ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα Οκτωβρίου η πληρωμή αναδρομικών σε συνταξιούχους

Μέσα Οκτωβρίου η πληρωμή αναδρομικών σε συνταξιούχους

Εντός των επομένων 30 ημερών, κατά το δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου, αναμένεται να καταβληθούν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, τα αναδρομικά του 11μήνου Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016 σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα. Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα κατατεθεί προς ψήφιση και η σχετική διάταξη νόμου που αφορά τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους, με τα ποσά που αντιστοιχούν στα αναδρομικά για το Δημόσιο να έχουν εκτιμηθεί σε 496 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη τροπολογία θα κινηθεί στη λογική της αντίστοιχης πρότασης που αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Θα ορίζει δηλαδή την επιστροφή των αναδρομικών ποσών για τις περικοπές των κύριων συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, για το επίμαχο 11μηνο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016. Επίσης, θα περιλαμβάνει και τη ρήτρα «απόσβεσης» όλων των πιθανών μελλοντικών διεκδικήσεων. Η αντίστοιχη διάταξη για την πληρωμή 892 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έχει ψηφιστεί εδώ και εβδομάδες και μένει να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος που θα καθορίζει σημαντικές λεπτομέρειες για τους δικαιούχους.   

Εντός της εβδομάδας μάλιστα, αναμένεται να δημοσιευθεί και η αναγκαία εγκύκλιος που θα ρίχνει φως σε αρκετά θολά σημεία της νομοθετικής διάταξης, όπως είναι η έντοκη ή όχι καταβολή των αναδρομικών σε όσους συνταξιούχους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη (εκτιμώνται σε συνολικά 400.000 άτομα), αλλά και τα δικαιώματα των κληρονόμων ή των συνταξιούχων χηρείας, καθώς δεν είναι λίγοι οι δικαιούχοι που έχουν αποβιώσει.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την επεξεργασία των δεδομένων στα οποία έχουν ήδη προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ, τα ποσά των επιστροφών του Οκτωβρίου από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ. Βάσει των υπολογισμών, το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης σε 1.300 με 1.500 ευρώ.

Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν κατά το δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου αναδρομικά συνολικού ύψους περίπου 550 ευρώ. Αντίστοιχα, όσοι είχαν άθροισμα 1.100 με 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν πέριξ των 2.600 ευρώ στις περιπτώσεις που το άθροισμα συντάξεων κυμαινόταν το 2012 μεταξύ 1.500 και 2.000. Περίπου 5.500 ευρώ αναδρομικά θα λάβουν σε 20 με 30 ημέρες όσοι είχαν υψηλές συντάξεις, μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ. Τέλος, ποσά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι (που εισπράττουν δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, υψηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ – τραπεζών αλλά και του Δημοσίου) που το 2012 είχαν άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.  

Η αναμενόμενη εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να φωτίσει και ορισμένα θολά σημεία της νομοθετικής διάταξης, εκτός βέβαια από το προφανές, ότι τα χρήματα που θα επιστραφούν δεν αφορούν τις παράνομες περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων. Θα διευκρινιστεί, για παράδειγμα, το εάν τα ποσά που θα επιστραφούν θα δοθούν με τόκο 6% για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καθώς ο νόμος δεν ορίζει κάτι τέτοιοι, η εγκύκλιος επίσης δεν θα προβλέπει την έντοκη επιστροφή των χρημάτων.

Παράλληλα, θα ξεκαθαριστεί πως θα γίνουν οι πληρωμές στους συνταξιούχους λόγω θανάτου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δικαιούνται αναδρομικά για το επίμαχο διάστημα των 11 μηνών εφόσον: α) στο διάστημα αυτό ο θανών είχε κύρια σύνταξη στην οποία επιβλήθηκαν όλες ή μία εκ των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και β) στο 11μηνο καταβαλλόταν ήδη σύνταξη θανάτου, σε σύζυγο ή/και τέκνα, οπότε τα αναδρομικά που παίρνουν σήμερα είναι αυτά που αναλογούν στις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις χηρείας κατά το επίμαχο 11μηνο.

Τέλος, θα αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει για τις περιπτώσεις που η σύνταξη δεν έχει μεταβιβαστεί σε σύζυγο ή τέκνα του θανόντος.