας μικρής φαντασιακής πόλης, του Σταρς Χάλοου, στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα 30 της χρόνια, η Λορελάι (Λόρεν Γκράχαμ) μεγαλώνει μόνη την κόρη της, Ρόρι (Αλέξις Μπλεντέλ), την οποία γέννησε στα 16 της χρόνια. Λόγω της μικρής διαφοράς ηλικίας, οι δυο τους μοιάζουν πιο πολύ με φίλες παρά με μητέρα και κόρη, οπότε δεν υπάρχει σημαντικό χάσμα όσον αφορά τα ενδιαφέροντά τους. Η σχέση τους στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και την ανιδιοτελή αγάπη. Η δυναμική και πεισματάρα Λορελάι κάνει τα πάντα ώστε να μεταδώσει στη Ρόρι τις σωστές αξίες και την ανεξαρτησία που εκείνη δεν γνώρισε μεγαλώνοντας με τους συντηρητικούς, απόμακρους και καθωσπρέπει γονείς της (Κέλι Μπίσοπ και Εντουαρντ Χέρμαν) σε μια ανώτερη κοινωνική τάξη. Στην κοινότητα του γραφικού Σταρς Χάλοου, όπου όλα κυλούν ήρεμα και η τεχνολογία είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, οι κάτοικοι είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια. Παρά τις ιδιορρυθμίες του κάθε χαρακτήρα –από τον γκρινιάρη αλλά καλόκαρδο ιδιοκτήτη εστιατορίου Λουκ (Σκοτ Πάτερσον), τον εκνευριστικό δήμαρχο Τέιλορ (Μάικλ Γουίντερς) και τον αδέξιο και αμήχανο Κερκ (Σον Γκαν)– όλοι συμβιώνουν αρμονικά, εμπλέκονται κατά κάποιο τρόπο ο ένας στη ζωή του άλλου και νοιάζονται πραγματικά ακόμα και για τα πιο ασήμαντα ζητήματα που τους απασχολούν.  

Σειρά – φαινόμενο

Το στοίχημα της Εϊμι Σέρμαν Παλαντίνο για τη δημιουργία μιας ιστορίας με την οποία θα μπορούσαν να ταυτιστούν εύκολα όσοι θα την παρακολουθούσαν στέφθηκε με επιτυχία. Πολλά χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή της με τους παραγωγούς των στούντιο της Warner Bros και την πρεμιέρα, το εγχείρημα δικαίως φέρει τον τίτλο της σειράς-φαινόμενο. Βέβαια, το «Gilmore Girls» δεν είχε από την αρχή την επιτυχία που γνώρισε αργότερα, καθώς προβαλλόταν την ίδια ημέρα και ώρα με τα «Φιλαράκια» και το «Survivor», και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Το 2001, οι New York Times την ονομάτισαν ως «μία από τις καλύτερες σειρές που προβάλλονται και πιθανώς την περισσότερο υποτιμημένη».

Ωστόσο, το κοινό αυξήθηκε σταδιακά, γοητευμένο από τη γλυκιά αλληλεπίδραση μητέρας και κόρης – τις χαρές, τους τσακωμούς τους, τους ατελείωτους διαλόγους με εύστροφες αναφορές σε γεγονότα της πολιτικής και προϊόντα της ποπ κουλτούρας, όπως βιβλία, κινηματογράφο και μουσική. Ο ρυθμός των διαλόγων ήταν ιδιαίτερα γρήγορος, γεμάτος χιούμορ, ειλικρίνεια και δόσεις σαρκασμού, κάτι που αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό που διαφοροποίησε ίσως τη σειρά από τις συνηθισμένες –για την εποχή εκείνη– «γλυκανάλατες σαπουνόπερες» όπως οι «Dawson’s Creek» και «One Tree Hill».

Εχοντας αυτές τις ιδιότητες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το «Gilmore Girls» ανήκει κατ’ εξοχήν στις σειρές που χαρακτηρίζονται ως «feel good» ή «comfort TV» και μπορεί να αποτελεί τον απόλυτο αντιπρόσωπο της κατηγορίας αυτής. Μιας ομάδας τηλεοπτικών παραγωγών με τις οποίες αισθανόμαστε άνετα όσες φορές και να τις δούμε αφού μας επιτρέπουν να αποδράσουμε, έστω και για λίγο, από τη συνήθως αγχωτική πραγματικότητα. Είναι σαν έναν παλιό, καλό φίλο που μας αρέσει να τον επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά. Ενα «μαξιλάρι ασφαλείας» μακριά από δραματικές, στενάχωρες καταστάσεις και άλυτα διλήμματα. Με τις πρώτες νότες του τραγουδιού της Κάρολ Κινγκ «Where You Lead» στους τίτλους αρχής, μεταφερόμαστε σε ένα σύμπαν «ζεστό» και φωτεινό το οποίο δεν θα εγκαταλείψουμε εύκολα, όσες αλλαγές κι αν έρθουν στον χώρο της μικρής οθόνης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή