Νέα αύξηση κεφαλαίου από Pasal Development

Νέα αύξηση κεφαλαίου από Pasal Development

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επόμενο στάδιο της ανάταξης της Pasal Development σχεδιάζει ήδη η νέα διοίκηση της εταιρείας, η οποία έχει αναλάβει τα ηνία μετά την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του σουηδικού ομίλου Sterner Stenhus, του ομογενούς επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη. Αυτό προβλέπει τη δεύτερη διαδοχική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω εισφοράς ακινήτων. Κατ’ αρχάς, θα εισφερθεί το 100% της εταιρείας JPA Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται κι εκμισθώνει συγκρότημα 10 σχολικών μονάδων στην Αττική. Πρόκειται για τη σύμβαση ΣΔΙΤ που απέκτησε η Sterner Stenhus από την Αβαξ αντί ποσού 8,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, πρόκειται να εισφερθεί και το 20% ενός χαρτοφυλακίου τριών ακινήτων logistics, στον Ασπρόπυργο, τα οποία η εταιρεία πρόκειται να αποκτήσει μέχρι το τέλος του έτους αντί ποσού 38 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι νυν ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων (πρόκειται για εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων logistics), θα αποκτήσουν και μετοχές της Pasal Development. Η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια των ακινήτων ανέρχεται σε 62.500 τ.μ., ενώ η Pasal έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή 1,5 εκατ. ευρώ, έως ότου ολοκληρωθεί η εξαγορά. Υπολογίζεται ότι τα εν λόγω ακίνητα προσφέρουν ετήσια απόδοση άνω του 8%. Το υπόλοιπο ποσοστό του 80% θα αποκτηθεί με αγορά, μέσω της καταβολής μετρητών, στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου από την ίδια την Pasal Development. Η συνολική αξία των ακινήτων που θα εισφερθούν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρόσφατη αύξηση, μέσω της οποίας η Sterner Stenhus απέκτησε σχεδόν το 90% της Pasal Development, αντλήθηκαν κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,54 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό «Διαφορά υπέρ το άρτιον». Η διοίκηση της Pasal Development είχε αναφέρει ότι σχεδιάζεται και νέα αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα περιελάμβανε και την εισφορά ακινήτων του νέου μεγαλομετόχου. Υπενθυμίζεται ότι η Sterner Stenhus διαθέτει επίσης και δύο αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα επιφάνειας 14.000 τ.μ. (Friesland) και 7.500 τ.μ. (Goldair), τα οποία δεν αποκλείεται να εισφερθούν και αυτά στην Pasal Development σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς, όπως αναφέρε πρόσφατα στην «Κ», ο κ. Κων. Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης «πιστεύουμε πολύ στις προοπτικές των ακινήτων logistics και γι’ αυτό τα έχουμε καταστήσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για τη μελλοντική ανάπτυξη της Pasal Development, που σύντομα θα διαθέτει 100.000 τ.μ. εγκαταστάσεων logistics».

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει την ανάπτυξη ενός νέου ισχυρού «πόλου» στην αγορά ακινήτων, ο οποίος, σε πλήρη ανάπτυξη, θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα, με βάση και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, η αξία των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου διαμορφώνεται σε 31,8 εκατ. ευρώ, από 31,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Ωστόσο, η ενοποιημένη καθαρή θέση είναι πλέον 8,4 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής θέσης 19,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019, με τη διοίκηση να ετοιμάζεται ήδη να καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έξοδο των μετοχών της από την κατηγορία της επιτήρησης. Παράλληλα, κατά το πρώτο εξάμηνο, η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία, καθώς τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,16 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 125.000 ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή