Ανησυχίες των funds για τα «κόκκινα» ακίνητα

Ανησυχίες των funds για τα «κόκκινα» ακίνητα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρούν το διάστημα μέχρι το τέλος του 2020 τα ξένα επενδυτικά funds που απέκτησαν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Επενδυτές, όπως Bain, Apollo, Fortress, DoValue και Centerbridge Partners-Elliott, έχουν δαπανήσει κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ για την απόκτηση σειράς χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία, εκτός από τις οφειλές, είχαν και ως εξασφαλίσεις συνολικά 23.000 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω των 4,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Arbitrage Real Estate, 870 εκατ. ευρώ αφορούν κατοικίες, 582 εκατ. ευρώ αφορούν εμπορικά καταστήματα και 676 εκατ. ευρώ αφορούν ξενοδοχειακά ακίνητα. Εν ολίγοις, από τα 4,5 δισ. ευρώ, τα 2,18 δισ. ευρώ, πάνω από το 47%, αφορούν κατηγορίες ακινήτων οι οποίες διανύουν περίοδο έντονης κάμψης, λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Στον αντίποδα, τα ακίνητα logistics και σε μικρότερο βαθμό τα γραφεία παρουσιάζουν μεγαλύτερες αντοχές απέναντι στην παρούσα οικονομική κρίση.

Οι ξένοι επενδυτές απέκτησαν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων προσδοκώντας σε σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς των ακινήτων, που θα μπορούσαν δυνητικά να ανακτήσουν. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των funds έχει ανατραπεί πλήρως κατά τη διάρκεια του 2020. Η αναστολή όλων των πλειστηριασμών μέχρι τον μήνα που διανύουμε έχει καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία πώλησης ακινήτων που περιέχονταν στα εν λόγω χαρτοφυλάκια δανείων. Ταυτόχρονα, στελέχη των εταιρειών αυτών σημειώνουν ότι, παρά την επανεκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι εκτιμήσεις για την εξασφάλιση αγοραστών εν μέσω πανδημίας και ύφεσης είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξες. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος ξένου ομίλου, «θα είμαστε ευχαριστημένοι αν, μέχρι το τέλος του έτους, έχουμε βρει αγοραστές για το 10% των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν».

Πρόκειται για τον ελάχιστο στόχο που φαίνεται να θέτουν αυτήν την περίοδο τα επιτελεία των ξένων επενδυτών. Ηδη και πριν από την πανδημία, οι πλειστηριασμοί στους οποίους προχωρούσαν και οι ίδιες οι τράπεζες δεν παρήγαν αποτέλεσμα παρά μόνο στο 20% των περιπτώσεων. Δηλαδή, 80% των πλειστηριασμών κατέληγαν άγονοι και τα ακίνητα επαναγοράζονταν από τις ίδιες τις τράπεζες.

Το ζήτημα είναι το πώς θα αντιδράσουν τα ξένα funds σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των στελεχών τους. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους στόχους που έχουν θέσει οι επικεφαλής των ομίλων και κατά πόσον τους έχουν αναθεωρήσει λόγω της πανδημίας. Αυτό που διαμηνύουν πάντως άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τις σχετικές εξελίξεις είναι ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η νέα οικονομική κρίση που έχει προκληθεί είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σημαντικές ζημίες τα funds που απέκτησαν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, καθώς μεγάλο μέρος της πιθανής επιτυχίας στηριζόταν στα έσοδα που προσδοκούσαν να έχουν από τις πωλήσεις των ακινήτων. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να υπάρξουν ακόμα και «άτακτες» αποχωρήσεις κάποιων funds από την ελληνική αγορά, από το 2021 και μετά. Ταυτόχρονα, μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα ναρκοθετούσε και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να διαχειριστούν τον όγκο των κόκκινων δανείων, τα οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθούν εκ νέου φέτος, προσεγγίζοντας τα 80 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή