Κεφάλαια 14,2 εκατ. δολ. εξασφάλισε η νεοφυής εταιρεία Netdata

Κεφάλαια 14,2 εκατ. δολ. εξασφάλισε η νεοφυής εταιρεία Netdata

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περαιτέρω στελέχωση της ομάδας της με Ελληνες προγραμματιστές δρομολογεί η ελληνική startup Netdata, έπειτα από τη χρηματοδότηση ύψους 14,2 εκατ. δολ. που εξασφάλισε από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Με τη νέα αυτή επένδυση, η τεχνολογική εταιρεία του Κώστα Τσαούση, που αναπτύσσει λογισμικό παρακολούθησης της απόδοσης των υπολογιστικών συστημάτων (infrastructure monitoring), καταλαμβάνει τον τίτλο της ταχέως αναπτυσσόμενης ελληνικής startup, αφού, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 32,5 εκατ. δολ., αντλώντας κεφάλαια από funds που διαχειρίζονται πολλά δισ. ευρώ.

Βασικός επενδυτής του νέου αυτού γύρου χρηματοδότησης είναι το αμερικανικό fund Bessemer Venture Partners, γνωστό από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Twilio, Pinterest, Shopify και Wix. Σε αυτόν τον χρηματοδοτικό γύρο συμμετείχαν επίσης και υφιστάμενοι επενδυτές όπως η αμερικανική Bain Capital Ventures που διαχειρίζεται 5 δισ. δολ. και η Uncorrelated. «Με τα συγκεκριμένα κεφάλαια σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε τους περίπου 50 εργαζομένους της Netdata που δουλεύουν απομακρυσμένα από διάφορες χώρες του κόσμου, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην πρόσληψη νέων προγραμματιστών από την Ελλάδα. Με την άμεση ενίσχυση της ομάδας μας θα καταφέρουμε, σε δύο χρόνια από τώρα, να τελειοποιήσουμε το υπό διαμόρφωση προϊόν μας, Netdata Cloud, καλώντας έτσι τεχνολογικές εταιρείες να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες μας και να μας εμπιστευτούν», επισημαίνει στην «Κ» o κ. Τσαούσης. Σημειώνεται ότι από τους πρώτους επενδυτές της εταιρείας είναι και το ελληνικό fund Marathon Venture Capital, το οποίο επένδυσε σε αυτήν, τον Σεπτέμβριο του 2018, ποσό της τάξης του 1,5 εκατ. δολ.

Ποια όμως η καινοτομία της Netdata; Το προϊόν που έχει αναπτύξει απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές, δεδομένου ότι εντάσσεται στον κλάδο του server monitoring και αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των μηχανικών και των προγραμματιστών. Πρόκειται για ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα, που παρακολουθεί την  απόδοση υπολογιστικών συστημάτων και απαλλάσσει την εκάστοτε εταιρεία από την υποχρέωση να σπαταλήσει πόρους για την παρακολούθηση της απόδοσης των servers της. «Το λογισμικό μας χρησιμοποιείται ήδη από 3,5 εκατ. προγραμματιστές, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι χρήση του κάνουν εταιρείες όπως οι Slack, LinkedIn, Facebook, Amazon κ.λπ.», αναφέρει ο κ. Τσαούσης. «Σήμερα εγκαθίσταται 1 εκατομμύριο φορές κάθε ημέρα σε υπολογιστές (servers) από μισό εκατομμύριο πριν από έναν χρόνο», συμπληρώνει. Αυτό που το διακρίνει έναντι άλλων αντίστοιχων λύσεων είναι η ταχύτητα συλλογής των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο, αλλά και η δυνατότητα να παρακολουθεί την απόδοση πολλών υπολογιστικών συστημάτων (Netdata Cloud) μειώνοντας δραστικά τον χρόνο επίλυσης των προβλημάτων που εντοπίζει. 

Εάν και δεν έχει καθόλου έσοδα για την ώρα, η κεφαλαιοποίησή της, βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, ξεπερνάει τα 100 εκατ. δολάρια, κάτι δηλαδή που δεν συναντάται συχνά σε επιχειρήσεις. Αυτό ουσιαστικά αποδεικνύει ότι η ποιότητα των προϊόντων της –τα οποία για την ώρα διατίθενται δωρεάν προς τους προγραμματιστές– είναι ικανά ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ενισχύσουν την αξία της ακόμη και εάν τα έσοδά της είναι μηδενικά. «Στόχος μας τώρα είναι να διαθέσουμε το λογισμικό μας δωρεάν σε όποιον προγραμματιστή ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιήσει, ώστε σιγά σιγά να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αφού τελειοποιήσουμε και το Netdata Cloud, θα δρομολογήσουμε νέο επενδυτικό γύρο 40-50 εκατ. δολ. με σκοπό να αρχίσουμε να πουλάμε στην αγορά κάποιες έξτρα υπηρεσίες που θα συνοδεύουν το προϊόν μας Netdata Cloud», εξηγεί ο κ. Τσαούσης.

Αλλωστε, ήδη το λογισμικό της έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα λογισμικά ανοικτού κώδικα στον ιστοχώρο Github, το παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο για προγραμματιστές, το οποίο σχετικά πρόσφατα εξαγόρασε η Microsoft έναντι 7,5 δισ. δολαρίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή