ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«Ηγέτις» του κινήματος Γυναικείας Ενδυνάμωσης

igetis-toy-kinimatos-gynaikeias-endynamosis-2237916

Μια σούπερ ηρωίδα, 3 σκηνοθέτιδες, 9 επεισόδια (από τα 13), το σενάριο των οποίων έγραψε ή συνέγραψε γυναίκα. Ακόμη και σύμπτωση να ήταν –που μάλλον δεν ήταν–, ήταν ευτυχής: o πολυαναμενόμενος δεύτερος κύκλος της σειράς «Jessica Jones» έκανε πρεμιέρα χθες, Ημέρα της Γυναίκας, στο Netflix. Πρόκειται για μια πολύ καλή σειρά, με ηρωίδα που θα μπορούσε να ηγηθεί του κινήματος της Γυναικείας Ενδυνάμωσης –αν δεν ήταν χάρτινη στην αυθεντική εκδοχή της Marvel– και με την πρωταγωνίστρια Κριστίν Ρίτερ να είναι για άλλη μίια φορά εξαιρετική στον ρόλο της. Σε μια εποχή που ο επαναπροσδιορισμός της θέσης και του ρόλου της γυναίκας στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία είναι αντικείμενο συζήτησης στο Χόλιγουντ, η σειρά είναι εξαιρετικά επίκαιρη.

Η κριτική που δέχεται η βιομηχανία του θεάματος επισημαίνει ότι είναι ελάχιστες οι γυναίκες δημιουργοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν συμβόλαια με τα μεγάλα στούντιο. Επίσης ότι οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι ελάχιστοι και, όταν υπάρχουν, είναι περιφερειακοί και μειωμένης σημασίας και, τέλος, ότι συνήθως οι γυναίκες απεικονίζονται ως δορυφόροι ανδρών, σε ξεπερασμένους ρόλους συζύγου, μητέρας, ερωμένης. Με δεδομένο δε ότι είχε αποφασιστεί εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο η δημιουργική ομάδα του σίριαλ να αποτελείται στη συντριπτική της πλειονότητα από γυναίκες, μπορεί να χαρακτηριστεί και πρωτοποριακή σε αυτόν τον τομέα.

Σε δραματουργικό επίπεδο η δεύτερη σεζόν του «Jessica Jones» συγκέντρωσε πολύ καλές κριτικές, αποθεωτικές και πάλι για την Κριστίν Ρίτερ, με κάποιους κριτικούς, ωστόσο,να σημειώνουν ότι λείπει το στοιχείο της αγωνίας και της έντασης που έδινε καθηλωτικό ρυθμό στον πρώτο κύκλο.