Οι φόβοι για νέο «Brexit» ρίχνουν την στερλίνα σε χαμηλό 5,5 μηνών

Οι φόβοι για νέο «Brexit» ρίχνουν την στερλίνα σε χαμηλό 5,5 μηνών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5,5 μηνών υποχωρεί η βρετανική στερλίνα, υπό τον φόβο ενός νέου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Οι δύο πλευρές -εδώ και αρκετές εβδομάδες- βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου, καθώς αναζητούν τη χρυσή τομή για την υπογραφή μιας νέας εμπορικής συμφωνίας, με στόχο την αποφυγή επιβολής δασμών στα εισαγόμενα αγαθά.

Μέχρι στιγμής, η πρόοδος είναι αμελητέα, καθώς Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνούν στο ότι… διαφωνούν. Κι όλα αυτά, ενώ ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα για τη λήξη της μεταβατικής Συμφωνίας Αποχώρησης (31/12/2020). «Το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σημαντικά αυτή την εβδομάδα λόγω των εντάσεων στις διαπραγματεύσεις» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο Τζόρνταν Ρόκεστερ, αναλυτής της Nomura.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η λίρα παρουσίασε σωρευτικές απώλειες της τάξης του 4% τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ. Σήμερα, μάλιστα, το βρετανικό νόμισμα έκλεισε στο 1,0798 ευρώ ανά λίρα και στο 1,2783 δολάριο ανά λίρα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.

«Ην. Βασίλειο και Ε.Ε. βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχει πραγματική πιθανότητα συμφωνίας, με αποτέλεσμα η ισοτιμία 1,20 λίρα/δολάριο ή 0,98 ευρώ/λίρα να αποτελεί ένα πολύ πιθανό σενάριο» τονίζει παράλληλα ο Ρόκεστερ.

Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα των διαπραγματεύσεων έχει διαρραγεί σημαντικά, μετά την απόφαση του Λονδίνου να παραβιάσει τους όρους της μεταβατικής Συμφωνίας Αποχώρησης, λόγω των πιέσεων στο βρετανικό νόμισμα.

Η κίνηση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών, οι οποίες έθεσαν ως προθεσμία επαναφοράς του Λονδίνου στη συμφωνία την 30η Σεπτεμβρίου. «Περιμένουμε την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου και θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα, μόλις έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση» δήλωσε προσφάτως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, ο κίνδυνος ενός οριστικού Brexit στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, ανέρχεται –σύμφωνα με την Morgan Stanley- στο ου ευκαταφρόνητο 40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή