Προσφορά 7,5 εκατ. ευρώ για την έδρα του πρώην ΔΟΛ

Προσφορά 7,5 εκατ. ευρώ για την έδρα του πρώην ΔΟΛ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελικό στάδιο έχουν εισέλθει οι διαδικασίες για την πώληση της ιστορικής έδρας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) στην οδό Χρήστου Λαδά 1-3, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για το ακίνητο των 4.000 τ.μ. έχει υποβληθεί προσφορά ύψους 7,5 εκατ. ευρώ από ξένο όμιλο υγείας, που σχεδιάζει να μετατρέψει το κτίριο σε ένα σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο.

Αυτή την περίοδο ο υποψήφιος αγοραστής επιχειρεί να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες, ώστε να γνωρίζει ότι μπορεί όντως να μετατρέψει το «κουφάρι» του ΔΟΛ από κτίριο γραφείων σε διαγνωστικό κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Πωλητής του ακινήτου είναι η Sodia Properties, η οποία έχει στην κατοχή της και διαχειρίζεται τα ακίνητα που περιλαμβάνονταν στο Project Jupiter, το οποίο πώλησε η Alpha Bank στον επενδυτικό όμιλο Apollo το 2018 αντί ποσού 338 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Alpha Bank είχε αποκτήσει το ακίνητο το 2017, στο πλαίσιο του τότε πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας του πτωχευθέντος ΔΟΛ.

Αυτοτελές

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αυτοτελές κτίριο επιφάνειας 3.030 τ.μ. (Χρ. Λαδά 3) και τμήμα του όμορου ακινήτου στη Χρ. Λαδά 1. Το κτίριο της Χρ. Λαδά 3 εκτείνεται σε οκτώ ορόφους, ενώ στη Χρ. Λαδά 1 πωλούνται οριζόντιες ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 660,47 τ.μ. (284,7 τ.μ., 171,88 τ.μ. και 203,9 τ.μ.). Πρόκειται για τα γραφεία που προστέθηκαν στο συγκρότημα κατά την περίοδο της έντονης ανάπτυξής του και επέκτασής του, τις δεκαετίες 1980 και 1990.

Το κτίριο της Χρ. Λαδά έχει ταυτιστεί με τον ΔΟΛ και την ιστορία του ήδη από την περίοδο του Εμφυλίου και στη συνέχεια από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και μετά, όταν αυξήθηκε και η δημοφιλία των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», που άρχισαν να εκδίδονται μετά την Κατοχή από τον Δημ. Λαμπράκη. Το 1980 το ακίνητο ανακαινίστηκε πλήρως, ώστε να διευκολύνει τη φιλοξενία τόσο των εφημερίδων όσο και των περιοδικών του συγκροτήματος. Ωστόσο, προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 είχε αρχίσει να διαφαίνεται η ανάγκη για μετακίνηση σε ένα μεγαλύτερο κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει όλες τις δραστηριότητες του εισηγμένου πλέον στο Χρηματιστήριο ομίλου.

Μισθώσεις

Ο ΔΟΛ είχε μισθώσει και αρκετές επιφάνειες στα όμορα κτίρια της Χρ. Λαδά προκειμένου να καλύψει τις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες του. Η λύση δόθηκε το 2003 μέσω της απόκτησης του κτιρίου της Λ. Μιχαλακοπούλου 80. 

Ο ΔΟΛ μετακινήθηκε στα νέα γραφεία το 2004, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί κάποια λύση αξιοποίησης (π.χ. μίσθωση) των ιδιοκτησιών στη Χρ. Λαδά, με αποτέλεσμα με την πάροδο των ετών και καθώς τα οικονομικά προβλήματα του ΔΟΛ άρχισαν να μεγεθύνονται η ιστορική έδρα του οργανισμού να εγκαταλειφθεί πλήρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή