Το 2021 ο διαγωνισμός για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού

Το 2021 ο διαγωνισμός για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Oδού ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα από το αναθεωρημένο πρόγραμμα αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου του (ADP) που εγκρίθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου από το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής και δημοσιεύθηκε χθες. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραχώρηση της Αττικής Οδού λήγει σε τρία χρόνια από σήμερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2024, και δεν δύναται να παραταθεί.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει και μια σειρά νέων προθεσμιών για διάφορους εν εξελίξει ή επικείμενους διαγωνισμούς. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, όπου όμως, σύμφωνα με το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ, εκκρεμεί η προετοιμασία και αποστολή του αναθεωρημένου σχεδίου σύμβασης παραχώρησης στους προεπιλεγέντες επενδυτές και έτσι αυτοί ενδέχεται να ζητήσουν παράταση.

• Ελληνικό. Στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της παραχώρησης της έκτασης του πρώην αεροδρόμιου στο Ελληνικό, το ΤΑΙΠΕΔ ρητά επισημαίνει ότι εκτός από την εκκρεμότητα ανάδειξης επενδυτή για τα καζίνο, υπάρχουν και οι εκκρεμότητες της διανομής δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας μεταξύ Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης και τη σύσταση δικαιώματος επιφάνειας υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ, της μεταβίβασης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην «Ελληνικό Α.Ε.» και της κύρωσής τους από τη Βουλή.

• ΕΛΠΕ. Για το 35,5% των μετοχών στα ΕΛΠΕ, το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει πως ο διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία 30/4/2019 κρίθηκε άγονος, καθώς δεν υπήρξαν δεσμευτικές προσφορές και έτσι γίνεται «αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης». Στη φάση της αξιολόγησης εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης βρίσκεται και το 17% των μετοχών της ΔΕΗ με βάση όσα αναφέρει το ADP του ΤΑΙΠΕΔ.

• ΕΥΑΘ. Για το 24% στην ΕΥΑΘ εκκρεμεί η «αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης» αλλά και η πρόσληψη συμβούλων για την επιλογή μεθόδου αξιοποίησης του ποσοστού του, όπως και για το 11,33% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ. 

• ΔΕΠΑ. Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στο τέλος Ιανουαρίου του 2021, ενώ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στο τέλος Δεκεμβρίου 2020.

• Λιμάνια, ΔΑΑ. Η 2α Οκτωβρίου παραμένει ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας, ενώ για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τηρείται στάση αναμονής εξαιτίας της πανδημίας, που έχει επηρεάσει σημαντικά την εμπορική του δραστηριότητα υπονομεύοντας βραχυπρόθεσμα την αξία του.

• Ακίνητα. Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ο προγραμματισμός και για κάποιες νέες παραχωρήσεις ακινήτων. Αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης το χρονοδιάγραμμά τους δεν είναι άμεσο. Ετσι σε αναμονή φαίνεται πως μπαίνουν οι διαγωνισμοί για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης, το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο αλλά και μαρίνες. 

• Ιππικό κέντρο. Για το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου υπενθυμίζεται πως ετοιμάζεται νέο τεύχος προκήρυξης καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός «πάγωσε». Για τις Γούρνες Ηρακλείου, που είχε εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον πριν από την πανδημία, το ΤΑΙΠΕΔ στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου του αναφέρει πως η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης επηρεάζει τον χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού. Παρά ταύτα διατηρεί εντός του 2020 το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης διαγωνισμό. Οσον αφορά το βόρειο τμήμα της έκτασης στην Αφάντου στη Ρόδο, σημειώνονται οι καθυστερήσεις που δεν έχουν επιτρέψει το κλείσιμο της συναλλαγής (υπουργείο Αμυνας κ.ά.) σε αντίθεση με το νότιο τμήμα. 

• Μαρίνες. Για τη μαρίνα του Αλίμου αναφέρεται ότι έχει υπογραφεί σύμβαση με την «Ακτωρ Παραχωρήσεις», αλλά το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Για τη μαρίνα στην Αρετσού Θεσσαλονίκης αναφέρεται η εκκρεμότητα της στατικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ για τη μαρίνα στη Μύκονο η μελέτη του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της. 
Εντός του 2021 πάντως έχουν πάρει ημερομηνία οι διαδικασίες για την έναρξη αξιοποίησης μιας σειράς ιαματικών πηγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή